ΣΕΙΣΜΟΙ

Αλκυονίδες Νήσοι: Λέγονταν... «καλά νησιά» πριν τον σεισμό του 1981

Αλκυονίδες Νήσοι: Λέγονταν... «καλά νησιά» πριν τον σεισμό του 1981
Οι Αλκυονίδες νήσοι

Αλκυονίδες Νήσοι Πριν τον καταστροφικό σεισμό στις 24 Φεβρουαρίου 1981 στην Αθήνα, ήταν γνωστά μόνο ως «καλά νησιά». Πλέον, αποτελούν το φόβητρο για εκατομμύρια κατοίκων, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που «κρύβει» η ευρύτερη περιοχή του κορινθιακού κόλπου, με τις Αλκυονίδες να αποτελούν το επίκεντρο αυτής.

Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην Εύβοια συνδέονται με το συγκεκριμένο ρήγμα των Αλκυονίδων, γεγονός που ανησυχεί τους σεισμολόγους.

Πλην, όμως, είναι 4 νησάκια που σχηματίζουν το σύμπλεγμα στον κόλπο της Λιβαδόστρας απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.

Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή (νησίδα), το Δασκαλειό (Αλκυονίδων), το Γλαρονήσι (Αλκυονίδων) και το Πρασονήσι (Αλκυονίδων).

Σύμφωνα με το Wikipedia πρόκειται για τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και που φέρεται να αναδύθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στη περιοχή. Είναι σχετικά νησιά άνυδρα και υπάρχουν ελάχιστα κτίσματα σε αυτά, καθώς επίσης και ιχθυοκαλλιέργειες. Στο έδαφός τους έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίων εγκαταστάσεων.

Η περιοχή των «Καλών νήσων», όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και ήταν το επίκεντρο του σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, με πολλούς νεκρούς στην Αθήνα.

Το όνομά τους, προέρχεται από τις Αλκυονίδες, μυθικές κόρες του γίγαντα Αλκυονέα.

Ανησυχία Τσελέντη για τις Αλκυονίδες

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης χτύπησε… καμπανάκι για την περιοχή των Αλκυονίδων. «Πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει η περιοχή πάρα πολύ σεισμική ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα, έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, έχουμε μάλιστα πάρει και με την υποστήριξη της Motor Oil Hellas και έχουμε βάλει και επιπλέον 25 σταθμούς. Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα. Πάντως οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή», ανέφερε μιλώντας ακόμα και για δόνηση της τάξης των 6 Ρίχτερ.

«Γι' αυτό φοβάμαι. Παράλληλα παρακολουθούμε εκτός από τη σεισμικότητα και άλλα φαινόμενα, παρακολουθούμε μέσω δορυφόρων την εδαφική παραμόρφωση, που είναι αρκετά εκατοστά. Όλα αυτά τα πράγματα δείχνουν ότι θέλει πολύ προσοχή συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως γιατί όταν ενεργοποιηθεί ο ανατολικός Κορινθιακός επηρεάζει σίγουρα και την Αθήνα», συμπλήρωσε.

Πηγή: restarttourism.gr