ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης ο αδελφός του Σημίτη για offshore και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης ο αδελφός του Σημίτη για offshore και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Σπύρος Σημίτης | Ειδήσεις: Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογεί η κίνηση των ελληνικών εισαγγελικών αρχών να υποβάλουν αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, ώστε να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία λογαριασμών που διατηρεί στην ελβετική τράπεζα UBS offshore εταιρεία, με διαχειριστή τον Σπύρο Σημίτη, τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ «ΞΕΨΑΧΝΙΖΟΥΝ» ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ – ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΣΗ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει την Κυριακή (12/11/2017) η εφημερίδα «Real News», τα στοιχεία ζητούνται καθώς όπως αναφέρεται στο αίτημα, ο Σπύρος Σημίτης θεωρείται ύποπτος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που πρόερχεται από δωροδοκίες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, από το έγγραφο που απεστάλη πριν από λίγες ημέρες στην Ελβετία προκύπτει ότι τις υπόνοιες για την τέλεση των κακουργηματικής αδικημάτων φαίνεται να τις συνδέουν οι εισαγγελείς με τη συγγενική σχέση που έχει ο ίδιος με τον Κώστα Σημίτη και ενδεχόμενη δωροδοκία του.

simitis

Υπενθυμίζεται, πάντα βάσει του ίδιου ρεπορτάζ, ότι στο «κάδρο» των δωροδοκιών έχει βάλει τον πρώην πρωθυπουργό ο Μισέλ Ζοσεράν, πρώην μεγαλοστέλεχος της Thales Engineering and Consulting, η οποία είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Ζοσεράν είχε υποστηρίξει το 2005 ότι η γαλλική εταιρεία έχασε το σύστημα ασφαλείας C4i των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 επειδή στόχευσε χαμηλά και όχι κατευθείαν στον υπουργό Εσωτερικών και στον πρωθυπουργό, όπως είχαν πράξει οι ανταγωνιστές τους που κέρδισαν και το έργο.

Τα ίχνη ένος «αμαρτωλού» εμβάσματος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο οι εισαγγελείς κατέληξαν να ελέγχουν τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού.

Σύμφωνα, πάντα, με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Σπύρος Σημίτης έχει μπει στην «τσιμπίδα» της Δικαιοσύνης από τον περασμένο Ιούνιο, εξαιτίας ενός εμβάσματος ύψους 845.000 ευρώ που απέστειλε ο ίδιος από τις Μπαχάμες σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα και από εκεί, μέσα σε μόλις πέντε ημέρες στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελικές Αρχές συνδυάζοντας τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους από τις υφιστάμενες λίστες μεγαλοκαταθετών σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, ανακάλυψαν ότι η εν λόγω εταιρεία με διαχειριστή τον Σπύρο Σημίτη διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα UBS.

Σπύρος Σημίτης: Αναληθή και συκοφαντικά τα όσα γράφονται

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας απάντησε ο Σπύρος Σημίτης, υποστηρίζοντας πως δεν έχει τελέσει καμία αξιόποινη πράξη και πως τα χρήματά του προέρχονται από δικές του αποταμιεύσεις και της γυναίκας του.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού:

«Εργάστηκα ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης επί περίπου πενήντα χρόνια.Δίδαξα επίσης και εργάστηκα στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Συνεργάστηκα επανειλημμένα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σύζυγός μου εργάστηκε ως ψυχαναλύτρια επί περίπου σαράντα χρόνια, με σημαντική επιπλέον εκδοτική δραστηριότητα. Κατά την περίοδο 2001 μέχρι και το 2011 είχα στη Γερμανία καθαρά εισοδήματα ύψους 1 .448.000 ευρώ -σύμφωνα με τα στοιχεία της εφορίας- μετά δηλαδή από τις φορολογικές και άλλες κρατήσεις. Τις δύο προηγούμενες δεκαετίες τα εισοδήματά μου ήταν πιο υψηλά,ή τουλάχιστον αντίστοιχα. Από την πώληση ακινήτων μου στην Ελλάδα, επίσης έχω εισπράξει περίπου 500.000 ευρώ. Οι αποταμιεύσεις μας αυτές προέρχονται από την εργασία μιας ζωής. Είναι σημαντικές. Τις επενδύσαμε σε διεθνείς τράπεζες κρίνοντας τις αποδόσεις. Στην Ελλάδα έκανα ένα έμβασμα στις 21/5/2010 με το ποσό των 845.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου. Τις ημέρες εκείνες υπήρξε στην Ελλάδα έκρηξη ανησυχίας με συνέπεια μεγάλη φυγή κεφαλαίων. Αγορά ακινήτου υπό τις συνθήκες αυτές δεν ήταν πια νοητή. Επανέφερα το ποσό των 800.000 ευρώ στην τράπεζα του τόπου κατοικίας μου, στη Γερμανία. Η φήμη που κυκλοφόρησε -ότι τα χρήματά μου έχουν “παράνομη προέλευση”- είναι ως εκ τούτου αναληθής και άκρως συκοφαντική. Ολα τα χρήματά μας είναι προϊόν της δουλειάς μας».





Σχετικές ειδήσεις