ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου

Νόμιμο κρίθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναβάθμιση και επανοχωροθέτηση της μαρίνας Αλίμου Αττικής, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας από άποψη αριθμού διατιθέμενων θέσεων ελλιμενισμού, προσφέροντας 1.100 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής διαφόρων μεγεθών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και με την υπ΄ αριθμ. 93/2018 γνωμοδότησή της το έκρινε νόμιμο με νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις. Σήμερα, στη μαρίνα Αλίμου υπάρχουν λειτουργικές ελλείψεις και ειδικά ελλείψεις σύγχρονων υποδομών, ενώ σε ορισμένες εγκαταστάσεις της κυριαρχεί η προχειρότητα (κοντέινερ, τροχόσπιτα, κ.λπ.) αλλά και η κακή οργάνωση. Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), με το Προεδρικό Διάταγμα αναδιαμορφώνεται, ανασχεδιάζεται και βελτιώνεται η μαρίνα Αλίμου η οποία λειτουργεί από το 1970, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα ελλιμενιζόμενα σκάφη και οι επιβαίνοντες, αλλά και οι επισκέπτες. Η επανοχωροθέτηση της μαρίνας του Αλίμου θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια.

Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας έχει συνολική επιφάνεια 428 στρεμμάτων περίπου και περιλαμβάνει θαλάσσιο χώρο ελλιμενισμού των σκαφών αναψυχής επιφάνειας 240 στρεμμάτων και ωφέλιμου βάθους από -3 έως -8 μ., ενώ η χερσαία ζώνη της, είναι συνολικής επιφάνειας 210 στρεμμάτων περίπου.

Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, η οποία αναπτύσσεται περιμετρικά από αυτή, έχουν αναπτυχθεί διάφορες δραστηριότητες, είτε άμεσα συνδεδεμένες με τη λειτουργία της μαρίνας είτε όχι, ενώ αντίθετα δεν υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού σκαφών.