ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος

Εορτή Αποστόλου Παύλου
Εορτή Αποστόλου Παύλου
In Τime

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εόρτασε και εφέτος η Εκκλησία της Ελλάδος τη μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτή της.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, την Τρίτη 28 Ιουνίου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Συνοδικός Εσπερινός, με τη συμμετοχή μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων μητροπολιτών, επ' ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΙΣΤ' Κορίνθου Παύλεια 2022».

Στην Ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, και συγχοροστάτησαν οι συνοδικοί μητροπολίτες Σιδηροκάστρου Μακάριος, Μεγάρων Σαλαμίνος Κωνσταντίνος, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Χρυσόστομος και Καρπενησίου Γεώργιος, οι προσκεκλημένοι του επιχώριου μητροπολίτη Κορίνθου Διονυσίου μητροπολίτες Χαλκίδος Χρυσόστομος, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος, Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος, Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος, ο μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος, καθώς και ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την Ακολουθία του Εσπερινού μίλησε ο μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Α' προς Κορινθίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου και συγκεκριμένα στον Ύμνο της Αγάπης, που συνέγραψε λαμβάνοντας ως αφορμή τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετώπιζε τότε η Εκκλησία της Κορίνθου.

Επίσης, την ίδια ημέρα και ώρα, στον Ι.Ν. Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών των Αθηνών, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών Ευσεβίου, κατά τον οποίον μίλησε ο αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καραμούζης, γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί. Στην ομιλία του, ο π. Ιωάννης αναφέρθηκε στην ομιλία του Αποστόλου Παύλου στον Άρειο Πάγο των Αθηνών και συγκεκριμένα στη φράση του «γένος Θεού εσμέν».

Το πρωί της εορτής, Τετάρτη 29 Ιουνίου, στον προαναφερθέντα Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών Ευσεβίου με τη συμμετοχή των συνοδικών μητροπολιτών Κασσανδρείας Νικοδήμου, Σιδηροκάστρου Μακαρίου, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Χρυσοστόμου, Καρπενησίου Γεωργίου και του επισκόπου Ωρεών Φιλοθέου. Κατά τη Θεία Λειτουργία μίλησε ο μητροπολίτης Καρπενησίου Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην καθημερινή προβολή των Αγίων από μέρους της Εκκλησίας ως προτύπων, με σκοπό τον προβληματισμό και τον παραδειγματισμό μας. Ένας εξ αυτών υπήρξε και ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος με πατρική αγάπη και αγωνία και έχοντας ως στόχο να νουθετήσει, να στηρίξει και να οδηγήσει τους πιστούς στο μεγαλείο του Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, καυτηρίαζε τα κακώς κείμενα της δικής του εποχής, που δυστυχώς, συμπίπτουν και με της σημερινής.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών Ευσέβιος μετέφερε στον κλήρο και στον λαό τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, στις 7.00 μ.μ., στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου των Αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών Ευσεβίου, κατά τον οποίο μίλησε ο αρχιμανδρίτης π. Σεραπίων Μιχαλάκης, β' γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο π. Σεραπίων αναφέρθηκε εισαγωγικά στην ομιλία του στην κλήση του Αποστόλου Παύλου και την αποστολή του να μεταφέρει με τη διδασκαλία του το μήνυμα της σωτηρίας του κόσμου «έως εσχάτου της γης». Ακολούθως, αφού επεσήμανε τη συμβολή της παύλειας διδασκαλίας στην επικράτηση των χριστιανικών αρετών και ιδεωδών της ειρήνης, της ελευθερίας, της αδελφοσύνης και της αγάπης μεταξύ των λαών, αναφέρθηκε στις συμβουλές του Αποστόλου των Εθνών προς τους πιστούς να απεγκλωβισθούν από το σκότος της αμαρτίας, της φιλαυτίας και του ατομικισμού και να απολαύσουν την χαρά της αποκαλύψεως του φωτός του Θεού μέσω της επίγνωσης της αλήθειας και της μετάνοιας.

Ομοίως εόρτασαν και οι κατά τόπους Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και κυρίως εκείνες εκ της περιοχής των οποίων διέβη και κήρυξε ο Απόστολος Παύλος.

Σχετικές ειδήσεις