ΠΑΙΔΕΙΑ

Πανελλήνιες 2015: Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων

Πανελλήνιες 2015: Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων

Σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν οιΠανελλήνιες εξετάσεις 2015 και χιλιάδες υποψήφιοι είναι έτοιμοι να μπουν στη «μάχη» για μια θέση στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας είναι σε ρυθμό εξετάσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν την άρτια διοργάνωσή τους, η αγωνία των υποψηφίων έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμαστικές εκπομπές των θεμάτων προς τα λύκεια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το σύστημα λειτουργεί κανονικά, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις στις Πανελλήνιες εξετάσεις και τα εξεταστικά κέντρα.

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι πρέπει να προμηθευτούν από τα λύκεια έως σήμερα, 13 Μαΐου το δελτίο εξεταζομένου, το οποίο θα πρέπει καθημερινά να έχουν μαζί τους, διότι διαφορετικά δεν μπορούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις. Στο δελτίο θα αναγράφεται και το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα διαγωνιστεί ο κάθε υποψήφιος.

Σύμφωνα με το Εθνος σχεδόν 25.000 υποψήφιοι επέλεξαν πέρυσι στην κορυφή του µηχανογραφικού µόλις 40 τµήµατα των πανεπιστηµίων και ΤΕΙ, µε αποτέλεσµα η πλειοψηφία των αριστούχων να µείνει εκτός σχολής πρώτης προτίµησης.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους 24.356 υποψηφίους -αρκετοί εκ των οποίων ήταν αριστούχοι- κατάφερε να εισαχθεί στη σχολή πρώτης προτίµησης µόλις το 22,3%, µε το ποσοστό επιτυχίας να είναι ακόµη µικρότερο στα πανεπιστηµιακά τµήµατα και ελαφρώς µεγαλύτερο στα τεχνολογικά ιδρύµατα. Πιο συγκεκριµένα, τα 20 πανεπιστηµιακά τµήµατα, στα οποία «χτύπησε κόκκινο» ο ανταγωνισµός, επιλέχθηκαν στην κορυφή του µηχανογραφικού από 19.661 υποψηφίους, όταν οι διαθέσιµες θέσεις εισακτέων για την κατηγορία του 90% έφτασαν πέρυσι τις 3.803. Το ποσοστό επιτυχίας µεσοσταθµικά στα 20 δηµοφιλέστερα τµήµατα ανήλθε σε 19,3%, ενώ υπήρξαν και τµήµατα µε ακόµη χαµηλότερο, έως και το 5,2%.

Αναφορικά µε τα τεχνολογικά ιδρύµατα, τα 20 πιο περιζήτητα τµήµατα επιλέχθηκαν ως πρώτη προτίµηση από 4.695 υποψηφίους, µε τις διαθέσιµες θέσεις να φτάνουν τις 1.645 (ποσοστό επιτυχίας 35%).

Η εικόνα και οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά είναι ότι τα ποσοστά επιτυχίας σε ορισµένα πανεπιστηµιακά τµήµατα, όπου µειώθηκαν οι θέσεις εισακτέων, η µάχη για την εισαγωγή θα είναι ακόµη δυσκολότερη, ενώ ευνοηµένοι θα είναι ορισµένοι υποψήφιοι που στοχεύουν να εισαχθούν στα υψηλόβαθµα τµήµατα των ΤΕΙ, καθώς σε αρκετά από αυτά παρατηρείται -έστω και µικρή- αύξηση των εισακτέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανεπιστηµιακά ιδρύµατα

Σχολές που υπόσχονται επαγγελµατική αποκατάσταση, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, επέλεξαν οι περσινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών όσον αφορά τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα.

Η Νοµική Σχολή της Αθήνας, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και η Ιατρική του ΕΚΠΑ αναδείχτηκαν «πρωταθλητές» στις πρώτες προτιµήσεις. Ανάµεσα στα 20 τµήµατα που παραθέτουµε και στον σχετικό πίνακα συναντάµε και ορισµένα τα οποία οδηγούν σε άµεση επαγγελµατική αποκατάσταση στον δηµόσιο τοµέα, αµέσως µετά την αποφοίτηση. Πρόκειται για τη Σχολή Πλοιάρχων Ακαδηµιών Εµπορικού Ναυτικού αλλά και για τη Σχολή Αξιωµατικών Ελληνικής Αστυνοµίας.

Από τη λίστα µε τα 20 πιο περιζήτητα τµήµατα δεν λείπουν οι σχολές Ψυχολογίας, που υπόσχονται καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας, αλλά ούτε και τα Παιδαγωγικά, παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν «παγώσει» οι διορισµοί µόνιµων δασκάλων στα σχολεία της χώρας.

Λίγο η αγάπη ορισµένων υποψηφίων για το συγκεκριµένο επάγγελµα, λίγο η ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση µε τους διορισµούς στα σχολεία της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης, έχουν κρατήσει ψηλά τον πήχη για ορισµένα από τα Παιδαγωγικά Τµήµατα, όπως αυτό του Πανεπιστηµίου της Αθήνας αλλά και του Αριστοτελείου.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία για τις πρώτες προτιµήσεις που έδωσε στη δηµοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, στην πρώτη θέση βρίσκεται για ακόµη µία χρονιά η Νοµική Αθήνας, µε 2.144 υποψηφίους να την επιλέγουν στην κορυφή του µηχανογραφικού. Ακολουθεί η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ µε 1.687 πρώτες προτιµήσεις και έπεται η Ιατρική Αθήνας µε 1.667.

Την πεντάδα µε τα τµήµατα που συγκέντρωσαν τις περισσότερες πρώτες προτιµήσεις κλείνουν το Τµήµα Νοµικής του Αριστοτελείου (1.266) και το Λογιστικής και Χρηµατοοικονοµικής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθήνας (1.261).
Πολύ ψηλά στις προτιµήσεις των φετινών υποψηφίων βρέθηκαν και τµήµατα Ψυχολογίας, Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού, Παιδαγωγικά αλλά και η Σχολή Πλοιάρχων Ακαδηµίας Εµπορικού Ναυτικού, µε ορισµένα από αυτά να κερδίζουν θέσεις σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια.

Τεχνολογικά ιδρύµατα

Στην 20άδα µε τις περισσότερες πρώτες προτιµήσεις περιλαµβάνονται, µεταξύ άλλων, τµήµατα Φυσικοθεραπείας, Μαιευτικής, Εργοθεραπείας, Αισθητικής και Κοσµητολογίας, Λογοθεραπείας, Μηχανικών Πληροφορικής, Τεχνολογίας Τροφίµων, Προσχολικής Αγωγής κ.λπ.

Χαρακτηριστικό του αυξηµένου ανταγωνισµού που υπήρξε σε ορισµένα τµήµατα είναι ότι µόλις το 12,25% που δήλωσε ως πρώτη προτίµηση το Τµήµα Φυσικοθεραπείας Αθήνας κατάφερε να εισαχθεί, µε τους υπολοίπους να αρκούνται σε υποδεέστερα τµήµατα. Πρόκειται για το πλέον περιζήτητο τµήµα των τεχνολογικών ιδρυµάτων µε την υψηλότερη βάση εισαγωγής (16.291). Στην κορυφή του µηχανογραφικού επιλέχθηκε από 563 υποψηφίους, ενώ συνολικά «ψηφίστηκε» από 9.000 άτοµα.

Στη δεύτερη θέση από πλευράς ζήτησης βρίσκεται το αντίστοιχο τµήµα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά επιλέχθηκε ως πρώτη προτίµηση από 466 υποψηφίους, µε το ποσοστό επιτυχίας να µην ξεπερνά το 14,8%.

Πολύ ψηλά στις προτιµήσεις παραµένει και το Τµήµα Μαιευτικής Αθήνας. Πάνω από 6.000 το επέλεξαν στο µηχανογραφικό, ενώ 335 από αυτούς το έβαλαν στην κορυφή του µηχανογραφικού. Στην 4η θέση βρίσκεται το Τµήµα Αισθητικής και Κοσµητολογίας Αθήνας µε 295 πρώτες προτιµήσεις και ποσοστό επιτυχίας 26,1%.

Την πεντάδα µε τα 20 κορυφαία τµήµατα των ΤΕΙ κλείνει το Τµήµα Εργοθεραπείας (281 πρώτες προτιµήσεις). Η βάση εισαγωγής διαµορφώθηκε στα 15.564 µόρια και το ποσοστό επιτυχίας λίγο πάνω από το 27%.

Μεταξύ των τµηµάτων µε τις περισσότερες πρώτες προτιµήσεις βρίσκονται και ορισµένα χαµηλόβαθµα, τα οποία απαιτούν βάση εισαγωγής κοντά στα 10.000 µόρια. Πρόκειται για τα τµήµατα Μηχανολόγων Οχηµάτων Θεσσαλονίκης µε βάση εισαγωγής 9.930 και ποσοστό επιτυχίας 46,99%, το Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Αθήνας (βάση 10.201 και ποσοστό επιτυχίας 33,52%), το τµήµα Τεχνολόγων Γεωπόνων Θεσσαλονίκης µε βάση εισαγωγής 10.238 µόρια αλλά και το Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων µε βάση εισαγωγής 10.593 µόρια.

Περιορίστε το άγχος για σίγουρη επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τις φετινές εξετάσεις, μια περίοδο ιδιαίτερα φορτισμένη για τους εφήβους καθώς από τη μια μεριά κυριαρχεί στα παιδιά το άγχος της επίδοσης στις εξετάσεις και από την άλλη, η σκέψη για τις στιγμές χαλάρωσης που θα ακολουθήσουν μόλις αυτές ολοκληρωθούν...

Υπάρχουν όμως, τρόποι αντιμετώπισης του άγχους, κάποια στρατηγική για να το αποβάλλουν και να αποδώσουν καλύτερα;
Η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλώντας στο ΑΠΕ –ΜΠΕ διευκρινίζει ότι «η περίοδος των εξετάσεων είναι κάτι δύσκολο για τα παιδιά, καθώς είναι κάτι άγνωστο γι αυτά, ενώ τους δημιουργεί ανησυχία και σημαντικό προβληματισμό».

«Ακόμα και τα παιδιά που είναι καλά προετοιμασμένα έχουν ιδιαίτερο άγχος εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να φοβούνται μήπως δεν γράψουν καλά, μήπως δεν περάσουν, κάνοντας «μαύρα» σενάρια», προσθέτει.

«Οι γονείς είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται πως αισθάνονται τα παιδιά τους...» εξηγεί η κ. Καππάτου. «Ο ρόλος του γονιού είναι εξαιρετικά σημαντικός. Πολλές φορές έχουν τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά δυστυχώς με τη στάση τους δεν λειτουργούν καθησυχαστικά στα παιδιά. Πρέπει οι ίδιοι να καταλάβουν ότι όσο και να πιέζουν τώρα τα παιδιά -τις παραμονές ειδικά των εξετάσεων- δεν έχει κανένα νόημα. Γι' αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι φασαρίες, οι εντάσεις, οι διαρκείς υποδείξεις. Όταν βλέπουν ότι το παιδί τους είναι πιεσμένο ή αγχωμένο, να καθίσουν να το ακούσουν με προσοχή, αποφεύγοντας τα κηρύγματα. Να το προτρέψουν να σκεφτεί θετικά, ακόμη και να βάλει στη σκέψη του ότι σε λίγες μέρες οι εξετάσεις θα τελειώσουν και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί εκείνη τη στιγμή».

Να μην μεταφέρουν οι γονείς στα παιδιά το δικό τους άγχος και τη δική τους αγωνία, συμβουλεύει η γνωστή ψυχολόγος καθώς «οι γονεϊκές προσδοκίες είναι που αυξάνουν το άγχος των παιδιών. Πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους και την ηρεμία τους και να μη δείχνουν, ούτε την ημέρα που δίνει το παιδί εξετάσεις, αγχωμένοι. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να «διαβάζουν» τους γονείς, ακόμα κι αν δεν τους πουν τίποτα, το βλέπουν στα μάτια και το αισθάνονται ακόμα και από τις κινήσεις που κάνουν».

«Είναι βασικό» λέει η γνωστή παιδοψυχολόγος «να διασφαλίσουμε στα παιδιά ένα ήρεμο περιβάλλον, χωρίς κριτικές ή απαγορεύσεις. Τα παιδιά θέλουν στη συγκεκριμένη φάση συμπαράσταση, υποστήριξη και μερικές φορές καθοδήγηση. Για παράδειγμα, μπορεί ένα παιδί να έχει παραιτηθεί και να μη θέλει να κάνει επανάληψη, επειδή φοβάται, γιατί νιώθει ότι εκείνη τη στιγμή δεν θυμάται τίποτα. Τότε οι γονείς πρέπει να λειτουργήσουν με θετική ενίσχυση και χωρίς υπερβολές, χωρίς υπερπροστασία».

Ποια είναι όμως εκείνα τα σημάδια που «μιλούν» από μόνα τους για μια ιδιαίτερα πιεσμένη ψυχολογική κατάσταση ενός εφήβου; Η ψυχολόγος εξηγεί: «Μπορεί το ίδιο το παιδί να μιλήσει για το άγχος του, μπορεί να κάνει κακές σκέψεις ότι δεν θα πετύχει και δεν θα γράψει τίποτε, ότι του χρόνου πρέπει να ξαναδώσει εξετάσεις... Μπορεί να δυσκολεύεται στον ύπνο, τελευταία στιγμή να μην έχει όρεξη να διαβάσει, να υπάρχουν ξεσπάσματα κλάματος, να βρίσκεται σε υπερένταση και να δημιουργεί καυγά με το παραμικρό, να μη θέλει να του φωνάξει κανένας. Όλα αυτά είναι σημαντικές ενδείξεις ότι το παιδί μας έχει άγχος και εκεί ο ρόλος του γονιού πρέπει να είναι καθησυχαστικός».

Όσο για το εάν υπάρχουν διέξοδοι χαλάρωσης, ικανές να μειώσουν το άγχος και την κούραση, η κ. Καππάτου απαντά: «Βεβαίως και υπάρχουν. Η ήπια άθληση, η μουσική, ο χορός, η συζήτηση με φίλους, αποτελούν μαγικές ενασχολήσεις για τα παιδιά την περίοδο των εξετάσεων που μπορούν να λειτουργήσουν χαλαρωτικά. Επίσης, το να είναι οι γονείς ένα μεγάλο «αυτί» για να τα ακούσει, δημιουργώντας θετικές προϋποθέσεις, είναι μια εξαιρετική διέξοδος».

Σε στιγμές, όμως, που ο οργανισμός πρέπει να αντέξει στη δοκιμασία του έντονου άγχους και να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις για συγκέντρωση, ετοιμότητα και διαύγεια, είναι επίσης απαραίτητη μια ισορροπημένη διατροφή. «Οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς κρίνονται σε λίγες στιγμές. Γι' αυτό όσο απαραίτητο είναι το μεθοδικό διάβασμα, άλλο τόσο απαραίτητη είναι την περίοδο αυτή η σωστά οργανωμένη διατροφή», τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η σύμβουλος διατροφής Δήμητρα Τσερδανέλη.

Τι πρέπει όμως να τρώνε τα παιδιά ώστε να αποδίδουν πνευματικά καλύτερα; Ψάρια, ξηροί καρποί, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά (ειδικά τα τυριά), φρέσκα φρούτα και λαχανικά, είναι ορισμένα από τα τρόφιμα που δεν θα πρέπει να λείπουν ποτέ από το καθημερινό διαιτολόγιο.

Δίνοντας μερικές συμβουλές για την περίοδο εξετάσεων, η σύμβουλος διατροφής μιλά για το μυστικό της επιτυχίας που δεν είναι άλλο από το πρωινό. Αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα για την πνευματική απόδοση. Επίσης, αν οι υποψήφιοι κάνουν δίαιτα, θα πρέπει να την διακόψουν, αφού μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, αυξημένη κόπωση, μείωση της συγκέντρωσης, δυσκολίες απομνημόνευσης και γενικότερα μπορεί να αυξήσει το άγχος και να περιορίσει την πνευματική απόδοση.

Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων φαγητού σε τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε 3-4 ώρες, κυρίως υγιεινών σνάκ όπως φρέσκα φρούτα, φυσικοί χυμοί, σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, σπιτικές πίτες και ανάλατοι ξηροί καρποί είναι επιτακτική.

«Δυστυχώς» για τα παιδιά, θα πρέπει να αποφεύγονται τα γλυκά, εκτός από λίγη σοκολάτα η οποία περιέχει συστατικά που σχετίζονται με την τόνωση, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της διάθεσης. Τέλος, προσοχή στους καφέδες, αφού η υπερκατανάλωση καφεΐνης επιτείνει την νευρικότητα και βλάπτει σοβαρά την πνευματική απόδοση.

Σχετικές ειδήσεις