ΕΘΝΙΚΑ

Ίμια - Ηχηρό μήνυμα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ: Είμαστε έτοιμοι για όλα (video)

Ίμια - Ηχηρό μήνυμα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ: Είμαστε έτοιμοι για όλα (video)

Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μετά τηνέα πρόκληση των Τούρκων την Κυριακή (29/1)στα Ίμια, όπου παραβίασαν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την μορφή επικοινωνιακής «φιέστας».

Βίτας: Η κυριαρχία της Ελλάδας δεν αμφισβητείται

Με τον πολιτικό κόσμο να είναι ανάστατος από τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις των Τούρκων, ο Ναύαρχος και αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, τονίζοντας το πάντα υψηλό φρόνιμα των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράμμισε πως η χώρα είναι «σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή».

Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ μίλησε για την πολύ σοβαρή παραβίαση των ελληνικών συνόρων από τους Τούρκους από την τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, στον Αντιστράτηγο Δημήτριο Μπίκο, στο Γ’ Σώμα Στρατού, όπου και παρευρέθηκε.

«Είμαστε σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή αν αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους επιδείξεις και ενέργειες, οι οποίες δεν βοηθούν καθόλου το κλίμα για συνεργασία και ηρεμία στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι, όπως και ο Στρατός και η Αεροπορία, να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν το θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρό. Έχουμε ένα σωρό προβλήματα να λύσουμε στην περιοχή», κατέληξε.

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, από την Ξάνθη, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και πως η κυριαρχία της χώρας δεν αμφισβητείται.

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου

PAVLOPOULOS

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, να σεβαστεί τα σύνορα της Ελλάδας, της Ευρώπης και την συνθήκη της Λωζάνης έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή το σκηνικό έντασης που έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια.

«Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην πορτογαλική τηλεόραση APTP.

«Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης», είπε στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος που πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία. «Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτές είναι οι προκλητικές φωτογραφίες των Τούρκων από τα Ίμια

(Δείτε σχετικό ρεπορτάζ από τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι)

Το ιστορικό της πρόκλησης

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής, όταν μία πυραυλάκατος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συνοδευόμενη από δύο ταχύπλοα των τουρκικών ειδικών δυνάμεων προερχόμενα από τις ακτές της Αλικαρνασσού, προσέγγισαν τα Ίμια. Μάλιστα, στην πυραυλάκατο επέβαιναν αρκετά από τα μέλη της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της γείτονος, με επικεφαλής τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.

Από την ελληνική πλευρά, η πυραυλάκατος «Κραταιός» του Πολεμικού Ναυτικού έσπευσε ταχύτατα στην περιοχή και εκδίωξε με την παρουσία τις τουρκικές δυνάμεις, ζητώντας την αποχώρηση του πλοίου.

Η νέα τουρκική πρόκληση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (29/1) στο Αιγαίο, θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό, εξαιτίας της επισημότητας που είχε λόγω του Τούρκου Στρατηγού που επέβαινε στην πυραυλάκατο η οποία παρέμεινε τουλάχιστον 20 λεπτά στο σημείο.

Το Newsbomb.gr, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλλά και αυξημένη ευαισθησία επί των εθνικών θεμάτων, έχει προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό την ελληνική κυβέρνηση, και δη το υπουργείο Εξωτερικών, για το ύπουλο παιχνίδι της Άγκυρας, με αλλεπάλληλα και εκτενή ρεπορτάζ, επισημαίνοντας σε κάθε ευκαιρία την κλιμακούμενη ελληνοτουρκική κρίση με φόντο το Αιγαίο.

Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες εμπλοκής στο Αιγαίο προκειμένου να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία για το προσφυγικό, αλλά και για να εκβιάσουν για την έκδοση των οκτώ Τούρκων που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Η χθεσινή (29/01/2017) προκλητική ενέργεια ήταν αναμενόμενη, αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές είχαν επισημάνει εδώ και αρκετούς μήνες ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν ένταση στο Αιγαίο όταν θα το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν ξανά στο προσεχές διάστημα.

Σχετικές ειδήσεις