ΠΑΙΔΕΙΑ

Βάσεις 2016: Με 18.500 «ξεκλειδώνει» η Ιατρική - Ιστορικό χαμηλό για τα Παιδαγωγικά

Βάσεις 2016: Με 18.500 «ξεκλειδώνει» η Ιατρική - Ιστορικό χαμηλό για τα Παιδαγωγικά

Μόλις πενήντα πέντε αριστούχοι με πάνω από 19.500 μόρια – Μεγάλη πτώση των βάσεων σε Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές, Οικονομικές Σχολές και τμήματα Πληροφορικής – «Βατερλό» στις Παιδαγωγικές

Στο Πανεπιστήμιο ακόμα και με 9.000 μόρια - Δείτε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016

Από ανατροπές χαρακτηρίζονται οι φετινές Βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, το νέο σύστημα εξέτασης και η επαγγελματική αποκατάσταση έφεραν τα πάνω – κάτω σε παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές, που θα σημειώσουν τεράστια πτώση.

Στο πανεπιστήμιο με 9.000 μόρια!

Καθοδική διαγράφεται η πορεία των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων του μηχανογραφικού, όπως Πολυτεχνικές Φυσικομαθηματικές, Οικονομικές και πληροφορικής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν τμήματα που θα πιάσουν... πάτο και θα βρεθούν σε ιστορικά χαμηλά όπως για παράδειγμα τα Παιδαγωγικά, όπου θα παρατηρηθεί το φαινόμενο σε ορισμένα από αυτά να εισαχθούν φοιτητές με λιγότερα από 9.000 με 10.000 μόρια.

Σύμφωνα με το «Έθνος», αυτή η «τρελή πορεία» που θα έχουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ επιβεβαιώνεται από τα τελικά στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Για πρώτη φορά στα χρονικά οι υπηρεσίες του υπουργείου έδωσαν και την κλίμακα των μορίων ανά επιστημονικό πεδίο και το πλήθος των υποψηφίων σε κάθε βαθμολογική κλίμακα, κάτι που βοηθάν να εξαχθούν περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων φέτος.

Όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ», στις ιατρικές σχολές, οι φετινοί εισακτέοι θα είναι συνολικά 1.055. Αυτό σημαίνει ότι η βάση της τελευταίας σχολής θα είναι τουλάχιστον 18.500 μόρια και άρα θα έχουμε άνοδο βάσεων σε σύγκριση με πέρυσι που η Ιατρική Αλεξανδρούπολης απαιτούσε 18.174 μόρια.

Αυτό, δεδομένου ότι στο 3ο Πεδίο των Επιστημών Υγείας οι υποψήφιοι που έπιασαν πάνω από τα μόρια αυτά είναι συνολικά 1.422 άτομα και καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα οι αριστούχοι του 3ου Πεδίου δηλώνουν ιατρικές σχολές στις πρώτες του προτιμήσεις, θα καλύψουν όλες τις προσφερόμενες θέσεις των ιατρικών και θα περισσέψουν 367 για τις άλλες υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου.

Αντίστοιχα οι νομικές σχολές, τις οποίες προτιμούν επίσης κατά συντριπτική πλειοψηφία οι αριστούχοι του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, προσφέρουν έτος συνολικά 1.220 θέσεις.

Δεδομένου ότι 1.786 υποψήφιοι έπιασαν πάνω από 17.500 μόρια στο 1ο Πεδίο, μπορεί κανείς με βεβαιότητα να συμπεράνει ότι από εκεί θα ξεκινά και η βάση τους. Συνεπώς επιβεβαιώνονται οι μικροδιαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι που η Νομική Κομοτηνής «άνοιγε» με 17.546 μόρια.

Η εικόνα πάντως των μορίων μάλλον είναι εξαιρετικά απογοητευτική, δεδομένου ότι σχεδόν σε όλα τα πεδία δεν υπάρχουν καθόλου αριστούχοι ή ελάχιστοι. Αντιθέτως, τα ποσοστά αυτών που κατέκτησαν από 0 έως 7.000 μόρια είναι εξαιρετικά υψηλά.

Επίσης τα αποτελέσματα δείχνουν μεγάλες ακρότητες στα μόρια εισαγωγής, αφού θα έχουμε παιδιά που θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια με 9.000 μόρια (σε ορισμένα Παιδαγωγικά τμήματα) και άλλα που θα εισαχθούν με 19.000 μόρια (στις κεντρικές Ιατρικές Σχολές).

Διαβάστε ΕΔΩ τα τελευταία στοιχεία λίγο πριν την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μηχανογραφικών

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις από τον Ελεύθερο Τύπο

1o Πεδίο - Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Ανεβαίνουν ελαφρώς η Νομική, η Ψυχολογία και η Κοινωνιολογία

Μικρή άνοδος έως και 150 μόρια αναμένεται στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ μεγαλύτερη θα σημειωθεί στην Κομοτηνή. Οι Σχολές Ψυχολογίας, ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη και τις περιφέρειες, πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν το όριο των 17.500 μορίων. Με αύξηση 200 μορίων ίσως κινηθεί και η Φιλολογία, που μπορεί να φτάσει κοντά στο 17, αλλά και η Κοινωνιολογία, που πέρσι έφτασε το 15,1.

2ο Πεδίο - Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

«Μπετόν» οι βάσεις στο Πολυτεχνείο, ΤΕΙ ακόμα και κάτω από 7.000 μόρια

Με ελάχιστες μεταβολές και αυξομείωση 100 με 200 μόρια αναμένεται να κινηθούν οι σχολές στο πιο μαζικό επιστημονικό πεδίο, λόγω της πληθώρας των τμημάτων που συγκεντρώνει. Αναμένοντας ακόμα τα στατιστικά για το ειδικό μάθημα που θα καθορίσει την πορεία των Αρχιτεκτονικών Σχολών, η έλλειψη αριστούχων στο συγκεκριμένο πεδίο δεν κρύβει εκπλήξεις όσον αφορά τις βάσεις των δημοφιλών σχολών. Οι Πολυτεχνικές Σχολές, που είδαν πέρυσι τις βάσεις του να κατακρημνίζονται, δεν θα έχουν μεταβολές φέτος, μιας και δεν υπήρξε αύξηση των αριστούχων. Στασιμότητα, με απώλεια μορίων μέχρι 300, προβλέπεται και στις μεσαίες σχολές, όπως οι Φυσικομαθηματικές, με ένα μεγάλο μέρος των υποψηφίων να συσσωρεύεται στις βαθμολογίες από 14.000 μέχρι 16.000 μόρια. Βέβαια, στην επαρχία η πτώση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη. Χαμένοι είναι όσοι στοχεύουν από αυτή την κατεύθυνση σε σχολές Βιολογίας, οι οποίες θα ανέβουν λόγω της έκρηξης αριστούχων στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο.

3ο Πεδίο - Επιστήμες Υγείας

Στο 19 Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέχρι και 500 μόρια ώθηση σε Βιολογία, Φαρμακευτική

Έκρηξη των βάσεων αναμένεται στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, με τη βασίλισσα στις επιλογές των υποψηφίων, την Ιατρική Αθήνας, να φτάνει τα ιστορικά υψηλά της, περνώντας το κατώφλι των 19.000 μορίων. Η συσσώρευση αριστούχων θα έχει ως αποτέλεσμα να τραβήξει προς τα πάνω και την Ιατρική Θεσσαλονίκης, δίνοντάς της ώθηση ακόμα και 300 μόρια. Ενδεικτικά, οι υποψήφιοι των Επιστημών Υγείας, που έχουν επιτύχει από 17.000 μόρια και πάνω, φτάνουν τους 4.374, όταν οι συνολικές θέσεις σε σχολές όπως η Ιατρική, η Φαρμακευτική, η Κτηνιατρική και η Βιολογία δεν ξεπερνάνε τις 2.500. Αυτό εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση ακόμα και 500 μορίων, στις σχολές που κινήθηκαν πέρσι στα 17.000 με 18.000 μόρια. Ειδικότερα, αυτό θα επηρεάσει τις σχολές με αντικείμενο τη Βιολογία, όπου οι βάσεις πέρσι κινήθηκαν από 16,9 έως και 17,6.

4ο Πεδίο - Παιδαγωγικά

Άδεια τα περιφερειακά τμήματα, κατακρήμνιση των βάσεων

Απώλεια ακόμα και 1.000 μορίων και άδεια αμφιθέατρα στα περιφερειακά τμήματα. Αυτή θα είναι όπως όλα δείχνουν, η φετινή εικόνα των Παιδαγωγικών Σχολών, οι οποίες πλήττονται τα τελευταία χρόνια λόγω των μειωμένων προσλήψεων και φέτος δέχθηκαν το τελειωτικό χτύπημα με την περιθωριοποίησή τους σε ξεχωριστό πεδίο.

5ο Πεδίο - Οικονομίας και Πληροφορικής

Μικρές μεταβολές, οι υψηλόβαθμες σχολές διατηρούν τα μόριά τους

Ανοδος λόγω συσσώρευσης υποψηφίων στις βαθμολογίες από 13.000 με 16.000 μόρια αναμένεται και στα ΤΕΙ του 5ου Επιστημονικού Πεδίου όπως η Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Μαιευτική και Νοσηλευτική, ακόμα 600 μορίων. Ενδεικτικά, η Φυσικοθεραπεία, που αποτελεί το πιο υψηλόβαθμο τμήμα ΤΕΙ, πέρσι έφτασε τα 15.900 μόρια στην Αθήνα, με τις συνολικές θέσεις στα κεντρικά και τα περιφερειακά να φτάνουν τις 485 θέσεις. Οι υποψήφιοι που πέτυχαν από 15.000 έως 16.000 μόρια είναι 1.025, γεγονός που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις βάσεις.

Υπολογίστε online τα μόριά σας με ένα κλικ

Δείτε εδώ τα στατιστικά στοιχεία των ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

Μηχανογραφικό και μετεγγραφές

Σε ένα ακόμη... μάθημα –και ιδιαίτερα δύσκολο– θα «εξετασθούν» οι υποψήφιοι για πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πρόκειται για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, με αποκλειστική προθεσμία έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος, οι υποψήφιοι που επέλεξαν να εξετασθούν σε τέσσερα μόνο μαθήματα θα μπορούν να δηλώσουν τις σχολές ενός μόνο πεδίου, ενώ τις σχολές και ενός δεύτερου πεδίου μπορούν να δηλώσουν όσοι εξετάστηκαν σε πέμπτο μάθημα.

Ο αριθμός των μετεγγραφομένων σε κάθε τμήμα ΑΕΙ/ΤΕΙ θα είναι ίσος με το 15% του αριθμού εισακτέων του τμήματος. Έτσι, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερες σχολές (ενδεικτικά, το 4ο πεδίο των επιστημόνων εκπαίδευσης έχει 22 αποκλειστικά Τμήματα και αλλά 15 κοινά με άλλα πεδία) και τον «κόφτη» στις μετεγγραφές. Οι υποψήφιοι πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν κωδικό (password), με τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται τη διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, προκειμένου να μελετούν το πρότυπο μηχανογραφικό και να κάνουν σχέδια πριν από την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους δελτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων