ΕΘΝΙΚΑ

Θέλουν την Ελλάδα εκτός Σένγκεν

Θέλουν την Ελλάδα εκτός Σένγκεν

Επί τάπητος θα τεθεί την Παρασκευή, από τους υπουργούς Εσωτερικών των «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν και το αν θα παραμείνει σε αυτήν η Ελλάδα. Το σκεπτικό της αναστολής της λειτουργίας της είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα, που «έχει θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη». Ταυτόχρονα, οαναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας αποδίδει το σάλο που έχει ξεσπάσει για τη Συνθήκη σε διαστρέβλωση δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων- Καζάνι που βράζει η Ειδομένη με έναν νεκρό και επεισόδια.

Το προσχέδιο στο οποίο γίνεται αναφορά στη συγκεκριμένη λύση διέρρευσε στους Financial Times. Η είσοδος στην Ε.Ε. τουλάχιστον 1,2 εκατ. μεταναστών και προσφύγων το 2015 έχει φέρει την ένωση μπροστά σε δομικά προβλήματα.

Εάν οι υπουργοί εγκρίνουν την πρόταση της προσωρινής αναστολής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να «κλείσει» τα σύνορα μίας ή περισσότερων χωρών εντός της Σένγκεν για διάστημα έως και δύο ετών, χτυπώντας «καμπνάκι» κινδύνου κυρίως για την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πρακτικά την επανέναρξη ελέγχων διαβατηρίων μεταξύ χωρών που συμμετέχουν στη ζώνη Σένγκεν.

Στη ζώνη συμμετέχουν οι 22 από τις 28 χώρες - μέλη της Ε.Ε. (δεν συμμετέχουν η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία), ενώ μέρος της αποτελούν και τέσσερις χώρες οι οποίες δεν ανήκουν στην Ε.Ε. (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία).

Να σημειωθεί πως το προσχέδιο έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ε.Ε. ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να εντείνει τις ενέργειές της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, αλλιώς θα κινδυνεύσει να βρεθεί εκτός της ζώνης.

Καζάνι που βράζει η Ειδομένη με το θάνατο ενός 22χρονου Μαροκινού από ηλεκτροπληξία και επεισόδια μεταξύ των μεταναστών - Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ξεκαθάρισε μάλιστα πως: «Η λύση θα είναι δύσκολη και δεν θα είναι εκδρομή κολεγίου στο δάσος». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν και οι δηλώσεις του για τις «υπόγειες» συζητήσεις εξόδου της χώρας από τη Σένγκεν.

Για το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη με την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως θα δοθεί άμεση λύση. Παράλληλα, ο Γιάννης Μουζάλας υπεραμύνθηκε πως τα χερσαία σύνορα φυλάσσονται απόλυτα. Σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια σύνορα υποστήριξε πως από τη στιγμή που πρόσφυγες και μετανάστες φεύγουν από την Τουρκία, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να οργανώνει επιχειρήσεις διάσωσης.

Παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πως έχει γίνει συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν, αλλά όχι σε επίσημο επίπεδο.

«Έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα μια υπόγεια συζήτηση για το αν θα παραμείνει η Ελλάδα στη Συνθήκη Σένγκεν, από την Ουγγαρία και άλλες χώρες με συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης προσφύγων και μεταναστών. Όλο αυτό το οικοδόμημα χτίζεται σε ψέματα, διαστρεβλώσεις, απόκρυψη και σε δικές μας υπαρκτές αδυναμίες διαχείρισης», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Ο Γιάννης Μουζάλας γνωστοποίησε επίσης πως το υπουργείο ζήτησε σήμερα την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την ΕΕ. «Το ζητήσαμε σήμερα και όχι πριν από μήνες γιατί τότε δεν ήμασταν σε θέση να σταθμίσουμε τις ακριβείς ανάγκες μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

Νεκρός 22χρονος Μαροκινός από ηλεκτροπληξία - 6.000 μετανάστες παραμένουν στην Ειδομένη

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης (3/12) ένας νεαρός Μαροκινός ηλικίας 22 ετών έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία.

Την ίδια στιγμή η Ειδομένη μοιάζει με καζάνι που βράζει καθώς περίπου 6.000 μετατανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο και ζητούν να περάσουν στην γειτονική χώρα.

Ωστόσο, το σημείο διέλευσης εξακολουθεί να παραμένει κλειστό κι εκεί έχουν συγκεντρωθεί μετανάστες από το Ιράν και το Μαρόκο, που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν τους επιτρέπεται να περάσουν στα Σκόπια.

Σχετικές ειδήσεις