ΕΘΝΙΚΑ

Παραίτηση-διαμαρτυρία του εκπροσώπου των μη μουσουλμανικών βακουφίων

Παραίτηση-διαμαρτυρία του εκπροσώπου των μη μουσουλμανικών βακουφίων

Τη «βαθειά λύπη» του για την παραίτηση του Λάκη Βίγκα, εκλεγμένου εκπροσώπου των μη Μουσουλμανικών Κοινοτικών Ιδρυμάτων στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (Γ.Δ.Β.) από το 2008, εκφράζει ο Σύνδεσμος Υποστήριξης των Κοινωφελών Ιδρυμάτων των Ρωμιών της Πόλης (ΣΥΡΚΙ).

«Είναι ένας γνήσιος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων και πάλεψε με θάρρος και αυταπάρνηση στο πλευρό κάθε κοινότητας από την Πόλη μέχρι το Αντίαμαν, τη Μερσίνη και την Αντιόχεια» αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Σύνδεσμο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΡΚΙ στηρίζει τον Λάκη Βίγκα στην απόφαση του «που δείχνει την προσήλωσή του στις δημοκρατικές αρχές και αξίες», και εκφράζει δημοσίως τις ευχαριστίες του «για τον αγώνα που κατέβαλε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εργαζόμενος με αυταπάρνηση, εις βάρος τον προσωπικών του ασχολιών και των οικογενειακών καθηκόντων του».

«Σε μια περίοδο με έντονη δραστηριότητα για τις μειονότητες, δεν στάθηκε στην τυπική διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων, οι οποίες απορρέουν από τη θέση του, αλλά έθεσε τον πήχη ψηλά πρωτοπορώντας σε πολλούς τομείς που αφορούν στην ευημερία των μειονοτήτων γενικότερα» προσθέτει η ανακοίνωση και τονίζει ότι «αυτός είναι και ο λόγος που χαίρει της καθολικής αποδοχής από όλες τις μειονότητες οι οποίες και τον εξέλεξαν για δύο συνεχόμενες φορές στην ίδια θέση το 2008 και το 2011».

Ο Σύνδεσμος των Ρωμαίικων Ιδρυμάτων σημειώνει επίσης ότι η αναστολή της εκλογικής διαδικασία από τον Ιανουάριο του 2013, αφήνει «κενό νόμου» , και «προκαλεί σε όλους μας αγανάκτηση και απογοήτευση». «Όλα αυτά εμποδίζουν την εξυγίανση των βακουφικών μας θεμάτων, την έκφραση ελεύθερης βούλησης μας και τη δημοκρατική ομαλότητα» συμπληρώνει.

Σχόλια στην εφημερίδα Taraf επισημαίνουν ότι «η αναστολή επί 15μηνο του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι των μελών της κοινότητάς μας, δημιούργησε ένα νομικό κενό και προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην κοινωνική λειτουργία των κοινοτήτων».

Το Δ.Σ. αποφάσισε να στείλει άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας στη Γ.Δ.Β. για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα της δημοσίευσης του νέου εκλογικού κανονισμού που παρακωλύει την ελεύθερη διεξαγωγή εκλογών.

Ο Λάκης Βίγκας, τέως πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ, ήταν ο πρώτος μειονοτικός που εκλέχτηκε και διετέλεσε μέλος του δεκαπενταμελούς Συμβουλίου και ανώτατου οργάνου της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.

Διαβάστε επίσης:

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: 22 χρόνια στο πηδάλιο του Οικουμενικού Θρόνου