ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς θα πηγαίνουν τα ΑμεΑ στην Ακρόπολη, με ελικόπτερο;

Πώς θα πηγαίνουν τα ΑμεΑ στην Ακρόπολη, με ελικόπτερο;
INTIME NEWS

Την εποχή των social media την δημόσια σφαίρα κατακλύζουν fake news και απόψεις. Απόψεις ευαίσθητων που συνήθως δεν έχουν ιδέα για το τι μιλάνε. Μετά τον κορονοϊό, τελευταίο «θύμα» αυτών ήταν και ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης. - Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης.

Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή. Εδώ και λίγα 24ωρα τον γύρο του διαδικτύου κάνουν κάποιες εικόνες που δείχνουν «μονοπάτια στρωμένα με τσιμέντο» πάνω στην Ακρόπολη, μία ανάσα από τον Παρθενώνα.

Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν σωρεία σχολίων που στο τέλος έφεραν τους ειδικούς στην θέση να προσπαθούν να αποδείξουν πως δεν είναι ελέφαντες. Μιλάμε για τους ειδικούς, τους επιστήμονες που «έφαγαν» τα νιάτα τους να μελετούν, να σπουδάζουν, να ερευνούν και να προσφέρουν με το επιστημονικό τους έργο. Αυτοί είναι που αμφισβητήθηκαν από μερικούς αποψιολόγους οι οποίοι το μόνο που αποζητούν είναι λίγη προσοχή και μερικά likes παραπάνω στα social media.

Αυτοί οι δήθεν διαμορφωτές της κοινής γνώμης, όμως, είναι τόσο ευαίσθητοι που αδιαφορούν για το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης που έχουν όλοι στην Ακρόπολη. Άτομα με αναπηρία, με δυσκολίες στην κίνηση και κάθε είδους συμπολίτης μας που αδυνατούσε τόσα χρόνια να θαυμάσει τον Παρθενώνα, θα έπρεπε σύμφωνα με αυτούς να συνεχίζουν εις τους αιώνας των αιώνων να μην επισκέπτονται τον Ιερό Βράχο.

Στον παγκοσμίως γνωστό διάλογο μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Θουκιδίδης αντιπαραθέτει την επιχειρηματολογία των δύο πλευρών η οποία εν πολλοίς συνοψίζεται στο ότι για τους μεν τα όρια ορίζονται από την ισχύ τους και για τους δε από την αδυναμιά τους. Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς που δεν σπατάλησαν ούτε πέντε λεπτά για να μάθουν τι συμβαίνει στην Ακρόπολη, οι συμπολίτες μας με δυσκολίες στην κίνηση δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να ακολουθήσουν στο μονοπάτι των Παναθηναίων ούτε φυσικά και να βρεθούν στην Ακρόπολη…

Αυτό, όμως, δεν είναι δημοκρατία, αλλά οχλοκρατία. Γιατί τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στον Ιερό Βράχο και θα τα δούμε όλοι μας σε πλήρη έκταση στις αρχές Δεκεμβρίου όχι μόνο κατοχυρώνουν το δικαίωμα όλων στην πρόσβαση στην Ακρόπολη αλλά και προστατεύουν το μνημείο.

Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την επιστημονική επάρκεια του καθηγητή Μανόλη Κορρέ, προέδρου της ΕΣΜΑ (Επιτροπή Συντηρήσεως μνημείων Ακροπόλεως);

Λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κορρές σε επιστολή του:

«Οι νέες διαστρώσεις στην Ακρόπολη γίνονται σε αντικατάσταση των έως τώρα διαστρώσεων, οι οποίες είχαν την αυτή σύσταση, δηλαδή κατάλληλη μίξη χαλικιών άμμου και τσιμέντου, με παρόμοιες αποχρώσεις. Δυστυχώς, οι επιφάνειες αυτές είχαν λόγω ηλικίας φθαρεί, σε βαθμό που η εξακολούθηση της συντήρησής τους με τοπικά μπαλώματα να είναι ένα τελείως ανεπαρκές ημίμετρο».

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα, το έργο θα βελτιώσει, μεταξύ άλλων, τη θέαση προς τα μνημεία, ενώ όπως τονίζει ο σχεδιασμός και η εκτέλεσή του υπόκεινται σε αρχές διεθνών συμβάσεων. Ο κ. Κορρές απαντάει με τον δικό του τρόπο στους πολίτες που ανησυχούν για την εικόνα της Ακρόπολης: «Εν προκειμένω, κάτι από την παλαιά ρομαντική εικόνα που πάντοτε θα συντηρώ στις αναμνήσεις μου (με ανάμικτα αισθήματα) θα χαθεί. Όμως ό,τι κυρίως επιβάλλεται σε κάθε περίσταση ανάληψης ευθυνών είναι η στάθμιση οφέλους και απώλειας (που θα ήταν αχαριστία να μη τη δεχόμαστε, όταν τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα)».

Την ίδια ώρα οι ανακρίβειες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο είναι τέτοιες που έφτασαν μέχρι του σημείου να μιλούν για «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, η περιεκτικότητα του οποίου σε τσιμέντο είναι μόλις 12%. Αξίζει να σημειωθεί δε πως όλες οι παρεμβάσεις είναι πλήρως αναστρέψιμες, ενώ η επίσημη ενημέρωση αναφέρει ότι μεταξύ του αρχιτεκτονικού σκυροδέματος και του βράχου υπάρχει ειδική μεμβράνη η οποία επιτρέπει μαζί με τις εγκοπές στις όποιες προσθήκες έχουν γίνει να αφαιρούνται ανά πάσα στιγμή.

Το ζήτημα που προέκυψε μπορεί να είναι για άλλη μία φορά μία λαίλαπα από fake news, ωστόσο είναι πολύ πιο σημαντικό και από την επιστημονική επάρκεια όσων αναδεικνύουν εδώ και δεκαετίες την κληρονομιά μας.

Αφορά στον Πολιτισμό και τον Αθρωπισμό μας. Σε μία χώρα που τα δικαιώματα των ΑμεΑ έχουν αφεθεί για δεκαετίες στην τύχη τους, είναι σημαντικό το γεγονός πως υπάρχει μέριμνα γι αυτούς. Άλλωστε τα έργα χαιρετίστηκαν και από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει πως: «Οι κακοτράχαλοι και άκρως επικίνδυνοι δρόμοι, δεν επέτρεπαν σε καμία περίπτωση, την επίσκεψη των ΑμεΑ, στο χώρο του Ιερού Βράχου. Πλέον, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ήρθε να δώσει λύση, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία και καλούμε όλους εκείνους που αρκέστηκαν να κατηγορήσουν το έργο του Υπουργείου, να... πάρουν τα πόδια τους και να βρεθούν στην Ακρόπολη. Εκείνοι μπορούν να τα πάρουν. Κάποιοι από εμάς, όχι. Λύση στο πρόβλημα των ΑμεΑ, ευτυχώς δίνει το συγκεκριμένο έργο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από το αθλητικό αναπηρικό κίνημα στο Υπουργείο».

Όσοι αντέδρασαν δεν παρουσίασαν ούτε μία πειστική λύση για το πώς θα μετακινούνται οι συμπολίτες μας με δυσκολίες στην κίνηση στον Ιερό Βράχο.

Ο αριθμός των επισκεπτών είναι τέτοιος που ο ανελκυστήρας (ο οποίος θα παραδοθεί τις επόμενες μέρες) μόνο δεν αρκεί. Μήπως οι αποψιολόγοι των social media προκρίνουν την λύση των ελικοπτέρων;

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: Από τη διπλωματία των σεισμών στις απειλές με τα γεωτρύπανα