ΕΘΝΙΚΑ

Υπόθεση Μπελέρη: «Όχι» της Ελλάδας στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος

Υπόθεση Μπελέρη: «Όχι» της Ελλάδας στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος

Αυτό αναφέρουν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες

Η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη συνεχίζει να απασχολεί την Ελλάδα. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας συνεχίζει να βρίσκεται προφυλακισμένος για περίπου 8 μήνες, ενώ χθες Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου αλβανικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του για να ορκιστεί δήμαρχος.

Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ξεκάθαρη εδώ και καιρό, κάτι που είχε φανεί και από την επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου στην Αλβανία, ώστε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον Μπελέρη.

Μια θέση που ακούστηκε ξανά, αυτή τη φορά μέσω διπλωματικών πηγών από τις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην υπόθεση Μπελέρη.

Σύμφωνα με τις πηγές, η Ελλάδα συναίνεσε στην αποστολή της επιστολής της ΕΕ στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, αρκεί μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας να υπάρξει μια σαφής κίνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος της Χειμάρρας.

Οι ίδιες πηγές, τονίζουν, ότι η ελληνική πλευρά δεν ζητά δικαστική απόφαση ούτε παρεμβαίνει, αλλά ζητά είναι να δοθεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας η άδεια να ορκιστεί και να μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που προετοιμάζει τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου, στα οποία περιλαμβάνεται και η Διεύρυνση της ΕΕ, θα συζητήσει και για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.