ΕΘΝΙΚΑ

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2022»: Επίδειξη ισχύος του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα - Εναέριο τείχος στην Ανατολική Μεσόγειο

«ΗΝΙΟΧΟΣ 2022»: Επίδειξη ισχύος του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα - Εναέριο τείχος στην Ανατολική Μεσόγειο
Μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την Αθήνα στο πλαίσιο της Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ»
INTIME

Μήνυμα αποφασιστικότητας των δυτικών στην κορυφαία αεροπορική άσκηση - Οι ΝΑΤΟϊκοί «κλειδώνουν» για 10 μέρες Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο - Τα απαιτητικά σενάρια που σχεδιάζει το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ. 

Την ώρα που η Ρωσία χτυπά με σφοδρότητα την Ουκρανία καταλαμβάνοντας τη μία περιοχή μετά την άλλη, οι δυτικοί προσπαθούν να συνέλθουν από το πρώτο σοκ του αιφνιδιασμού από τον Βλάντιμιρ Πούτιν και να λάβουν μέτρα πριν η «φωτιά» πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Είναι αλήθεια πως η Δύση δεν περίμενε πως ο «τσάρος» θα κάνει πράξη τις προειδοποιήσεις του και πλέον η κατάσταση εξελίσσεται σε κάτι πολύ περισσότερο και μεγαλύτερο από έναν ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Μπορεί η αμηχανία των δυτικών και η έλλειψη συνοχής και συνεννόησης να είναι εμφανείς, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αφήσει τη Ρωσία ανεξέλεγκτη.

Οι νατοϊκές δυνάμεις βρίσκονται σε επιχειρησιακό αναβρασμό, με τη χώρα μας να έχει αναλάβει από την αρχή της ουκρανικής κρίσης πρωταγωνιστικό ρόλο ανήκοντας στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Η δράση της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού είναι καθημερινή στο πλαίσιο των συμμαχικών δεσμεύσεων, με το ΓΕΕΘΑ να δίνει παράλληλα εντολή για συνεχή εκπαίδευση όλων των Κλάδων, ειδικά με ασκήσεις που αναδεικνύουν την διακλαδικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται και η άσκηση «Ηνίοχος 2022», ίσως η πιο απαιτητική αεροπορική άσκηση στη Μεσόγειο, η οποία συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των κορυφαίων αεροποριών παγκοσμίως. Αν και ο «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022» επίσημα θα ξεκινήσει στις 28 Μαρτίου, οι πρώτες αποστολές συμμετεχόντων θα αρχίσουν να φτάνουν στην Ελλάδα μια εβδομάδα νωρίτερα, με τον επίσημο προγραμματισμό να δίνει την προετοιμασία των χωρών που θα συμμετάσχουν στις 21 και 22 Μαρτίου.

Για μια ακόμη χρονιά τα φτερά του «ΗΝΙΟΧΟΥ» θα είναι... πολύχρωμα, με τις Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο και Σλοβενία να δηλώνουν δυναμικό «παρών» στην σπουδαία άσκηση, με στόχο να εκπαιδευτούν για σχεδόν 10 μέρες μαζί με τους κορυφαίους πιλότους του ΝΑΤΟ, τα γεράκια της HAF. Έτσι, τα γαλλικά μαχητικά Rafale που θα απονηώνονται από το Charles de Gaule θα συναντούν στον αέρα τα «αδέρφια» τους από την Ελλάδα, με τις ελληνικές «ριπές» να πραγματοποιούν την πρώτη τους μεγάλη και απαιτητική άσκηση.

Ήδη οι προετοιμασίες στο ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ είναι πυρετώδεις έτσι ώστε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου να είναι όλα πανέτοιμα, τόσο στην 117 Πτέρυγα Μάχης, όσο και συνολικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού φέτος ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» καινοτομεί προτάσσοντας τη διακλαδικότητα. Το γεγονός ότι εδώ και μέρες πλέει στα νερά της Μεσογείου το θηριώδες γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, ανεβάζει αυτομάτως τον πήχη δυσκολίας, βάζοντας στα σενάρια που σχεδιάζει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, και το Πολεμικό μας Ναυτικό, που ετοιμάζεται να στείλει μονάδες επιφανείας και υποβρύχια σε κάθε σημείο του Αρχιπελάγους και του Ιονίου.

Όσο για τον Στρατό Ξηράς, μπαίνει και αυτός δυναμικά στην εξίσωση. Πώς; Φέτος, παράλληλα με τον «Ηνίοχο 2022» συμπίπτει χρονικά και η εξαιρετικά σημαντική άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων «Orion 22», η οποία επίσης θα διεξαχθεί από 28 Μαρτίου έως 8 Απριλίου, με τη συμμετοχή τόσο των τμημάτων της ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ όσο και τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμμετοχή των ελικοπτέρων Apache της Αεροπορίας Στρατού θα είναι καθοριστική, όπως επίσης και των Chinook που αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στις επιχειρήσεις των κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ.

Πιο αναλυτικά λοιπόν, στα σενάρια της άσκησης θα συμμετέχουν:

• Η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» από το οποίο θα επιχειρούν μαχητικά αεροσκάφη Rafale και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (Airborne Early Warning - AEW) E2C Hawkeye.

• Οι ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη F-15 και με μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper.

• Το Ισραήλ με μαχητικά αεροσκάφη F-16, αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW) G-550 και αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού (Air - Air Refueling - AAR) B-707.

• Η Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη «Tornado».

• Η Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW139.

• Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ.

Επίσης, στην άσκηση θα συμμετέχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Αυστρία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως θα είναι μια επίδειξη ισχύος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, την ώρα που η Ρωσία πολιορκεί και βομβαρδίζει την Ουκρανία και εξαπολύει απειλές κατά της Δύσης. Το βέβαιο είναι πως μια τόσο απαιτητική άσκηση, με τις συμμετοχή τόσων χωρών και με τόσα διαφορετικά Μέσα, θα εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα για το ΓΕΕΘΑ, ενώ είναι δεδομένο πως θα αναδειχθεί για μια ακόμη φορά ο σπουδαίος ρόλος της χώρας μας ως βασικός πυλώνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.