ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Στο «κόκκινο» τα νησιά με πορείες, συγκρούσεις και στο βάθος πολιτική σύγκρουση

Μεταναστευτικό: Στο «κόκκινο» τα νησιά με πορείες, συγκρούσεις και στο βάθος πολιτική σύγκρουση
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Με την κατάσταση στη Μόρια στη Μυτιλήνη να παραμένει έκρυθμη, ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ και την θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας.

 

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης, μέλη ΜΚΟ, μετανάστες, και αναρχικοί με πορεία βρέθηκαν στην Επάνω Σκάλα όπου διαμαρτύρονται για τις επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών από τα ΜΑΤ και τους κάτοικους της Μόριας.

Καταστηματάρχες της περιοχής σε αναρτήσεις στα social media, αναφέρουν ότι οι αναρχικοί απειλούν να κάψουν τα καταστήματα τους χωρίς η πληροφορία να επιβεβαιώνεται. Οι αρχές επέτρεψαν στους συγκεντρωμένους να πραγματοποιήσουν πορεία από την παλιά αγορά προς την πλατεία Σαπφούς.

Την ίδια ώρα, πηγές της ΝΔ αναφερόμενες στα όσα διαδραματίζονται στο νησί τα τελευταία 24ωρα σημειώνουν πως: «Τα επεισόδια αυτά αναδεικνύουν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας που είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».

Την ίδια ώρα επισημαίνουν πως: «Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Οι Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Οι ίδιες πηγές σχολιάζοντας επίσης και τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες για την κατάσταση στο μεταναστευτικό τονίζουν πως «προχωράμε σε ανταποδοτικά μέτρα προς τις τοπικές κοινωνίες. Με τροπολογία που ψηφίστηκε, προβλέπεται η ενίσχυση των Δήμων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας και έργων υποδομών».

Άγρια κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος των επιστροφών και πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα νησιά.

«Υπάρχει πρόβλημα στα νησιά, δεν πιάσαμε την ταχύτητα που θέλαμε στη διαδικασία των επιστροφών, το αναγνωρίζω», είπε για να διευκρινίσει πως στόχος που έχει τεθεί είναι οι 200 επιστροφές την εβδομάδα. Από τις αρχές του έτους, όπως είπε, έχουν γίνει επτά επιστροφές.

Στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, ανέφερε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση των ροών και δεύτερη η στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ενώ προανήγγειλε τη θέσπιση Ειδικού Γραμματέα που θα εποπτεύει αποτελεσματικά το Μητρώο με την καταγραφή των ΜΚΟ.

«Προφανώς υπήρξε υποκίνηση από την εξαθλιωμένη κατάσταση που διαβιούν, αυτό τους υποκίνησε», ανέφερε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ για ακροδεξιά ρητορική που πυροδότησε ακραίες καταστάσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Η ιδεοληπτική αντίληψη και πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που δημιούργησε τις ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές των μεταναστών και των προσφύγων», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Χθες προφανέστατα υπήρξε υποκίνηση από τους εξαθλιωμένους που διαβιούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Αυτή η κατάσταση είναι που τους υποκίνησε και είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα που την τροφοδοτεί», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της. «Είστε οι ιδρυτές της Μόριας. Το πρόβλημα της συμφόρησης προκύπτει από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Όταν χάσατε εντελώς τον έλεγχο και ήρθε η συμφωνία για να περιορίσει τις ροές», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και συνέχισε:

«Η κατάσταση στη Μόρια είναι απαράδεκτη. Για αυτό θέλουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δομές. Η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχική ανάγκη της χώρας, για αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων», ανέφερε ο υπουργός μεταξύ άλλων.

Συνεχίζονται τα επεισόδια

Το πρωί της Τρίτης, περίπου στις 11:30, στο λιμάνι ου νησιού διαδήλωσαν περίπου 300 αιτούντες άσυλο, Αφγανικής καταγωγής. Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, περιορίστηκαν σε αστυνομικό κλοιό στην πλατεία, μπροστά το δημοτικό θέατρο της πόλης.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλες ομάδες διαδηλωτών κατευθύνονται προς το κέντρο της Μυτιλήνης, ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους φωνάζουν «Lesvos people, we want sorry».

Σύμφωνα με το stonisi.gr, μία ώρα αργότερα -στις 12:30 το μεσημέρι- τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διέλυσαν δυνάμεις της Αστυνομίας, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ.

«Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση»

Ως «μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί» χαρακτήρισε το νησί της Μυτιλήνης ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν την Δευτέρα (3/2) στη Μόρια.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μουτζούρης επανέλαβε ακόμη μία φορά το αίτημα Μυτιλήνη, Χίος και Σάμος να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού-προσφυγικού. «Οι κάτοικοι έχουν απηύδησε και οι πρόσφυγες έχουν κουραστεί να περιμένουν εκεί μήνες, χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση στο Αιγαίο ειδικά στη Λέσβο έχουμε 25.000 φιλοξενούμενους μετανάστες και οι πυριτιδαποθήκη αυτή είναι έτοιμοι να εκραγεί» παρατήρησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Αναβρασμός επικρατεί στη Μυτιλήνη με τους κατοίκους του νησιού να έχουν προγραμματίσει σήμερα, Τρίτη (4/2), να προβούν σε κατάληψη του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου αντιδρώντας στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν κάτοικοι του νησιού μετά από λαϊκή γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Στη συνέλευση συμμετείχαν επίσης αυτοδιοικητικοί, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. Παράλληλα, κοινοποιήθηκε αίτημα των κατοίκων για σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμφώνησε με την δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη για υποκίνηση των επεισοδίων από ορισμένες ΜΚΟ. «Πολλές ΜΚΟ που έχουν στόχους αγνώστους σε έμενα, έχουν ενδιαφέρον να υπάρχει αυτή η μεταναστευτική ροή» κατήγγειλε δε.

Βασικός υποκινητής πάντως, σημείωσε ο περιφερειάρχης, είναι ότι όλες οι χιλιάδες αυτών των ανθρώπων ζουν σε πανάθλιες συνθήκες στο ψύχος και την βροχή ενώ είχαν την ελπίδα να πάνε σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Έκανε λόγο για 450 ΜΚΟ κινούμενες περί το μεταναστευτικό επικαλούμενος την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για πάνω από 100 μόνο στη Λέσβο. «Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες (Δευτέρα) στη Βουλή και θα ψηφιστεί σήμερα (Τρίτη) θα μας δώσει καλή εικόνα. Διακινούν και μετακινούν και κατά συνέπεια και το οικονομικό τους ενδιαφέρον είναι σημαντικό» είπε. «Υπάρχουν ΜΚΟ που απέδωσαν και αποδίδουν έργο όμως» διευκρίνισε πάντως.

Τόνισε ότι τα αιτήματα της Βορείου Αιγαίου είναι να ελεγχθούν οι ΜΚΟ, καθώς θα αλλάξει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, 2ον να μειωθούν οι ροές προς τα νησιά, που έχουν μειωθεί αρκετά τις τελευταίες ημέρες 3ον να αποσυμφορηθούν τα νησιά. «Δεν είναι δυνατόν η (ηπειρωτική) Ελλάδα να έχει κτίσει τοίχο για τα νησιά όπως η Ευρώπη για την Ελλάδα». 4ον Όπως είπε, 12.800 ασθενείς μετανάστες κατέφυγαν στο νοσοκομείο Λέσβου χρειάζεται στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφαλείας

Στο newsbomb.gr είχαμε εγκαίρως επισημάνει ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας. Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό αρνείται να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και διαχειρίζεται μια κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο.

Επεισόδια και προσαγωγές

Στην προσαγωγή 40 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα (03/02), ενώ φωτιά ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένη κατοικία τη νύχτα, προκαλώντας εκ νέου την οργή στους κατοίκους της περιοχής.

Τα επεισόδια, όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, σημειώθηκαν στο ύψος της ΔΕΗ και στο σημείο αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσουν τους διαμαρτυρόμενους να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης. Πρόσφυγες και μετανάστες άναψαν φωτιές και επιχειρούσαν να κατέβουν στην πόλη μέσα από χωράφια και άλλα δύσβατα σημεία. Περίπου 500 από τους διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στην πρωτεύουσα του νησιού και έστησαν αντίσκηνα στην παραλία. Οι διαδηλωτές στις 4 το απόγευμα αποχώρησαν προς τη Μόρια συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Χτυπούσαν τις καμπάνες οι κάτοικοι

Ένταση προκλήθηκε και μέσα στο χωριό της Μόριας, όταν περίπου 300 Αφγανοί στην πλειονότητά τους αιτούντες άσυλο, επιστρέφοντας από τις διαδηλώσεις, αποπειράθηκαν να περάσουν μέσα από το χωριό για να φτάσουν στον καταυλισμό.

Άμεσα αντέδρασε ομάδα κατοίκων που χτύπησαν τις καμπάνες του χωριού και σύντομα μεγάλος αριθμός κατοίκων βγήκε στους δρόμους.

Οι αιτούντες άσυλο οδηγήθηκαν στον καταυλισμό, οι κάτοικοι της Μόριας όμως παρέμειναν για αρκετή ώρα στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι διαμαρτυρόμενοι μπήκαν μέσα στο χωριό από μόνοι τους, ή αν οδηγήθηκαν από την ΕΛΑΣ.

Φωτία σε εγκαταλελειμμένη κατοικία

Καθώς η ένταση που επικρατούσε στην περιοχή κορυφωνόταν, μία φωτιά -που ξέσπασε σε εγκαταλελειμμένη κατοικία- «φούντωσε» ακόμη περισσότερο την οργή των κατοίκων.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο οίκημα έμεναν παράτυποι μετανάστες, γεγονός που εξόργισε τους κατοίκους, κατηγορώντας τους μετανάστες για την φωτιά.

Τι ζητούν οι κάτοικοι

Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν κάτοικοι της Μυτιλήνης - παρουσία του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και του δημάρχου του νησιού - αποφασίστηκε να υπάρξουν αντιδράσεις και προανήγγειλαν ότι προβούν σε κατάληψη της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής το πρωί της Τρίτης (04/02). Παράλληλα, κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί ζήτησαν σταθερή διμοιρία στην είσοδο του χωριού, ώστε να μην εισέρχονται εντός αυτού οι μετανάστες και να γίνονται περιπολίες στους δρόμους του χωριού.

Το αίτημα, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, έγινε δεκτό και αναμενόταν το βράδυ ή σήμερα το πρωί, να φτάσουν δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ για να ελέγξουν την κατάσταση. Επίσης, στην Γενική συνέλευση ζήτησαν την αποσυμφόρηση της Μόριας και το κλείσιμό της σταδιακά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σαν σήμερα το 1991 συντρίβεται στο Όρος Όθρυς το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με 63 νεκρούς

Σχετικές ειδήσεις