ΕΘΝΙΚΑ

Σε δίκη ο πρώην Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ για «διοίκηση τρομοκρατικής οργάνωσης»

Σε δίκη ο πρώην Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ για «διοίκηση τρομοκρατικής οργάνωσης»

Στο ειδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσει ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπασμούγ για «διοίκηση τρομοκρατικής οργάνωσης» και «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης».

Πρόκειται για τον ισχυρότερο από τους εκατοντάδες εκπροσώπους του κοσμικού κράτους, οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση σε βάρος του Τούρκου στρατηγού, που ειρήσθω εν παρόδω κρατείται από τον Γενάρη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, αφορά ιστοσελίδες αντικυβερνητικού περιεχομένου, οι οποίες βρίσκονταν σε λειτουργία μέχρι το 2008.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι 42 ιστοσελίδες είχαν ως σκοπό την καλλιέργεια φόβου στον τούρκικο λαό ότι η κυβέρνηση Ερντογάν και το ισλαμικό δίκτυο Γκιουλέν προωθούν την επιβολή ισλαμικού νόμου.

Συγκεκριμένα, το 13ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του Μπασμούγ που αφορούν «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τούρκικης Δημοκρατίας και παρεμπόδιση της άσκησης των καθηκόντων της» καθώς και «σύσταση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας για τον σκοπό αυτό».

Η παραπομπή του πάλαι ποτέ πανίσχυρου Τούρκου στρατηγού σε δίκη αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το βαθύ κράτος που κυριαρχούσε στη γειτονική χώρα μέχρι πρόσφατα.

Συνολικά, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στις σκιώδεις συνομωσίες Εργκένεκον και Βαριοπούλα, βρίσκονται στη φυλακή πάνω από 250 αξιωματικοί του τούρκικου στρατού, μεταξύ αυτών και στρατηγοί.

Μάλιστα, οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 1.000 αν συνυπολογιστούν, πέρα από τους στρατιωτικούς, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι.

Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μόνο μια σύγκρουση προσκείμενων στους ισλαμιστές δικαστών με υποστηρικτές του κοσμικού κράτους και των στρατιωτικών προνομίων καθώς μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης σχετίζονται με τον πρωθυπουργό Ερντογάν.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι αναλυτές να τονίζουν ότι η εν λόγω σύγκρουση έχει επεκταθεί πλέον και στο εσωτερικό του ευρύτερου κυβερνητικού στρατοπέδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κλήτευση του επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, την περασμένη βδομάδα, σε απολογία σχετικά με τις μυστικές συνομιλίες του με το κουρδικό ΡΚΚ.

Ο Φιντάν αγνόησε την κλήτευση, ενώ ο εισαγγελέας που την εξέδωσε μετατέθηκε εσπευσμένα.

Οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Φιντάν, ο οποίος διορίστηκε από τον Ερντογάν, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, θεωρήθηκαν προειδοποίηση εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού να μην προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους.

Ωστόσο, ο αρχηγός της ΜΙΤ κατάφερε να αποφύγει τις δικαστικές περιπέτειες σε αντίθεση με τον πρώην ΑΓΕΕΘΑ που δεν μπόρεσε καν να δικαστεί στο ανώτατο κρατικό δικαστήριο, το οποίο δικάζει ανώτατους κρατικούς λειτουργούς.

Το συγκεκριμένο αίτημα παραπομπής της υπόθεσης στο ανώτατο κρατικό δικαστήριο απορρίφθηκε καθώς οι κατηγορίες εις βάρος του Μπασμπούγ δεν σχετίζονται με το αξίωμα του αλλά αφορούν «τρομοκρατικές πράξεις».