ΕΘΝΙΚΑ

Παραλογισμός από την Τουρκία: Ζητάνε να αποσύρουμε τα πλοία μας από τη Μεσόγειο

Παραλογισμός από την Τουρκία: Ζητάνε να αποσύρουμε τα πλοία μας από τη Μεσόγειο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της η Τουρκία μετά τη στήριξη που παρείχαν στην Ελλάδα και την Κύπρο οι συμμετέχοντες στη σύνοδο της Κορσικής - Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι με νέα ανακοίνωσή του ζητά, μεταξύ άλλων, από την Ελλάδα να σταματήσει την επιτήρηση του Oruc Reis.

Σε μια ακόμα προκλητική ανακοίνωση προέβη το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Συνοπτικά, να προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών ενώ θέτει και θέμα μειονότητας στην Θράκη.

Ο τούρκος εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.

«Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κοινή δήλωση σχετικά με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου στην οποία έγινε δεκτή στο τέλος της έκτης συνόδου κορυφής των χωρών της Νότιας Ευρώπης των μελών της ΕΕ (Med7) που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, είναι προκατειλημμένη, αποσπασμένη από την πραγματικότητα και στερείται νομικής βάσης.

Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τους ισχυρισμούς της κατά του διεθνούς δικαίου και της μαξιμαλιστικές θέσεις της στο θέμα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Προκειμένου να μειωθεί η ένταση, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αποσύρει τα πολεμικά της πλοία γύρω από το ερευνητικό μας πλοίο Oruç Reis, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου και να θέσει τέρμα στην αυξανόμενη πίεση στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης.

Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή της ανατολικής Μεσογείου και είναι υποψήφια χώρα στην Ε.Ε.

Προκειμένου να υπάρχει διάλογος και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο ,πρώτα η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις, οι Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής εσόδων για έρευνα και εκμετάλλευση πόρων υδρογονανθράκων, να μην εμπλέκουν την ΕΕ για τα δικά τους συμφέροντα. H ΕΕ και άλλες χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση πρέπει να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους που ακολουθούν τυφλά με το πρόσχημα της αλληλεγγύης, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ. Όταν η αλληλεγγύη είναι σωστή, γίνεται με το σωστό . Δεν υπάρχει αλληλεγγύη με το άδικο.».

Οργή Ερντογάν: Χαρακτήρισε «λύκους» Μακρόν - Μητσοτάκη

Τη δική του απάντηση για τα μηνύματα που εστάλησαν μετά τη Διάσκεψη MED7 στην Κορσική έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μια ανάρτησή του στο twitter ο Τούρκος πρόεδρος, δημοσίευσε βίντεο με δήλωση που είχε κάνει στο παρελθόν, και στην οποία έλεγε «Υπάρχει ένας λύκος στο τραπέζι που έχετε ετοιμάσει. Θέλετε να μας φάτε σε αυτό το τραπέζι, αλλά συγγνώμη, είμαστε πολύ μεγάλοι για εσάς, δεν μπορείτε να μας φάτε».

Διπλωματικές διεργασίες με «φόντο» τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έσπευσαν να στείλουν σαφή μηνύματα στην Τουρκία από τη την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής στην Κορσική.

Στο άρθρο του σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο πρωθυπουργός τονίζει:

«Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε μια περασμένη εποχή. Μιλάει για εχθρούς, μάρτυρες, αγώνα και προθυμία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα.
Αυτή είναι η γλώσσα και η συμπεριφορά μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία απειλεί όχι μόνο δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ίδια την ΕΕ, γεγονός που προβληματίζει σοβαρά τα κράτη μέλη».

Η Τουρκία, με το βλέμμα της στη σύνοδο της Κορσικής, εξαπέλυσε διπλή επίθεση κατά του Μακρόν.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ επιτέθηκε σφόδρα στον Γάλλο πρόεδρο:

«To πρόβλημά μας δεν είναι με τον τουρκικό λαό, αλλά με τον Ερντογάν. Αυτό είναι ένα παλιό και ανήθικο παιχνίδι των αποικιοκρατών. Εκδήλωναν ψεύτικη αγάπη για να κατακτήσουν τους λαούς, αλλά στόχευαν στους πατριώτες ηγέτες. Είμαστε περήφανοι που ένα αποικιοκρατικό κεφάλι στοχεύει τώρα τον πρόεδρό μας. Κι εμείς έχουμε πρόβλημα όπως κι εσείς, κύριε Μακρόν, με τα αποικιοκρατικά μυαλά. Έχουμε έναν ανθρώπινο κι έναν αδελφικό δεσμό με τους λαούς που κάνατε να υποφέρουν και τους λαούς που θελήσατε να κατακτήσατε. Για αυτό και είμαστε απέναντί σας. Η χώρα για την οποία χρησιμοποιείτε απειλητική γλώσσα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία θα σας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις».

Στον ίδιο μήκος κύματος και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν:

«Αντί η Γαλλία να κάνει τον δικηγόρο της Ελλάδας και της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” (Κυπριακή Δημοκρατία), οι οποίες λαμβάνουν μονομερή και προκλητικά μέτρα, κρατώντας όμηρο την ΕΕ για τα συμφέροντα τους, θα πρέπει να λάβει θέση υπέρ της συμφιλίωσης και του διαλόγου. Ο πρόεδρος της Γαλλίας θέτει σε κίνδυνο τα μεγάλα συμφέροντα της ΕΕ».

Στις Βρυξέλλες, την ίδια ώρα, πυκνώνουν οι διπλωματικές διεργασίες, με το ενδεχόμενο της αποκλιμάκωσης να απομακρύνεται και να τις κυρώσεις να έρχονται όλο και πιο κοντά.

Σε τηλεδιάσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην οποία μετείχε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε της θέση του για κυρώσεις στην Τουρκία, αν δεν σταματήσει τις προκλήσεις στην περιοχή:

Εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί έως τη Σύνοδο Κορυφής, δεν βλέπω άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικές κυρώσεις. Εάν η Ευρώπη θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας.

Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, που είχε επίσης τηλεδιάσκεψη με τον Σαρλ Μισέλ και την Άνγκελα Μέρκελ, διαμηνύοντας ότι δεν τίθεται θέμα απουσίας της Κύπρου σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί πολυμερή διάσκεψη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε στο άρθρο του στις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι η Ελλάδα είχε φτάσει ένα βήμα πριν τη συμφωνία, με την Τουρκία.

Η συμφωνία προέβλεπε να σταματήσουν οι έρευνες για να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες για τις θαλάσσιες ζώνες και να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πρόκειται για τη συμφωνία που παρ’ ολίγον να επιτευχθεί στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας - Γερμανίας, που διεξήχθη στο Βερολίνο στα μέσα Ιουλίου και κρατήθηκε μυστική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας, φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν λέει την αλήθεια γιατί γνώριζε για το περιεχόμενο της συνάντησης: «Ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Πόλεμος» Ελλάδας - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ: Ο Έλληνας ναύαρχος που στρίμωξε τον Τούρκο