ΕΘΝΙΚΑ

Η Μέρκελ «αδειάζει» την κυβέρνηση για τις περιπολίες στο Αιγαίο

Η Μέρκελ «αδειάζει» την κυβέρνηση για τις περιπολίες στο Αιγαίο

Η Μέρκελ ζητά αποτελεσματική προστασία των συνόρων της ΕΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και επαναφέρει εμμέσως πλην σαφώς το θέμα με τις κοινές θαλάσσιες περιπολίες για το προσφυγικό.

Δεν πρόλαβε να «στεγνώσει» η θριαμβολογία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό που δήθεν έβαλε τέλος στις «κοινές θαλάσσιες περιπολίες Ελλάδας Τουρκίας» και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έσπευσε να προσθέσει τη δική της… εκδοχή.

H καγκελάριος της Γερμανίας, σύμφωνα με τηλεγράφημα στο ΑΠΕ ΜΠΕ, αναφερόμενη σε συνέντευξή της στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έκανε λόγο για την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν παρέλειψε να θυμίσει δε πως η Τουρκία είναι μία «ασφαλής χώρα προέλευσης»!

Δηλώνει η Αγκελα Μέρκελ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Θα προχωρήσουμε πραγματικά, μόνο αν βρούμε μια πανευρωπαϊκή απάντηση στις προσφυγικές ροές. Γι’ αυτό συγκεντρώνομαι από τη μια πλευρά σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο και από την άλλη πλευρά εργάζομαι για ευρωπαϊκές λύσεις, ιδιαίτερα για μια πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Η καγκελάριος μίλησε μεταξύ άλλων για «ισορροπία συμφερόντων» την οποία διαπραγματεύεται πολύ εντατικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Τουρκία και τόνισε: «… Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Λίγες ώρες πριν την άφιξή της στην Αγκυρα, η Αγκελα Μέρκελ δηλώνει: «Θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία συμφερόντων. Δικό μας συμφέρον είναι να βάλουμε σε καλύτερη τάξη και να ελέγξουμε τη ροή των προσφύγων, το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λάβει ελάφρυνση του βάρους της».

Ευτυχώς, πάντως, που δε συμμερίζεται και την άποψη του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία: Η Ευρώπη έμεινε τα τελευταία πέντε χρόνια μακριά από τις συνέπειες του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, ενώ αντιθέτως η Τουρκία σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος…

Σχετικές ειδήσεις