ΕΘΝΙΚΑ

Tο «Γαμψό Ξίφος» νομιμοποιεί την εισβολή του Ερντογάν σε ξένο έδαφος

Tο «Γαμψό Ξίφος» νομιμοποιεί την εισβολή του Ερντογάν σε ξένο έδαφος
Με χερσαία επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ απειλεί ο Ερντογάν μετά τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε σε κουρδικούς στόχους σε Συρία και Βόρειο Ιράκ
Associated Press

Με χερσαία επιχείρηση σε Συρία και Ιράκ απειλεί ο Ερντογάν μετά τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε σε κουρδικούς στόχους σε Συρία και Βόρειο Ιράκ

Ένα πολύ περίεργο παιχνίδι τακτυικισμού ξεδιπλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγοντας ξανά το μέτωπο στη Συρία, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δεν είχαμε καμία συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν ή τον κ. Πούτιν σχετικά με αυτή την επιχείρηση. Αλλά τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο κ. Πούτιν γνωρίζουν ήδη ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα σε αυτήν την περιοχή ανά πάσα στιγμή. Στην πραγματικότητα, όπως και σε αυτήν την περίπτωση, λέμε πάντα, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Οι ενέργειες για την ασφάλεια της Τουρκίας, δεν χρειάζονται άδεια από κανέναν», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στο Κατάρ.

Μιλώντας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της χώρας του σε ξένο έδαφος, ως απάντηση για την φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις με την κωδική ονομασία «Γαμψό Σπαθί» δε θα περιοριστούν στις αεροπορικές επιδρομές, αλλά θα επεκταθούν και σε χερσαίες επιχειρήσεις.

«Δεν απειλούμε. Υπάρχει συνέχεια σε αυτό. Κάναμε ό,τι χρειαζόταν από αέρος. Θα το κάνουμε μετά από αυτό», πρόσθεσε σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε μια αεροπορική επιχείρηση», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες δυνάμεις θα κάνουν τις διαβουλεύσεις τους και θα λάβουν σχετικά μέτρα. Δεν είναι λίγοι πλέον αυτοί που πιστεύουν ότι με πρόσχημα την τρομοκρατική επίθεση στην Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης επιχειρεί να νομιμοποιήσει τον απολύτως αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζει στην περιοχή. Μια τρομοκρατική ενέργεια, που από αρκετούς σχολιαστές και διανοούμενους στην Τουρκία θεωρήθηκε ως κατασκευασμένη ή ελεγχόμενη, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν για προεκλογικούς σκοπούς γίνεται όχημα για να πραγματοποιήσει εισβολή σε ξένο έδαφος δήθεν για να πατάξει την τρομοκρατία.

Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική, αφού κατά τον ίδιο τρόπο ο κ. Ερντογάν μπορεί να αισθανθεί «απειλή» από «τρομοκράτες», όπως βαφτίζει κάθε αντιφρονούντα και να ανοίξει νέα μέτωπα στη Βαλκανική, στην Ελλάδα ή στην Κύπρο. Αξίζει να θυμίσουμε ότι τελευταία επιχειρεί να πουλήσει το αφήγημα της γνωστής θεωρίας του περί «στρατοπέδου» του ΡΚΚ στο Λαύριο. Η Τουρκία λοιπόν αποφασίζει αυθαίρετα ότι έχει το δικαίωμα να επέμβει στρατιωτικά για να εξαλείψει ότι η ίδια θεωρεί απειλή. Tο τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ και την στρατιωτική στήριξη που έχουν παράσχει στους Κούρδους είπε ότι τον λυπεί που ενώ είναι μαζί στο ΝΑΤΟ, η Αμερική έχει στείλει “όπλα στη ζώνη του τρόμου στη Συρία”, όπως την χαρακτήρισε. «Είμαστε μαζί σας στο ΝΑΤΟ, είμαστε δύο σημαντικοί σύμμαχοι. Εφόσον μια τέτοια απειλή μάς έρχεται από το νότο, μάς βάζετε σε μπελάδες παρέχοντας αυτή την υποστήριξη στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Φυσικά, δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτά τα προβλήματα. Όταν χρειαστεί, θα πρέπει να τους δώσουμε την απαραίτητη απάντηση», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει στη συνέχεια: «Φυσικά δεν μπορούν να πουν τίποτα. Κάναμε ό,τι είναι απαραίτητο σε αυτό το σημείο, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν μπορούμε ποτέ να συμβιβαζόμαστε σε αυτά».

O Tούρκος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη μνεία και στη συμφωνία που είχε κάνει με τους Ρώσους στο Σότσι, το 2019. «Είχαν την ευθύνη να καθαρίσουν τους τρομοκράτες στην περιοχή. Δυστυχώς, παρόλο που τους το υπενθυμίζαμε πολλές φορές, δεν το έκαναν. Είπαμε ότι δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί εναντίον τους και ότι θα λάβουμε μέτρα εναντίον των τρομοκρατών εκεί, εάν δεν μπορούσαν να το κάνουν οι ίδιοι με οποιονδήποτε τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό εξουδετερώσαμε χθες (20/11) 12 στόχους εναντίον των τρομοκρατών που φωλιάστηκαν στο Κομπάνι, χτυπώντας τους», δήλωσε σχετικά με τους Κούρδους.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

«Βρυχάται» ο Ερντογάν: «Όποιος μας ενοχλεί, πληρώνει το τίμημα»

Σταθακόπουλος: Η επίθεση στη Συρία ένδειξη της προβοκάτσιας στην Πόλη

Η στιγμή που ο Ερντογάν δίνει την εντολή για την επίθεση στη Συρία