ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικά ΜΜΕ: Η γρίπη του Πατριάρχη χάλασε το έθιμο

Τουρκικά ΜΜΕ: Η γρίπη του Πατριάρχη χάλασε το έθιμο

Στη γιορτή των Θεοφανείων και στην ίωση του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στον εορτασμό, αναφέρεται ο Τύπος στην Τουρκία.

Η ίωση που εμπόδισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να παραστεί στην τελετή των Θεοφανείων, στις όχθες του Κεράτιου Κόλπου τη Δευτέρα, απασχολεί σήμερα όλες τις τουρκικές εφημερίδες.

«Ο Πατριάρχης με γρίπη» γράφει η εφημερίδα «Cumhuriyet» και αναφέρεται με λεπτομέρειες στον εορτασμό των Φώτων. Και η «Milliyet» αναφέρεται στις τελετές για την κατάδυση του Σταυρού.

«Κατάδυση του σταυρού μετά από 21 χρόνια χωρίς τον Πατριάρχη» γράφει η «Posta», ενώ η «Sabah» περιγράφει την τεσσάρων ωρών λειτουργία με την οποία οι πιστοί και οι κληρικοί κατέβηκαν στην αποβάθρα του Φαναρίου και ο Τρανουπόλεως Γερμανός έριξε τον σταυρό στη θάλασσα. Ο Γιώργος Αλεξανδρίδης από τη Θεσσαλονίκη, ανάσυρε τον σταυρό από τη θάλασσα, γράφει η εφημερίδα, ενώ η «Vatan» έχει τον τίτλο: «Γριπιάστηκε ο Πατριάρχης και χάλασε το έθιμο». Και οι εφημερίδες «Taraf» και «Hurriyet» αναφέρονται εκτενώς στο γεγονός.

Οι αναφορές αυτές είναι ενδεικτικές των μεγάλων αλλαγών,που έχουν συντελεστεί στη τουρκική κοινωνία τα τελευταία χρόνια και στον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει τις θρησκευτικές μειονότητες, ιδιαίτερα τις χριστιανικές, σχολιάζουν έγκυροι παρατηρητές.

Διαβάστε επίσης:

Χωρίς τον Βαρθολομαίο ο Αγιασμός των υδάτων στη Πόλη