ΠΑΙΔΕΙΑ

Βολές Γαβρόγλου σε ΝΔ για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια

Βολές Γαβρόγλου σε ΝΔ για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια

Τα βέλη του προς την κυβέρνηση έστρεψε ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης καθιστώντας την υπόλογη για τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια, αντιγύρισε προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, καταλογίζοντας στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ευθύνη για την «δημιουργία κλίματος που τρομοκρατεί τους πολίτες» μιλώντας συνεχώς για ανομία στα πανεπιστήμια.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα αυτό, ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι υπάρχει παραβατικότητα σε κάποια πανεπιστήμια, εξήγησε ωστόσο ότι είναι ένα πολύπλοκο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολλαπλούς τρόπους, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι πρυτανικές αρχές δεν συμμετέχουν για την αποτροπή του, τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν.

«Ζητάω από τα πανεπιστήμια να δώσουν προτάσεις, που δεν έρχονται. Διότι η παραβατικότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο. Προφανώς υπάρχουν χώρες όπου δεν υπάρχει παραβατικότητα και χώρες που φοβούνται την παραβατικότητα και είναι αστυνομοκρατούμενα τα πανεπιστήμια. Δεν θέλουμε τέτοια πανεπιστήμια. Από την άλλη μεριά θέλουμε στα πανεπιστήμια μας να μην υπάρχει παραβατικότητα και κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι ένα σύνολο πραγμάτων τα οποία είναι σαφή στο νόμο.

»Ταυτοχρόνως όμως, πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με κοινωνικούς λειτουργούς, τι μπορούμε να κάνουμε με ψυχολόγους και κυρίως τι μπορεί να κάνει η πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε να αποβάλει αυτού του είδους τα φαινόμενα. Είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα που συσσωρεύτηκε και τα χρόνια τα περασμένα, όπου δεν υπήρχε καμία απολύτως απαγόρευση για οτιδήποτε. Αλλά φαίνεται οι πρυτανικές αρχές δεν πήραν τόσο στα σοβαρά αυτά που έπρεπε να έχουν κάνει», είπε ότι ο κ. Γαβρόγλου.

«Δεν είναι δυνατόν μειοψηφίες να τρομοκρατούν» είπε από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής της ΝΔ, και ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να απαριθμήσει τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την πάταξη τέτοιων φαινομένων, ενώ ο κ. Γαβρόγλου αντέτεινε ότι η ΝΔ και ο πρόεδρός της «που έχει παντελή άγνοια για την εκπαίδευση», τρομοκρατεί τους πολίτες όταν μιλάει για ανομία και τρομοκρατία στα πανεπιστήμια.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου αναφερόμενος στο περιστατικό με τον αλβανικής καταγωγής μαθητή στη Σαντορίνη που η Χρυσή Αυγή του απαγόρευσε να παρελάσει, τόνισε ότι «όλους πρέπει να μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους», ωστόσο, όπως είπε, η ΝΔ παρότι εξέδωσε ανακοίνωση, επέρριψε και πάλι ευθύνες στην κυβέρνηση, αν και έγιναν χιλιάδες παρελάσεις χωρίς παρεκτροπές.

Σχετικές ειδήσεις