ΕΘΝΙΚΑ

EURONAVAL 2022: Για πρώτη φορά διοργανώνεται ελληνικό περίπτερο - Παρόντες Χαρδαλιάς, Πετράκης

EURONAVAL 2022: Για πρώτη φορά διοργανώνεται ελληνικό περίπτερο - Παρόντες Χαρδαλιάς, Πετράκης
Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης

Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία κάνει αισθητή την παρουσία της στο εξωτερικό - Μετά την ιδιαίτερα σημαντική παρουσία των εταιρειών της ΕΑΒΙ στην έκθεση AUSA στην Ουάσιγκτον μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας η διοργάνωση για πρώτη φορά Εθνικού Ελληνικού Περιπτέρου στη διεθνή έκθεση EURONAVAL στο Παρίσι - Το «παρών» στην έκθεση έδωσαν ο υφυπουργός Άμυνας κ. Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης. 

Για πρώτη φορά η Ελλάδα δίνει το «παρών» με Εθνικό περίπτερο στην μεγαλύτερη παγκοσμίως Αμυντική Έκθεση για ζητήματα Πολεμικού Ναυτικού την EURONAVAL 2022, που διεξάγεται από 18 έως 21 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Το Ελληνικό περίπτερο (HELLENIC PAVILLION) στο οποίο συμμετέχουν 12 εταιρείες, διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Την Εθνική αυτή προσπάθεια στηρίζουν η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, το ENTEPRISE GREECE, το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο, και η HEMEXPO.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εντός του Ελληνικού Περιπτέρου

Τα εγκαίνια του Ελληνικού περιπτέρου έγιναν την Τρίτη στις 18 Οκτωβρίου, το απόγευμα από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Χαρδαλιά, παρουσία του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού Στυλιανού Πετράκη, του Έλληνα Πρέσβη στη Γαλλία κ. Δ. Ζεβελάκη, του εκτελεστικού μέλους του ΔΣ του Enterprise Greece Κας Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ κ Α. Αλεξόπουλου, ενώ από την Γαλλική πλευρά θα παραστούν οι αντίστοιχοι Γάλλοι επίσημοι.

Την ίδια ημέρα υπεγράφησαν πάνω από 20 συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών.

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε Forum με θέμα την Ελληνογαλλική ναυτική συνεργασία που διοργανώθηκε από τον ΣΕΚΠΥ και τον αντίστοιχο Γαλλικό σύνδεσμο GICAN με την υποστήριξη του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.

Οι ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στη Εuronaval 2022 είναι οι: 8 BELLS RESEARCH, AKMON, ΑRPEDON, EMMIS, FARAD, FEAC ENGINEERING, MEVACO, MILTECH, ROTA, SCYTALIS, SSMART, STELMA.

Η διοργάνωση του ελληνικού περιπτέρου στη EURONAVAL από τον ΣΕΚΠΥ, έχει στόχο την ανάδειξη και προβολή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία όπου ήδη υλοποιείται το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα των φρεγατών Belharra ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και επιπλέον προγράμματα για την ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού όπως η ΕΜΖ των φρεγατών ΜΕΚΟ, η προμήθεια νέων κορβετών κα.

Οι Ελληνικές εταιρείες και φορείς που συμμετέχουν στην έκθεση, έχουν την δυνατότητα να απευθυνθούν σε ένα διεθνές ακροατήριο στον Ναυτικό Αμυντικό Τομέα, να αναδείξουν τα προϊόντα και τις δυνατότητές τους και να αναζητήσουν νέες συνεργασίες και ευκαιρίες ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους.

Αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας του ΣΕΚΠΥ τα τελευταία χρόνια για τη στήριξη των Ελληνικών εταιρειών του κλάδου ώστε η εξωστρέφεια να γίνει κεκτημένο και παρακαταθήκη για την παραπέρα ανάπτυξη τους.

Χειροπιαστό αποτέλεσμα αποτελούν τόσο οι πρόσφατες συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ Γαλλικών και Ελληνικών εταιρειών, όσο και οι πάνω από 20 νέες συμφωνίες οι οποίες αφορούν στο πρόγραμμα των φρεγατών και θα υπογραφούν κατά την διάρκεια της έκθεσης.

Τα παραπάνω, μαζί με την πρόσφατη υπογραφή συμφωνιών πρόθεσης συνεργασίας (LoI) μεταξύ των Ιταλικών κατασκευαστριών εταιρειών των Ιταλικών Κορβετών και Ελληνικών αμυντικών εταιρειών αποτελούν σαφή μεν απόδειξη των δυνατοτήτων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αλλά κυρίως δε των αποτελεσμάτων που μπορεί να αποφέρει η πολιτική απαίτησης και επίτευξης βιομηχανικών επιστροφών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας / ΓΔΑΕΕ.

Η δημιουργία κυβερνητικού φορέα αποκλειστικά αρμόδιου για τα ζητήματα της Αμυντικής Βιομηχανίας όσο και η απαίτηση για Βιομηχανικές Επιστροφές ύψους τουλάχιστον 30% της αξίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αποτελούν ζητήματα Εθνικής σημασίας που πρέπει να επιλυθούν.