ΕΘΝΙΚΑ

Oruc Reis: Θρίλερ με την απόστασή του από το Καστελόριζο - Σε πλήρη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Oruc Reis: Θρίλερ με την απόστασή του από το Καστελόριζο - Σε πλήρη επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Oruc Reis: Σε απόσταση 30 έως 35 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο έπλεε μέχρι και χθες αργά το βράδυ το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis με χαμηλή ταχύτητα που υποδηλώνει ότι έχει ήδη ποντίσει τα ηχοβολιστικά καλώδιά του.

Η Άγκυρα συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο, με αναλυτές να θεωρούν, πιο απειλητική από ποτέ, την αποστολή του Oruc Reis για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνεχίζει να περιπλανιέται στην Μεσόγειο, ανοιγοκλείνοντας το ραντάρ του, η Τουρκία με non paper 6 σημείων, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει στην Αθήνα, τις ευθύνες για το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών.

Για περισσότερες από 24 ώρες έχει κλειστό τον πομπό του, το οποίο το άνοιξε για πολύ λίγη ώρα κάποια στιγμή την Τρίτη. Το ίδιο και τα δύο του συνοδευτικά πλοία υποστήριξης, τα Attaman και Cengizhan.

Oruc Reis: Θρίλερ με την πορεία του

Το πρωί της Τετάρτης (14/10) το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis βρίσκεται εντός της τουρκικής Navtex, 35 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου από το Σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Το πλοίο συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά και, με βάση τη χθεσινή εικόνα υπολογίζεται ότι θα φτάσει στην περιοχή όπου ξεκινούν τα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, –περιοχή, δηλαδή, δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας– την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Δείτε το Oruc Reis στον χάρτη:

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είχε δηλώσει πως: «Το Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει στην ανατολική Μεσόγειο. Οι δοκιμές ξεκίνησαν χθες και σήμερα αρχίζουμε να κάνουμε τις πρώτες σεισμικές μετρήσεις» τόνισε ο Φατίχ Ντονμέζ συνεχίζοντας στον προπαγανδιστικό τόνο της τουρκικής πλευράς, που ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά και δυναμιτίζει το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο.

Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικό παρακολουθούν συνεχώς το ερευνητικό, ενώ στο ελληνικό «Πεντάγωνο» αναδιαμορφώνουν συνεχώς τα σχέδια αντίδρασης αναλόγως την κατάσταση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν όλα τα σενάρια αντίδρασης σε περίπτωση που η Ελλάδα πλησιάσει ή ακόμα και περάσει την περιοχή το όριο των 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη, το σύνολο, δηλαδή, του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει το σύμπλεγμα της Μεγίστης ως ένα ενιαίο σύνολο καθώς η ύπαρξη των νησιών ως σύμπλεγμα είναι η βάση πάνω στην οποία η Ελλάδα στηρίζει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες, την ΑΟΖ κ.α.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρίση Ελλάδας - Τουρκίας: Θα ηχήσουν τα κανόνια; Γιατί ο Ερντογάν επιδιώκει τη σύρραξη