ΕΘΝΙΚΑ

Παναγιωτόπουλος: Δεν λήγει ο συναγερμός - Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα με την Τουρκία

Παναγιωτόπουλος: Δεν λήγει ο συναγερμός - Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα με την Τουρκία

Συνέντευξη στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» παραχώρησε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην αναβολή της ναυτικής άσκησης «Καταιγίδα» λόγω κορονοϊού.

Αναφορικά με την αναβολή της ναυτικής άσκησης και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξήγησε: «Είπαμε ότι η “Καταιγίδα” δεν ματαιώνεται αλλά αναβάλλεται. Η άσκηση έχει προγραμματιστεί και ήδη έχουν δεσμευτεί περιοχές με NAVTEX στο θαλάσσιο χώρο, με ευθύνη του ΓΕΘΕΕΑ. Δεν ήταν ανάγκη με την κατάσταση του Covid 19 να διακινδυνεύσουμε το σύνολο σχεδόν των μονάδων του ναυτικού σε αυτή την άσκηση. Στον σχεδιασμό μας είναι να κάνουμε την άσκηση».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προανήγγειλε την πρόσληψη 2.000 οπλιτών βραχείας ανακατάταξης με σκοπό την αναβάθμιση του προσωπικού.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στον Έβρο, ο κ Παναγιωτόπουλος είπε:

«Ήμασταν καιρό τώρα προετοιμασμένοι για την κατάσταση στον Έβρο, τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αποκαλύπτοντας τον προσεκτικό σχεδιασμό που έγινε. Μάλιστα αποκάλυψε πως αυτό το διάστημα ενισχύονται οι άμυνες της χώρας κατά μήκος των συνόρων και τοποθετούνται περισσότερα εμπόδια στη σύνορά μας , ενώ αυξάνεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα και στα θαλάσσια σύνορά μας. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα οι εισροές είναι πολύ μειωμένες στα νησιά μας».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτηρήσει το εμπάργκο όπλων της Τουρκίας στη Λιβύη

Όπως ανέφερε ο υπουργός: «η υπόθεση της Λιβύης δεν απασχολεί την Ευρώπη , όπως θα έπρεπε. Εάν την απασχολούσε θα φρόντιζε να οργανώσει κατά τον αρτιότερο δυνατό τρόπο την επιχείρηση «Ειρήνη», που είναι μια προσπάθεια της ΕΕ μέσω μιας αεροναυτικής επιχείρησης να διατηρήσει το εμπάργκο των τουρκικών όπλων. Μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί λίγα πλοία. Εμείς ως χώρα παίζουμε βασικό ρόλο στη διοίκηση της όλης επιχείρησης», ενώ αποκάλυψε πώς για το κρίσιμο αυτό ζήτημα πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις στην ΕΕ.

Για το θέμα της «Αμυντικής Διπλωματίας» ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Αίγυπτο αλλά και στην εντατικοποίηση της ναυτικής παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα προανήγγειλε πως σε της ναυτικής παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε πως με τη Γαλλία έχει ήδη ανανεωθεί η συμφωνία για τα Μιράζ και τώρα υπάρχει διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, ενώ όπως είπε «διαπραγματευόμαστε και φρεγάτες, οι οποίες είναι καινούργια πλοία».

Εξοπλιστική συνεργασία με τη Γερμανία και ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η Γερμανία εξοπλίζει την Τουρκία με υποβρύχια. Ωστόσο και η Ελλάδα αγόρασε υποβρύχια από τη Γερμανία. Πρόκειται για υπερόπλα που επηρεάζουν το αμυντικό ισοζύγιο στο χώρο του Αιγαίου και για τα οποία θα αγοράσουμε τορπίλες», εξήγησε ο κ Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Όπως ανέφερε επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον για την αγορά της ΕΛΒΟ: «Με τη Γερμανία βρισκόμαστε πιο κοντά σε θέματα εξοπλισμών. Μια γερμανική εταιρεία έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ . Είναι και άλλες και θα δούμε ποια θα προτιμηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα με την Τουρκία

«Επεξεργαζόμαστε πολλά σενάρια σε ότι αφορά την ετοιμότητα , την επιχειρησιακή δυνατότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Η συμπεριφορά της Τουρκίας μας έχει κάνει να βάλουμε όλα τα σενάρια στο τραπέζι. Ακόμη κι αυτό της ακραίας πρόκλησης. Κανένας συναγερμός δεν λήγει. Εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε κατηγορηματικά ο Υπουργός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τσιόδρας στο Newsbomb.gr: Δεν αποκλείω κρούσματα ή θανάτους στην Ελλάδα πριν τις 26 Φεβρουαρίου

Σχετικές ειδήσεις