ΕΘΝΙΚΑ

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο
«Λάβρος» ο Αμερικανός γερουσιαστής κατά της Τουρκίας από το βήμα του ΕΚΠΑ
InTime / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, αναγορεύτηκε ως επίτιμος διδάκτορας του ΕΚΠΑ και κατά τη διάρκεια της τελετής αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνοντας την Τουρκία ως τη μεγαλύτερη απειλή στην περιοχή.

Κατηγορηματικός ήταν ο Μπομπ Μενέντεζ σε βάρος της Τουρκίας, αυτή τη φορά μιλώντας επί ελληνικού εδάφους. Μάλιστα, ο Αμερικανός γερουσιαστής, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ και κατά τη διάρκεια της τελετής μίλησε για τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας.

«Συνεχώς παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο με τα μαχητικά της. Κανένας δε μπορεί να ανεχτεί αυτές τις πρακτικές. Ειδικά από ένα μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε ο κ. Μενέντεζ υπογραμμίζοντας πως οι τακτικές της Τουρκίας δεν χαρακτηρίζουν μια δημοκρατική χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε την Άγκυρα ως τη μεγαλύτερη απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, στηριζόμενος στους παραπάνω λόγους, για ακόμα μια φορά ο κ. Μενέντεζ ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με την έγκριση της συμφωνίας για πώληση και αναβάθμιση των F-16 από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, την οποία επιθυμεί διακαώς και επιδιώκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μενέντεζ: Κανένα καλύτερο μέρος για να διατρανώσω τις σχέσεις των δυο λαών

Μεταξύ άλλων, κατά την τελετή της αναγόρευσής του ως επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑ, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ τόνισε πως «Κανένα καλύτερο μέρος δε θα μπορούσα να σκεφτώ από εδώ για να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με τις προκλήσεις που θέτει η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο αλλά και για την κλιματική κρίση που μαστίζει τον κόσμο. Κανένα καλύτερο μέρος δε μπορούσα να βρω για να διατρανώσω τις άρρηκτες σχέσεις μεταξύ των δυο λαών μας και τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση αυτή αναφέρθηκαν εκτενώς και στην Αλεξανδρούπολη ενώ αργότερα ο κ. Μητσοτάκης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ. Μενέντεζ.

Στιγμιότυπο από την αναγόρευση του Μπομπ Μενέντεζ ως επίτιμου διδάκτορα του ΕΚΠΑINTIME / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Γεωστρατηγικό κέντρο η Αλεξανδρούπολη»

Ο Πρωθυπουργός εξήρε την προσφορά του κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, της ειρήνης και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, για την οποία, άλλωστε, ο Γερουσιαστής τιμήθηκε τον περασμένο Αύγουστο με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Μενέντεζ «Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας», η οποία κατέστη νόμος των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021 και αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τη διμερή συνεργασία και δη την αμυντική.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ και στις προοπτικές στενότερης συνεργασίας ενόψει και του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Συζητήθηκαν ακόμη οι διεθνείς εξελίξεις με αιχμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την εκτίμησή του για την ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης, που στήριξε από την πρώτη στιγμή την Ουκρανία προσφέροντας ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία σταθερή δημοκρατία, ένας αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Αντηλλάγησαν ακόμη απόψεις για την αμυντική συνεργασία και τις νέες δυνατότητες που παρουσιάζονται, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, ενώ ανέλυσε τη σημασία των υποδομών που αναπτύσσει η Ελλάδα για την ενεργειακή της ασφάλεια, την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, λόγω της στρατηγικής της θέσης.