ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Νέα σχολική χρονιά: Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς εκπαιδευτικούς και μαθητές

Σχολείο Ελλάδα Αγιασμός Ιερώνυμος
Τα μηνύματα του Μακαριωτάτου για τη νέα σχολική χρονιά
In Τime

Μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων, καθώς και των δημοτικών σχολείων της χώρας, απευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους, το οποίο ξεκινά σήμερα Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, με την τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού.

Ο Μακαριώτατος στο μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς μαζί με τις ευχές του τονίζει πως η Εκκλησία θα σταθεί για ακόμη μία φορά αρωγός στις άοκνες προσπάθειές τους ενισχύοντας το εκπαιδευτικό τους έργο, ενώ προς τους μαθητές επισημαίνει ότι το σχολείο είναι ένα μικρό εργαστήρι ειρήνης για όλους μας.

Αναλυτικά, τα μηνύματα του Μακαριωτάτου, είναι τα εξής :

Το μήνυμα προς τους εκπαιδευτικούς

«Αγαπητοί/ές μου εκπαιδευτικοί,

Στο κατώφλι της νέας σχολικής χρονιάς συνηθίζεται να εκφράζονται ευχές για ευόδωση του πράγματι πολύτιμου έργου σας.

Μαζί με τις ειλικρινείς ευχές μου, θα ήθελα τούτη τη μέρα να μοιραστώ και μια σκέψη μαζί σας. Ο Απόστολος Φίλιππος συναντώντας κάποιον άρχοντα Αιθίοπα, που διάβαζε για τον Μεσσία, τον ρώτησε: «Άραγε, κατανοείς αυτά που διαβάζεις;». Σκέπτομαι, λοιπόν, τον αγώνα σας και τις δυσκολίες του για να μεταμορφώσετε την απλή λήψη της πληροφορίας σε βαθιά κατανόηση όσων ωραίων και υψηλών έχει κατακτήσει, με τη χάρη του Θεού, η ανθρώπινη νόηση! Αληθινό κατόρθωμα! Χρειάζεται ψυχική δύναμη, προαίρεση -δηλαδή επιθυμία καρδιάς- υπομονή, πείσμα στις αντιξοότητες, ικανότητες.

Βέβαιος ότι διαθέτετε όλα τα ανωτέρω, θα τα προσφέρετε τώρα απλόχερα στους μαθητές και στις μαθήτριές σας, που επιθυμούν να γευθούν τους θησαυρούς κάθε επιστητού και να ανακαλύψουν αληθινό νόημα στη ζωή τους. Ταυτόχρονα, με βαθιά ενσυναίσθηση θα αφουγκράζεστε τις ανησυχίες τους και με αστείρευτη ανθρωπιά θα τους ελαφρύνετε το ψυχικό φορτίο, μεταδίδοντας ελπίδα και καλλιεργώντας αρετές. Γι' αυτό εκφράζω όχι απλώς την ευχή αλλά την σιγουριά πως το νέο σχολικό έτος θα είναι μεστό δημιουργικότητας, μάθησης και ψυχωφέλειας.

Η Εκκλησία μας θα σταθεί για άλλη μια φορά αρωγός στις άοκνες προσπάθειές σας. Προσευχόμενη αλλά και προσφέροντας πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, μαθητικών διαγωνισμών, επισκέψιμων χώρων, που έχουν δομηθεί κατάλληλα για να ενισχύσουν το εκπαιδευτικό σας έργο.

Συνάμα, σας καταθέτω εγκαρδίως το πατρικό ενδιαφέρον και την εν Χριστώ αγάπη μου, συνοδοιπόρος στην αξιοθαύμαστη πορεία σας. Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!

Με ειλικρινή εκτίμηση και ευχαριστίες».

Το μήνυμα προς τις μαθήτριες και τους μαθητές και των γυμνασίων και λυκείων

«Αγαπητά μου παιδιά,

Σήμερα, στο ξεκίνημα μίας νέας σχολικής χρονιάς, θέλω να μοιραστώ μαζί σας έναν αριθμό: 258 εκατομμύρια παιδιά και νέοι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο Σχολείο και σε ασφαλείς συνθήκες μάθησης. Κύριες αιτίες γι' αυτό είναι ο πόλεμος, η βία, οι φυλετικές διακρίσεις, αλλά και η έλλειψη πόρων στις χώρες τους για να μπορεί να υποστηριχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Το μέλλον αυτών των παιδιών φαντάζει ζοφερό. Είναι εξαιρετικά αβέβαιο πόσοι θα καταφέρουν να απολάβουν τους καρπούς της μόρφωσης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτά τα παιδιά θα προτιμούσαν να βρίσκονται στη θέση σας αυτή τη στιγμή, να χαίρονται την ειρήνη και τη δυνατότητα να ονειρεύονται το μέλλον.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Η απάντηση δεν είναι απλή. Ωστόσο δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε. Ο καθένας με τον τρόπο του. Ας ξεκινήσουμε από τη δική μας ζωή. Πόσο ανεχόμαστε τη βία; Πόσο αγωνιζόμαστε για την ειρήνη; Πόσο προσπαθούμε να αποδεχθούμε το διαφορετικό; Τα λυπηρά φαινόμενα της ενδο-οικογενειακής και της ενδο-σχολικής βίας ορίζουν την ευθύνη μας και τις προσπάθειές μας για έναν καλύτερο κόσμο, τον δικό μας κόσμο, όπου η βία δεν έχει καμία απολύτως θέση.

Το Σχολείο είναι ένας τόπος συνάντησής μας με πολλούς ανθρώπους. Από το πόσο μπορούμε να ανεχθούμε και να αποδεχθούμε τη διαφορετικότητα του συμμαθητή και του καθηγητή μας, από το πόσο μπορούμε να τους καταλάβουμε, ξεκινά η ειρήνη ή ο πόλεμος στη ζωή μας, η αγάπη και όχι η βία. Θα έλεγε κανείς ότι το Σχολείο είναι ένα μικρό εργαστήρι ειρήνης για όλους μας.

Είμαστε πολύ ευλογημένοι καθώς ζούμε σε έναν τόπο, όπου μπορούμε ελεύθερα να εκφράσουμε τις ιδέες και τις διαφωνίες μας. Υπάρχουν θεσμοί και αξίες που μας προστατεύουν. Γι' αυτά αγωνίστηκαν και οι πρόγονοί μας, γι' αυτά αγωνιζόμαστε κι εμείς σήμερα.

Έτσι, λοιπόν, κάθε φορά που σκεπτόμαστε «άλλη μια μέρα στο σχολείο», ας κάνουμε μια μικρή προσευχή: Να φέρνουμε στο νού μας όλα εκείνα τα παιδιά, που επειδή έτυχε να γεννηθούν σε εμπόλεμες ή προβληματικές περιοχές, δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν κάθε πρωί να ξεκινήσουν για το σχολείο. Και η προσευχή μας να γίνεται πράξη. Να γίνεται αγώνας για την αποδοχή του άλλου. Αγώνας για να αδράξουμε την ομορφιά της ημέρας. Αγώνας για ειρήνη και καλοσύνη.

Σας εύχομαι καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά. Ο Χριστός μας, που καλείται «άρχων της ειρήνης», να πλημμυρίζει πάντοτε με το φως Του τις ψυχές σας.

Με άπειρες ευχές και πολλή αγάπη».

Το μήνυμα προς τις μαθήτριες και τους μαθητές των δημοτικών σχολείων

«Αγαπημένα μου παιδιά,

Σήμερα είστε όλοι χαρούμενοι, καθώς ξεκινάτε μια καινούρια σχολική χρονιά και συναντάτε και πάλι, στην αυλή του σχολείου σας, τους φίλους συμμαθητές σας και τους δασκάλους σας.

Μαζί με τη χαρά, ίσως νιώθετε και μια μικρή αγωνία, αν θα τα καταφέρετε στη μεγαλύτερη τάξη που θα πάτε. Να ξέρετε πως όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, νιώθουμε παρόμοια κάθε φορά που έχουμε ν' ασχοληθούμε με κάτι πρωτόγνωρο.

Γι' αυτό, όπως πριν λίγο προσπαθούσατε να νιώσετε τη δροσιά από μια σταγόνα του Αγιασμένου νερού που σκορπούσε το κλωνάρι του βασιλικού κι αυτό σας έκανε χαρούμενους, έτσι, όσο πιο συχνά μπορείτε, να ζητάτε τη βοήθεια του Χριστού μας, που είναι ο μεγάλος Φίλος των παιδιών και Πατέρας όλων μας, προκειμένου η χαρά και το χαμόγελο να ομορφαίνουν τη ζωή σας.

Σας ευλογώ και θα προσεύχομαι καθημερινά για να πετύχετε καθετί που είναι για το καλό σας. Εύχομαι δύναμη και επιτυχία στους καλούς εκπαιδευτικούς μας και στους γονείς σας.

Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!».