ΕΣΠΑ παιδικοί σταθμοί 2018 - 2019: Σε απόγνωση χιλιάδες γονείς

Newsroom Newsroom

ΕΣΠΑ παιδικοί σταθμοί 2018 - 2019: Σε απόγνωση χιλιάδες γονείς

Αναστάτωση σε χιλιάδες γονείς έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός από τους παιδικούς σταθμούς των παιδιών 4 ως 5 ετών μέσω του προγράμματος με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Μεγάλη αναστάτωση για χιλιάδες εργαζόμενους γονείς, έχει προκαλέσει η απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου να συνταχθεί με την βούληση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που αποκλείει από την δωρεάν φιλοξενία των παιδικών σταθμών τα παιδιά ηλικία 4 ως 5 ετών, υποχρεώνοντας με αυτή την απόφαση τους γονείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα στείλουν στο προνήπιο σχολείο.

Με αυτή την απόφαση, περισσότεροι από 20.000 γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυρίως στην εργασία τους καθώς τα ωράρια των παιδικών σταθμών και ο χρόνος λειτουργίας τους είναι διαφορετικός από αυτά των παιδικών σταθμών. Οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν στις 16.00 το μεσημέρι – υπάρχουν και κάποιοι δήμοι που τους κλείνουν στις 18.00 – ενώ τα προνήπια σχολεία αυστηρά στις 13.00, με κάποιες μέρες να ολοκληρώνουν το πρόγραμμα τους ακόμα πιο νωρίς.

Επιπλέον, οι παιδικοί σταθμοί ολοκληρώνουν την χρονιά τους τον Ιούλιο ενώ τα σχολεία τον Μάιο. Τα δεδομένα αυτά έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους γονείς οι οποίοι ζητούν από τους δημάρχους των πόλεων τους να βρεθεί λύση προκειμένου να μπορούν να φιλοξενήσουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος δωρεάν φιλοξενίας που κάνει το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην φετινή πρόσκληση φιλοξενίας υπάρχουν δύο αλλαγές που αφήνουν εκτός χιλιάδες παιδιά:

- Aλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων. Ειδικότερα, εφεξής στα εισοδήματα που δηλώνει ο κάθε γονέας ή κηδεμόνας του παιδιού θα προστίθενται και τα επιδόματα που λαμβάνει από το κράτος. Η αλλαγή αυτή γίνεται με την προτροπή του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που ζητά την πρόσθεση των επιδομάτων στο γενικό εισόδημα των οικογενειών.

- Φιλοξενία των παιδιών ηλικίας 4 ως 5 ετών, αφού σύμφωνα με τον νόμο του υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτική εκπαίδευση τα παιδιά αυτά αντί να πάνε σε παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να πάνε προνήπιο.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στους 184 δήμους της χώρας που έχουν την δυνατότητα για την εφαρμογή του μέτρου και για τους οποίους έχει εκδοθεί και σχετικό ΦΕΚ. Για τους δήμους αυτούς δεν πρόκειται να εκδοθούν τα περίφημα «Βάουτσερ» (δελτία φιλοξενίας). Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνάντηση για το θέμα που είχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε έγγραφο βάσει του οποίου 150 δήμαρχοι συμφωνούν με το μέτρο, ενώ σε ότι αφορά τους υπόλοιπους γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες των υποδομών στις πόλεις τους προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

ΕΣΠΑ παιδικοί σταθμοί 2018 - 2019: Σε απόγνωση χιλιάδες γονείς
01
ΕΣΠΑ παιδικοί σταθμοί 2018 - 2019: Σε απόγνωση χιλιάδες γονείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved