ΠΑΙΔΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποιοι μαθητές θα κάνουν έως και 7 self test την εβδομάδα

Αγιασμός σε σχολείο
In Τime

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Η μετάλλαξη Δέλτα χτύπησε τους νέους πριν καλά-καλά ακουστεί το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ξεπέρασαν τις 3.000 τα κρούσματα σε παιδιά. Πρόκειται για κρούσματα μιας εβδομάδας, γεγονός που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Τους λόγους για τους οποίους πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, εξήγησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η υπουργός σημείωσε ότι είναι λογικό οι γονείς να αγωνιούν για την υγεία των παιδιών τους, ωστόσο φέτος τα σχολεία ανοίγουν με δύο βασικές διαφορές:

«Η πρώτη και η κυριότερη είναι το εμβόλιο. Στους εκπαιδευτικούς, πάνω από το 80% έχει εμβολιαστεί, και στους μαθητές κάνουμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να τους πείσουμε να εμβολιαστούν».

Από 4 έως και 7 τεστ την εβδομάδα

Η δεύτερη διαφορά αφορά τη δυνατότητα του testing, καθώς πλέον υπάρχει πληθώρα τόσο εργαστηριακών όσο και αυτοδιαγνωστικών τεστ.

«Εφαρμόζουμε αυξημένα τεστ, και εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά, όλα αυτά δωρεάν. Σε περίπτωση κρούσματος, τα παιδιά μπορεί να καταλήξουν να κάνουν από 4 έως και 7 τεστ την εβδομάδα».

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας για το πρωτόκολλο που προβλέπει πότε θα κλείνει ένα τμήμα, τόνισε ότι η ίδια θα έστελνε το παιδί της στην τάξη με περισσότερα από ένα κρούσματα, καθώς εκεί είναι πιο ασφαλές.

«Πού είναι πιο ασφαλή τα παιδιά μας; Πού θέλουμε τα παιδιά μας, εκεί όπου εφαρμόζονται οι έλεγχοι ή σε ένα πλαίσιο που δεν υπάρχουν έλεγχοι; Επενδύουμε στη διά ζώσης εκπαίδευση».

Σύμφωνα με την κυρία Κεραμέως, σε συνεργασία με τους ειδικούς έχει θεσπιστεί ένα «αναλυτικότατο πρωτόκολλο», το οποίο προβλέπει τη λειτουργία των σχολείων και όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τον κορωνοϊό και τη νόσηση μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού.

«Έχουν ληφθεί όλες οι παράμετροι για όσο το ασφαλέστερο δυνατόν περιβάλλον», επισήμανε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των self tests.

«Απομονώνουμε τα κρούσματα και περιορίζουμε τη διασπορά. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία, γιατί πλέον ο ιός ανιχνεύεται σε ένα τεράστιο τμήμα του πληθυσμού».

Κανονικά τα μαθήματα και στα πανεπιστήμια

Αναφερόμενη στα πανεπιστήμια, η Νίκη Κεραμέως είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά με διά ζώσης εκπαίδευση.

Για να παρακολουθήσει κάποιος μαθήματα στο αμφιθέατρο, θα πρέπει είτε να είναι πλήρως εμβολιασμένος είτε να έχει πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων έξι μηνών είτε να κάνει δύο rapid tests την εβδομάδα με δικό του κόστος.

Σχετικά με τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες του ΟΟΣΑ με τον μικρότερο μέσο όρο μαθητών ανά τάξη, ενώ επισήμανε και τα προβλήματα που θα προέκυπταν αν τα τμήματα «έσπαγαν» σε πρωινά και απογευματινά.

«Ο γονιός πότε θα δουλέψει; Τι θα κάνει το παιδί τις υπόλοιπες ώρες;», αναρωτήθηκε, και σημείωσε πως αυτό απαιτεί και περίπου 90.000 νέες αίθουσες που δεν υπάρχουν. «Αν μπορούσαμε, θα αξιοποιούσαμε την ευκαιρία, όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι - Αρχίζει η δίκη: Η Ιωάννα αντιμετωπίζει την Έφη στα δικαστήρια

Apple: Eπείγουσα ενημέρωση λογισμικού μετά την ανακάλυψη κακόβουλου λογισμικού «μηδενικού κλικ»

Κορονοϊός - Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρός εισαγγελέας ο οποίος είχε πέσει σε κώμα μετά τον εμβολιασμό