ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Μη νόμιμο το ηλικιακό πλαφόν εισόδου στο επάγγελμα των συμβολαιογράφων

ΣτΕ: Μη νόμιμο το ηλικιακό πλαφόν εισόδου στο επάγγελμα των συμβολαιογράφων

Το ηλικιακό όριο (42ο έτος) εισόδου στον κλάδο των συμβολαιογράφων είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαίωσε 43χρόνη υποψήφια συμβολαιογράφο, η οποία αν και περιελήφθη στον πίνακα επιτυχόντων και τοποθετήθηκε στην περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Χανίων εντούτοις ουδέποτε υπεγράφη η πράξη διορισμού της.

Η υποψήφια συμβολαιογράφος υποστήριξε ενώπιον του ΣτΕ ότι η απόφαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/78/ΕΚ που αφορά τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία. Η οδηγία αυτή έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία με τους νόμους 3304/2005 και 4443/2016.

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 2421/2018 απόφαη του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ πράγματι «η απαγόρευση των διακρίσεων ως προς την ηλικία της εν λόγω οδηγίας τυγχάνει εφαρμογής σε όλα τα πρόσωπα στο σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» και μάλιστα στην περίπτωση του δημοσίου τομέα, προθέτει το ΣτΕ, «ανεξάρτητα από την ιδιότητα τη οποία ενεργεί το Δημόσιο, δηλαδή ως εργοδότης ή δημόσια αρχή». Συνεπώς, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η εν λόγω οδηγία εφαρμόζεται και στους συμβολαιογράφους.

Κατόπιν αυτών οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμούς όλους τους ισχυρισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων ότι η θέσπιση ανωτάτου ορίου ηλικίας εισόδου στο επάγγελμα του συμβολαιογράφου επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφαλείας των συναλλαγών.