ΕΘΝΙΚΑ

Προκλητική παρέμβαση Μπους για το Σκοπιανό: Μακεδόνες ψηφίστε «ναι» στο δημοψήφισμα

Προκλητική παρέμβαση Μπους για το Σκοπιανό: Μακεδόνες ψηφίστε «ναι» στο δημοψήφισμα

Σκοπιανό | Τζορτζ Μπους: Όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, τόσο φαίνεται ότι εντείνονται οι έξωθεν πιέσεις προς τη γείτονα χώρα να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και μόνο υπό το πρίσμα αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί η επιστολή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους του νεώτερου, στους Σκοπιανούς πολίτες.

ΞΑΦΝΙΚΗ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΙΘΟΥΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ - ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ» ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν εκείνος που επί της θητείας του είχε αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τώρα έρχεται ο ίδιος, μέσω μιας εκτενούς επιστολής να καλέσει τους Σκοπιανούς, τους οποίους αποκαλεί ανερυθρίαστα «Μακεδόνες» να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα.

Ο ίδιος μιλάει στην επιστολή του με πολύ θερμά λόγια για τα Σκόπια, κάνοντας αναφορά στον αποθανόντα πρόεδρο Μπόρις Τραϊκόφσκι, ενώ δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το 2008 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η γειτονική χώρα έμεινε εκτός της Συμμαχίας.

«Η μεγαλύτερη συμμαχία της ιστορίας, κρατάει μια θέση για την χώρα που αγαπάτε και προσβλέπω στη μέρα που οι ΗΠΑ με υπερηφάνεια θα καλωσορίσουν την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως το νεότερο σύμμαχο, το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ», σημειώνει ο Τζορτζ Μπους.

Αυτούσια η επιστολή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ

Προς τους πολίτες της «Μακεδονίας»

Από την ημέρα της ανεξαρτησίας του έθνους σας, οι ΗΠΑ είναι ο ακλόνητος φίλος σας. Οι αμερικανοί πολίτες θαύμασαν την ειρηνική σας μετάβαση μέσα από τις στάχτες της Γιουγκοσλαβίας. Σεβόμαστε το θάρρος σας στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των ανεξάρτητων θεσμών. Και υποστηρίζουμε τις φιλοδοξίες σας για ευημερία και ασφάλεια σε μια Ευρώπη, ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική.

Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, είχα την τιμή να σταθώ δίπλα στον Πρόεδρο Τραϊκόφκσι το 2001 όταν οδηγούσε την «Μακεδονία» από το χείλος του εμφυλίου σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την πολυεθνική κατανόηση και το κράτος δικαίου. Και ένιωσα περήφανος όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα το 2004.

Στην Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008, είπα στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι η «Μακεδονία» ήταν έτοιμη και άξια να μπει στην μεγάλη μας συμμαχία. Παρότι απογοητεύτηκα όταν που η «Μακεδονία» δεν μπήκε στο ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια της προεδρίας μου, είχα πάντα την πεποίθηση ότι η μέρα αυτή θα έρθει.

Τώρα, σε μια ελπιδοφόρα στιγμή για την χώρα σας, σκέφτομαι τις πολλές προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει και έχετε ξεπεράσει. Σκέφτομαι επίσης τον αείμνηστο φίλο μου Μπόρις Τραϊκόφσκι. Ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι ήταν ένας άνθρωπος με προσωπικότητα, με στόχους και πάνω απ’ όλα με πίστη. Είχε πίστη στον Θεό, πίστη στην χώρα του και στους πολίτες της και πίστη στην ικανότητα των ηγετών της να λαμβάνουν σοφές αποφάσεις. Η Συμφωνία των Πρεσπών, που έχετε ενώπιόν σας προς επικύρωση, είναι ένας θαρραλέος και δίκαιος συμβιβασμός. Θα θέσει την «Μακεδονία» σε τροχιά ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για ένα λαμπρό μέλλον που ονειρευόταν ο Πρόεδρος Τραϊκόφσκι.

Καλώ κάθε πολίτη της «Μακεδονίας» να συμμετάσχει σε αυτή την ιστορική απόφαση και να ψηφίσει στο εθνικό σας δημοψήφισμα στο τέλος του μήνα. Μετά από μια δεκαετία αποτυχιών, έχετε την δύναμη να γράψετε μια νέα και πιο ελπιδοφόρα ιστορία για εσάς, για τα παιδιά σας, για τους γείτονές σας και για την χώρα σας.

Η μεγαλύτερη συμμαχία της ιστορίας, κρατάει μια θέση για την χώρα που αγαπάτε και προσβλέπω στη μέρα που οι ΗΠΑ με υπερηφάνεια θα καλωσορίσουν την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως το νεότερο σύμμαχο, το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Με εκτίμηση,

George W. Bush

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το Σκοπιανό