ΕΘΝΙΚΑ

ΝΔ: Οι «κόκκινες γραμμές» για τα Σκόπια παραμένουν

ΝΔ: Οι «κόκκινες γραμμές» για τα Σκόπια παραμένουν

Τη διατήρηση των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει η Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ζητά ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις «κόκκινες γραμμές», που έχουν διακηρυχθεί ήδη και περιλαμβάνουν - εκτός των άλλων- και το ERGA OMNES, δηλαδή «μια ονομασία έναντι όλων, για κάθε χρήση» και πρέπει ταυτόχρονα, μέσα σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας να απαντήσει άμεσα στην επικοινωνιακή επίθεση του κ. Γκρούεφσκι, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της απόφασης», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος στην απόφαση, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτίμησε ότι θα καταστεί «αντικείμενο πολλαπλών αναγνώσεων και περισσοτέρων ερμηνειών, αλλά και διαστρεβλώσεων», ενώ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων την χρησιμοποιεί για μια νέα επίθεση προπαγάνδας εις βάρος της Ελάδας.

Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν υπεισέρχεται στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ παροτρύνει Ελλάδα και Σκόπια σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, στις οποίες η γειτονική χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της.

Επίσης, παρότι το Δικαστήριο αποδέχθηκε τον ισχυρισμό των Σκοπίων ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία, απέρριψε το δεύτερο αίτημα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον.

Οι εξελίξεις, αναφέρει, θα κριθούν τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες, όσο και στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, επίσης στην Βελγική πρωτεύουσα.

«Είναι η σειρά της κυβέρνησης των Σκοπίων να κάνει τα επιβαλλόμενα βήματα, που θα οδηγήσουν στην συνεννόηση και την συμφωνία, εγκαταλείποντας την πολιτική της αδιαλλαξίας και του ακραίου εθνικισμού, η οποία πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων», καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.