ΠΑΙΔΕΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σχολική χρονιά μετ' εμποδίων - Κορονοϊός και ακρίβεια φέρνουν ανησυχία

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σχολική χρονιά μετ' εμποδίων - Κορονοϊός και ακρίβεια φέρνουν ανησυχία
INTIME

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, μίλησε στο Newsbomb.gr κάνοντας λόγο για μια σχολική χρονιά που ξεκινάει με τεράστιες ελλείψεις και στα... ψαχτά!

Λίγες ημέρες απέμειναν για τη 13η Σεπτέμβρη, ημέρα όπου το πρώτο κουδούνι της χρονιάς θα ακουστεί σε όλα τα σχολεία της χώρας, ωστόσο η ανησυχία γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών για την ομαλή πορεία της χρονιάς είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με την Πρόεδρο Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων της Περιφέρειας Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, η οποία μας ανέλυσε τους λογικούς φόβους των γονιών αλλά και το μαθησιακό πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει τα απανωτά lockdown και η τηλεκπαίδευση, τονίζοντας πως η πολυτέλεια να χαθεί έστω και μια ημέρα από τα μαθήματα δεν υπάρχει καν σαν επιλογή.

di6IShf.jpg
H κυρία Βαλαβάνη

«Μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει και τα όνειρα, τις ελπίδες, τα παιδικά χαμόγελα έχουν αντικαταστήσει η αγωνία και ο φόβος για την εξέλιξή της, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την προστασία από τη διάδοση του κορονοϊού και για την κάλυψη των επιπτώσεων από την περσινή χρονιά του lockdown. Διανύουμε το τελευταίες μέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων και τα όσα έχουν, μέχρι τώρα, επίσημα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας για τους όρους που αυτά θα λειτουργήσουν φέτος κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν την εύλογη αγωνία των μαθητών, μετά από δύο χρονιές χαμένες, τις ανησυχίες των γονιών και των εκπαιδευτικών για την ασφάλεια όλων τους», ανέφερε αρχικά η κυρία Βαλαβάνη.

Μέσα σε όλα, οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν και το τεράστιο κύμα ακρίβειας, το οποίο έχει φέρει τεράστια άνοδο σε βασικά αγαθά και φυσικά και στα σχολικά είδη: «Φυσικά στην αγωνία αυτή έρχεται και σαν κερασάκι «οι ανατιμήσεις» που θα δούμε στις γνώστες σχολικές λίστες ενώ οι μισθοί μας συνεχώς μειώνονται. Εμείς παλεύουμε για δημόσια δωρεάν παιδεία , όλα τα υλικά για την εκπαίδευση των παιδιών μας να δοθούν από το κράτος. Πχ έκτακτη χρηματοδότης από Υπ. Εσωτερικών σε Δήμους για να καλυφτούν από τις σχολικές επιτροπές όλα τα απαραίτητα υλικά για μαθητές».

Παράλληλα, η κυρία Βαλαβάνη έκανε ξεκάθαρες τις θέσεις γονέων και καθηγητών: «Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση έχει την μοναδική ευθύνη και δεν τη δίνουμε άλλοθι. Δεν είμαστε 2 μήνες μετά την πανδημία αλλά 2 χρόνια. Δεν πήρε ούτε ένα μέτρο για την ασφάλεια υγεία και εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών μας. Οι γονείς μαθητές εκπαιδευτικοί εδώ και 2 χρόνια απαιτούμε, μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

  • Μέτρα στήριξης και επιτάχυνσης του εμβολιαστικού προγράµµατος.
  • Κέντρα ενηµέρωσης, εµβολιασµού, διεξαγωγής τεστ και εξατοµικευµένης παρακολούθησης συνδεδεµένα µε τα σχολεία.
  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Καμία κενή θέση με το άνοιγμα των σχολείων.
  • Αραίωση των τμημάτων με 15 μαθητές ανά τάξη.
  • Άμεση πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού καθαριότητας.
  • Αυξημένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής και υποδομών στα σχολεία.

Για τη στήριξη των μαθητών, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και την ίδια την μορφωτική και εκπαιδευτική διαδικασία απαιτούμε:

  • Αναπροσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων και της σχολικής ύλης έτσι ώστε να καλυφθούν τα μαθησιακά κενά που έχουν προκύψει.
  • Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας με την έναρξη της χρονιάς.
  • Ουσιαστική στήριξη της λειτουργίας του Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου.
  • Επαναφορά του υπεύθυνου δασκάλου στο Ολοήμερο.
  • Κατάργηση της Β’ και Γ΄ανάθεσης
  • Προσλήψεις Ψυχολόγων και Κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία από την αρχή της χρονιάς.

Απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές – αντεργατικές νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα απαιτούμε:

  • Να καταργηθεί – να μην εφαρμοστεί συνολικά ο ν.4823/21
  • Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για όλες τις ανάγκες των σχολείων.
  • Καμία εμπλοκή ιδιωτικών φορέων, επιχειρήσεων και ΜΚΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία των σχολείων.
  • Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα θεμάτων.
  • Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση που στην ουσία πρόκειται για ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στην σχολική κοινότητα.

Τέλος, η κυρία Βαλαβάνη έθιξε το θέμα των προσλήψεων στα σχολεία και την κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών: «Πέρυσι είχαν δουλέψει 52.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα σχολεία, ενώ άλλοι 8.000 συνταξιοδοτήθηκαν. Φέτος έγιναν 11.700 μόνιμοι διορισμοί, ενώ οι αναπληρωτές που πήρε η κυβέρνηση στην Α' φάση είναι λιγότεροι από 20.000. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτονται μόλις οι μισές από τις ανάγκες που υπάρχουν στα σχολεία για επιπλέον εκπαιδευτικούς».

Βραχνάς τα σχολικά είδη

Και ενώ η αγωνία όλων των γονιών είναι τα πρωτόκολλα ασφαλείας με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία, η ακρίβεια και το ράλι των τιμών έχουν φέρει ραγδαία αύξηση στις τιμές των σχολικών ειδών.

Το Newsbomb.gr μίλησε με τον κύριο Κώστα Π. (τα ακριβή στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεσή μας), του οποίου η κόρη θα φοιτήσει φέτος στην Β' Δημοτικού, ο οποίος, όπως και χιλιάδες γονείς, θα κληθεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη για την αγορά των σχολικών ειδών αλλά και για τα βιβλία ξένων γλωσσών από τα φροντιστήρια.

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα πρέπει να δώσουμε αρκετά χρήματα για να αγοράσουμε τα σχολικά είδη. Μολύβια, τσάντα, τετράδια, μαρκαδόρους. Είναι μια διαδικασία η οποία είναι συνηθισμένη και την βίωσα και με τα μεγαλύτερα παιδιά μου. Το κόστος φέτος, ωστόσο, είναι αρκετά μεγαλύτερο. Φυσικά και θα παρέχουμε στα παιδιά μας οτιδήποτε και αν χρειαστούν, ωστόσο με αυτές τις τιμές, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε ρεύμα, σούπερ μάρκετ και γενικά όλα, θα δυσκολευτούμε. Ποιος γονιός δεν θα δυσκολευτεί. Και αν στα σχολικά είδη έχεις επιλογές, εκεί που τα έξοδα ξεφεύγουν πραγματικά, είναι στα φροντιστήρια. Τα βιβλία που πρέπει να αγοράσουμε είναι πανάκριβα! Ενδεικτικά να σας πω πως για Αγγλικά και Γαλλικά, είναι πάνω από 100 ευρώ. Σε αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε και δίδακτρα και φυσικά άλλα τετράδια, στιλό και μολύβια», τόνισε ο κύριος Κώστας.

Πού κυμαίνονται οι τιμές

Πού όμως βρίσκονται οι τιμές στα σχολικά είδη; Μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο δείχνει τις ανοδικές τάσεις που έχουν όλα τα σχολικά είδη, τα οποία προφανώς έχουν συμπαρασυρθεί από το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει την αγορά.

Ενδεικτικά:

- Μια σχολική τσάντα μπορεί να φτάσει έως τα 80 ευρώ, ανάλογα με την μάρκα ενώ η φτηνότερη ξεκινάει λίγο κάτω από τα 5 ευρώ.

- Τα στιλό φυσικά ποικίλουν, ανάλογα με την συσκευασία και την μάρκα. Ενδεικτικά, ένα πακέτο με 6 στιλό μπορεί να φτάσει και τα 11 ευρώ ενώ οι απλοί ξεκινούν από τα 50 λεπτά.

- Στις ξύστρες η κατάσταση ξεφεύγει, καθώς η ακριβότερη που μπορεί να βρει κάποιος φτάνει στα 14 ευρώ!

-Κάπως έτσι διαμορφώνεται και η κατάσταση στις γόμες καθώς γόμα με καρτούν πάνω της, μπορεί να φτάσει στα 6 ευρώ!

- Πιο σύνθετη είναι η κατάσταση στα τετράδια. Το απλό τετράδιο ξεκινά από τα 36 λεπτά και φυσικά οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με το είδος. Τα πιο ακριβά μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10 ευρώ...

-«Αλμυροί» είναι και οι μαρκαδόροι, μιας και μπορούν να φτάσουν στα 13 ευρώ.

- Τέλος, στις κασετίνες, οι τιμές ξεκινούν από τα 3 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 30!

Στα παραπάνω, δεν σημειώνεται το κόστος των ειδικών ειδών που μπορεί να απαιτηθούν από τον εκάστοτε δάσκαλο, όπως μοιρογνωμόνια, χάρακες, τετράδια μιλιμετρέ και ειδικές μπογιές.

*Οι τιμές είναι ενδεικτικές και φυσικά μπορούν να διαφοροποιούνται σε κάθε κατάστημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων - Η Ελλάδα πενθεί τον σπουδαίο μουσουργό

Θρίαμβος για τη Σάκκαρη - «Ισοπέδωσε» την Πλίσκοβα και προκρίθηκε στα ημιτελικά του US Open

Η δικτατορία των ηλιθίων και τα τηλε-σκουπίδια