ΕΘΝΙΚΑ

«Το σλαβικό ιδίωμα στην Ελλάδα απειλείται»

«Το σλαβικό ιδίωμα στην Ελλάδα απειλείται»

Την κατάσταση των Σλάβων στην Ελλάδα παρουσίασε σε συνέδριο για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας στο Δουβλίνο, η Ευγενία Νατσουλίδου, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Σλάβων στην Μακεδονία, αλλά και ως αντιπρόσωπος της Ενωμένης Σλαβικής Διασποράς.

Η Σκοπιανή ακτιβίστρια επεσήμανε ότι «το σλαβικό ιδίωμα έχει σχεδόν εξαφανισθεί στις νεότερες γενιές. Στις παλαιότερες γενιές, συνήθως μέσα στην οικογένεια ομιλούσαν σλαβικά και με τους συγγενείς και τους φίλους, ενώ τώρα δεν γίνεται αυτό» επεσήμανε στο συνέδριο που έλαβε χώρα πριν από δέκα ημέρες», τονίζει με δημοσίευμα το σκοπιανό Α1On.

Η Νατσουλίδου είπε ότι το σλαβικό ιδίωμα – το οποίο οι Σλάβοι αποκαλούν ‘μακεδονική γλώσσα’- δεν χρησιμοποιείται ποτέ ως επίσημη γλώσσα, είτε σε υπηρεσίες ή σε κρατικά ιδρύματα, ακόμη και αν ο ομιλητής γνωρίζει ότι το πρόσωπο με το οποίο ομιλεί γνωρίζει το σλαβικό ιδίωμα.

Η ακτιβίστρια ζήτησε, εξ ονόματος της Ένωσης των Σλάβων της Διασποράς, από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για τη διατήρηση του σλαβικού ιδιώματος της Μακεδονίας και ένα πρώτο βήμα είναι η νομοθέτηση της προστασίας των περιφερειακών γλωσσών και των μειονοτικών γλωσσών.

Η Νατσουλίδου επεσήμανε στο συνέδριο ότι το σλαβικό ιδίωμα στη ελληνική Μακεδονία, βρίσκεται «στα πρόθυρα της εξαφάνισης», όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό περισκόπιο.

--