ΕΘΝΙΚΑ

Το ελληνοαμερικάνικο λόμπι «μπλοκάρει» τα F-16, ο Τσαβούσογλου απειλεί τις ΗΠΑ

Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν λάβρος κατά των ΗΠΑ σε νέες δηλώσεις που έκανε.
David Dee Delgado/Pool via AP

Όσο η Γερουσία «μπλοκάρει» τα F-16 για την Τουρκία, τόσο στην Άγκυρα βρίσκονται… στα κάγκελα. Νέα επίθεση του υπουργού Εξωτερικών του Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προς τις ΗΠΑ με αφορμή την ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Τι απαντούν οι Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ελένη Κουναλάκη για τη στάση των Ελληνοαμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών απέναντι στη γειτονική χώρα.

Ένα 24ωρο μετά τη νέα «πόρτα» στον Ερντογάν από πλευράς του Ρόμπερτ Μενέντεζ, ήρθαν νέες αντιδράσεις από την Τουρκία. Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και οι αξιωματούχοι του συνέχισαν την επιθετική ρητορική. Τη σκυτάλη πήρε την Πέμπτη (17/11) ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με πρόσχημα την καταδίκη από πλευράς διεθνούς κοινότητας της ένταξης του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών σε ρόλο παρατηρητή, βρήκε την αφορμή για να επιτεθεί… κατά πάντων.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, υποστήριξε επί της ουσίας πως η χώρα του δεν… υπολογίζει κανέναν καθώς «άρχισε ο τουρκικός αιώνας», και παράλληλα επιτέθηκε σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά… Ελλάδα και Κύπρο!

«Δεν θα πάρουμε άδεια από κάποιον για να γίνουν μέλος οι Τουρκοκύπριοι στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Τι δικαίωμα έχει να παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση;», αναρωτήθηκε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Να ισορροπήσουν οι ΗΠΑ, έχουν χάσει την ισορροπία τους σε σχέση με Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία».

«Δεν θα πάρουμε άδεια ούτε από τις ΗΠΑ. Από κανέναν. Ο Τουρκικός αιώνας έχει ξεκινήσει. Η τουρκική άνοιξη έχει ξεκινήσει», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Το γεγονός, βέβαια, πως για ακόμα μια φορά η Ουάσιγκτον μπήκε στο «στόχαστρο», δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Οι σημαντικές επανεκλογές Ελληνοαμερικανών πολιτικών σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Άγκυρα. Ειδικότερα όσο το ελληνοαμερικανικό λόμπι πρωτοστατεί στο «μπλόκο» στα F-16 που θέλει να αποκτήσει και να εκσυγχρονίσει η Άγκυρα, τόσο ο Ερντογάν και οι αξιωματούχοι του θα είναι στα… κάγκελα.

Διακομματικό το «stop» στην Τουρκία για τα F-16 από τις ΗΠΑ

Οι νέες δηλώσεις που έκανε η Νικόλ Μαλλιωτάκη, ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε το πως υπήρξε διακομματική συνεργασία έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως θα περάσει η τροπολογία και θα μπει «φρένο» στα σχέδια της Τουρκίας για τα F-16.

«Ανησυχώ και νομίζω ότι αυτό είναι ένα διαρκές ζήτημα για το οποίο πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας στο Κογκρέσο για το τι θα σήμαινε αυτό για τους συμμάχους μας, ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Αυτό που κάναμε είναι να δουλεύουμε με διακομματικό τρόπο. Ο βουλευτής Κρις Παππάς από το Νιού Χαμσάιρ, ο Γκας Μπιλιράκης από τη Φλόριντα και εγώ, προσπαθήσαμε με επιμονή να περάσουμε αυτή τη γραμμή στη Βουλή. Στην πραγματικότητα δεν θα είχε περάσει αυτή η τροπολογία χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων. Και ο Γκας Μπιλιράκης και εγώ δώσαμε πάνω από 60 ψήφους για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η τροπολογία θα εγκριθεί. Και τώρα πρέπει να συνεργαστούμε με τους συναδέλφους μας στη Γερουσία, για να βεβαιωθούμε ότι θα συντάξει τον τελικό Νόμο. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τον πρόεδρο Μπάιντεν να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο, ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός και τα μαχητικά αεροπλάνα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε είναι μία αδύναμη εξωτερική πολιτική από τον πρόεδρό μας. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρότερο ηγέτη, που να μπορεί να εγκαλεί αυτούς τους ηγέτες που απλώς προσπαθούν να αναβιώσουν τις αυτοκρατορίες τους. Τις αρχαίες αυτοκρατορίες τους. Αυτή τη στιγμή, το βλέπετε με την Κίνα και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και την επιθετικότητά της με την Ταϊβάν. Το βλέπετε και με τη Ρωσία και την εισβολή στην Ουκρανία. Και τώρα το βλέπετε και με τον Ερντογάν και τη ρητορική του σχετικά με τα ελληνικά νησιά. Νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας ισχυρότερος πρόεδρος που θα βεβαιώνει ότι θέτουμε τα συμφέροντα της Αμερικής όπως και τα εθνικά συμφέροντα των συμμάχων μας σε προτεραιότητα».

Κλείνοντας, επεσήμανε: «Πρέπει να συνεργαζόμαστε με τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να διασφαλίσουμε ότι κανένα μέλος δεν εκφοβίζει άλλη μέλη. Υποτίθεται ότι εργαζόμαστε μαζί για έναν κοινό στόχο σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας σε όλη την επικράτειά μας. Νομίζω ότι πρέπει να εργαζόμαστε προκειμένου να αποτρέπουμε την τη διοίκηση όταν υπάρχουν προτάσεις όπως αυτή η πώληση εξοπλισμών. Το πιο σημαντικού που μπορούμε να κάνουμε, αυτή τη στιγμή, είναι επίσης να συνεχίσουμε τις συνεργασίες μας με την Κύπρο και την Ελλάδα, όσον αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό, την ενεργειακή και άλλες στρατηγικές οικονομικές συμφωνίες».

«Σημαντική η παραμονή Μενέντεζ»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Ελένης Κουναλάκη, επίσης στον ΣΚΑΪ. Η κ. Κουναλάκη επανεξελέγη αντικυβερνήτης στην Καλιφόρνια και εκπροσωπώντας τους Δημοκρατικούς υποστήριξε πως ήταν ιδιαίτερα σημαντική η εξασφάλιση πλειοψηφίας και ότι παρέμεινε επικεφαλής ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

«Και οι πέντε Ελληνοαμερικανοί που αποτελούν την ελληνοαμερικανική ομάδα CAUCUS στη Βουλή θα επιστρέψουν στη δουλειά, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικά. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ παραμένει επικεφαλής και συνεχίζουμε να έχουμε την πλειοψηφία στη Γερουσία», είπε αρχικά η κ. Κουναλάκη.

«Νομίζω ότι θα έχουμε συνεχή επένδυση στη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, η οποία όπως γνωρίζουμε έχει γίνει πολύ πιο ισχυρή τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό είναι, όπως γνωρίζετε, πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και για όλους εμάς που νοιαζόμαστε πολύ για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας», πρόσθεσε.

«Γνωρίζω ότι οι συνάδελφοί μου στην Ουάσιγκτον εργάζονται πολύ επιμελώς πάνω σε αυτό. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει από την πλευρά της Τουρκίας για να βοηθήσει στην οικοδόμηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας», τόνισε σχετικά με τους όρους που ζητούν οι ΗΠΑ, και αφορούν την Ελλάδα, για να προχωρήσει το θέμα των F-16 για την Άγκυρα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πόλεμος, η παράνομη εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία και η φαινομενική υποστήριξη της Τουρκίας στη ρωσική επιθετικότητα δεν βοηθάει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι αυτός είναι ο παράγοντας που περιπλέκει όλο το θέμα», επεσήμανε.

Τέλος, υποστήριξε πως «Αυτό που πραγματικά πιστεύω είναι ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη οικοδόμηση εμπιστοσύνης σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει δέσμευση στις αρχές, στις βασικές αρχές της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, που είναι κοινές αξίες. Χαίρομαι πολύ που οι εκλογές εξελίχθηκαν όπως είχαν. Αν είχαμε χάσει τη Γερουσία, αν είχαμε χάσει με μεγαλύτερο ποσοστό από τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή σίγουρα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις