ΕΡΓΑΣΙΑ

Με τον φόβο της απόλυσης ζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι

Με τον φόβο της απόλυσης ζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι

Αδρανής και συμμέτοχη στην εν εξελίξει εργασιακή λαίλαπα η κυβέρνηση αγνοεί στοιχεία και δεδομένα που στο πρόσφατο παρελθόν κατήγγειλε ενώ κλείνει το μάτι και εθελοτυφλεί στη βίαιη «αυτορρύθμιση» της αγοράς που αφήνει απλήρωτη, χαμηλοαμειβόμενη και ευέλικτη την εργασία προφασιζόμενη μάλιστα μείωση της ανεργίας.

Η ανέλεγκτη και ασύδοτη επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων επικαιροποιεί το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» χωρίς επιστροφή από την καταστροφή.

Με δεδομένες και τις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται μέσω της δεύτερης αξιολόγησης πατώνει κάθε προσδοκία για αξιοπρεπείς απολαβές και εργασιακή ασφάλεια.

Ετσι, δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα όταν στα βασικά συμπεράσματα τελευταίας έρευνας «καθιερώνεται» η αύξηση του φόβου απόλυσης των Ελλήνων εργαζομένων, με μεγαλύτερα «θύματα» τις γυναίκες και τις ηλικίες 25-34, ενώ παγιώνεται και η απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς μόλις το 19% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι αυτή θα βελτιωθεί εντός του 2017.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Workmonitor της Randstad για το γ΄ τρίμηνο του 2016 που δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή, στην ερώτηση πόσο πιθανή θεωρούν οι εργαζόμενοι την απώλεια εργασίας ή τη μη ανανέωση του συμβολαίου τους στους επόμενους 6 μήνες, το 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό, το οποίο σηματοδοτεί αύξηση της τάξεως του 2% από το β΄ τρίμηνο του 2016. Ειδικά, για τους Ελληνες ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι άνδρες έχουν το υψηλότερο ποσοστό φόβου απώλειας εργασίας (40%), με το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες να είναι 39%.

Η ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό, όσον αφορά τον φόβο απόλυσης, είναι αυτή των 18-24 ετών (57%). Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα των ερωτηθέντων που απάντησε ότι έχει ένα χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, είναι που εμφανίζει τον μεγαλύτερο φόβο απώλειας της εργασίας του, σε ποσοστό 42%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1% από το προηγούμενο τρίμηνο, φτάνοντας το 65%.

Το 67% των γυναικών που ερωτήθηκαν στην Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένο με την εργασία του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες αγγίζει το 64%. Το τμήμα του πληθυσμού που έχει ένα μέσο επίπεδο εκπαίδευσης εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό εργασιακής ικανοποίησης, σε ποσοστό 67%.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα που αναζητεί νέες θέσεις εργασίας μειώθηκε κατά 3%, φτάνοντας το 31% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που αναζητούν νέες θέσεις εργασίας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 55-67 ετών, σε ποσοστό 40%.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 32% των γυναικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας ενώ το ποσοστό αυτό άγγιξε το 29% για τους άνδρες.

Σχετικές ειδήσεις