ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός κοντά στις Αλκυονίδες (pics)

Χάρτης σεισμού
Ο χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού
EMSC

Σεισμός Τώρα: Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας (10/4), στις 03:21, στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου, κοντά στις Αλκυονίδες νήσους.

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 2 χλμ.

Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης εντοπίζεται στα 67 χλμ. δυτικά του Πειραιά.

3,2 Ρίχτερ από το Γεωδυναμικό

H αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 3,2 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 7,9 χλμ., και επίκεντρο τα 11 Χλμ. βόρεια - βορειοδυτικά της Περαχώρας.

Δείτε στη gallery το σεισμό, όπως τον κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Σεισμολογικού Δικτύου του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, που είναι τοποθετημένοι στο Θαλερό Κορινθίας και στο Λουτράκι.

Ο φόβος των Αλκυονίδων

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Αλκυονίδων αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή (νησίδα), το Δασκαλειό (Αλκυονίδων), το Γλαρονήσι (Αλκυονίδων) και το Πρασονήσι (Αλκυονίδων).

Πρόκειται για τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και που φέρεται να αναδύθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στη περιοχή. Είναι σχετικά νησιά άνυδρα και υπάρχουν ελάχιστα κτίσματα σε αυτά, καθώς επίσης και ιχθυοκαλλιέργειες. Στο έδαφός τους έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίων εγκαταστάσεων.

Η περιοχή των Αλκυονίδων, είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και ήταν το επίκεντρο του πολύνεκρου σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ.