ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογικός νόμος: Πέρασε με 163 «ναι» το νέο σύστημα

Εκλογικός νόμος: Πέρασε με 163 «ναι» το νέο σύστημα

Με 163 «ναι» και 121 «όχι» πέρασε ο νέος εκλογικός νόμος, μετά την σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι ψήφοι για τον νέο εκλογικό νόμο

  • Ναι 163
  • Οχι 121

Με 163 θετικές ψήφους απο την ΝΔ και την Ελληνική Λύση εγκρίθηκε η αλλαγή του εκλογικού συστήματος απο την Ολομέλεια της Βουλής και την ακύρωση της απλής αναλογικής και την επαναφορά του μπόνους προς το πρώτο κόμμα.

Καταψήφισαν 121 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Το εκλογικό σύστημα που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους που απαιτούνταν, με βάση το Σύνταγμα, προκειμένου να έχει άμεση εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν (σ.σ. η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας), θα διενεργηθούν με την απλή αναλογική που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Πάντως, η διήμερη συζήτηση του εκλογικού νομοσχεδίου πυροδότησε απο την αντιπολίτευση και μια έντονη σεναριολογία περι πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ακολούθως η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση έφερε τώρα το εκλογικό νομοσχέδιο γιατί επιθυμεί να πάει σύντομα στις κάλπες, να κάψει με τον τρόπο αυτό την απλή αναλογική και να πετύχει την επιμήκυνση της παραμονής του στην εξουσία.

Απο την πλευρά ωστόσο της κυβέρνησης οι κ.κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισαν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και υποστήριξαν ότι η σεναριολογία φανερώνει το στρατηγικό αδιέξοδο και τον φόβο της αντιπολίτευσης για τις κάλπες.

Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής και κλιμακωτό μπόνους των 50 εδρών, αρκεί το πρώτο κόμμα να λάβει άνω του 25% (παίρνει αυτομάτως 20 έδρες). Για κάθε μισή μονάδα, το πρώτο κόμμα κερδίζει από μια επιπλέον έδρα.

Από το μπόνους αποκλείονται συνασπισμοί κομμάτων. Ειδικότερα, το μπόνους των 50 εδρών δίνεται ΟΤΑΝ ο μέσος όρος των κομμάτων που έχουν συνασπιστεί είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο του δεύτερου κόμματος.

Σε διαφορετική περίπτωση το μπόνους πάει στο δεύτερο κόμμα.

Ένταση με το «καλημέρα»

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, ξεκίνησε σε κλίμα έντασης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να καταθέτουν ένσταση αντισυνταγματικότητας στη διάταξη του νομοσχεδίου που επί της ουσίας απέκλειε τους συνασπισμούς κομμάτων από το πριμ του μπόνους. Η ένσταση απορρίφθηκε απο την πλειοψηφία.

Η ρύθμιση, πρακτικά προέβλεπε, ότι αν συνασπισμός που αποτελείται από δύο κόμματα συγκεντρώσει 40% και το δεύτερο αυτοτελές κόμμα συγκεντρώσει 25% τότε το μπόνους θα χορηγηθεί στο δεύτερο κόμμα, καθώς το 25% είναι μεγαλύτερο από το 20% το οποίο είναι ο μέσος όρος των κομμάτων του συνασπισμού.

Η ρύθμιση που προϋπήρχε στον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και επανήλθε τώρα με το νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου. Για αντισυνταγματική ρύθμιση έκαναν λόγο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με την πλειοψηφία να απαντά ότι η προϊσχύσασα ρύθμιση δεν κρίθηκε ποτέ αντισυνταγματική.

Η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής αναφέρει ότι η ρύθμιση υπήρχε αυτούσια και σε προηγούμενο νόμο και ότι κατ'ουσίαν αποκλείει τους συνασπισμούς κομμάτων από την πρόσβαση στην πριμοδότηση. Προσθέτει μάλιστα ότι επί της συνταγματικότητας της διαφορετικής μεταχείρισης συνασπισμών και αυτοτελών κομμάτων έχουν εκφραστεί πολλές και αντικρουόμενες απόψεις.

Θεοδωρικάκος: «Πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν»

«Πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν» επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή σενάρια που κυκλοφορούν για ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να «κάψει» την απλή αναλογική.

Στη συζήτηση του εκλογικού νόμου που καταργεί την απλή αναλογική και προβλέπει κλιμακωτό μπόνους εδρών, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα που εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός θα πάει σε πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας πως καλλιεργεί τη συζήτηση γιατί τις «τρέμει» και τις «φοβάται».

Χαρακτήρισε «άσφαιρη» την επίθεση του τέως πρωθυπουργού στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και σημείωσε πως χρησιμοποιεί τις πρόωρες εκλογές για «να καταλαγιάσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ», «να κλείσει στόματα» και να μην έχει εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Διερωτήθηκε ακόμη, με ποιο πρόγραμμα και ποιες πολιτικές θα πάει η αξιωματική αντιπολίτευση σε εκλογές. «Πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν, έχει πει ο πρωθυπουργός, κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ό,τι λέει το εννοεί», ανέφερε, στρεφόμενος εμμέσως πλην σαφώς και στη Φώφη Γεννηματά, που έδειξε να συμμερίζεται την εκτίμηση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Σε ό,τι αφορά στη διάταξη που αποκλείει το μπόνους από συνασπισμό κομμάτων, διερωτήθηκε αν υπάρχει κανείς να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ακόμη, πως για την κυβέρνηση οι συγκλίσεις και η συναίνεση «δεν είναι ευκαιριακή υπόθεση, αντιθέτως είναι αναγκαία, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα».

«Πρέπει να είναι συνεχής και αναγκαία, τώρα που απειλείται η χώρα με ωμό τρόπο από τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις», είπε και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει, αυτές τις κρίσιμες ώρες, η πολυτέλεια των αντιπαραθέσεων».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Γελοία προπαγάνδα των Τούρκων: Ο Ερντογάν ως καρτούν ξεριζώνει κομμάτι της Κύπρου

Ήταν το πιο χοντρό παιδί στον κόσμο - Σήμερα έκανε δίαιτα

Σχετικές ειδήσεις