ΕΛΛΑΔΑ

«Ασφυξία» στον Έβρο 13.000 μετανάστες στα σύνορα

«Ασφυξία» στον Έβρο 13.000 μετανάστες στα σύνορα

Σε ετοιμότητα και η Εθνοφυλακή - Δεκάδες συλλήψεις - Πληροφορίες κάνουν λόγο για «ποινικούς» που στέλνουν στα σύνορα οι Τούρκοι

Άλλη μια δύσκολη νύχτα έζησε ο Έβρος με την κατάσταση να είναι τεταμένη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς χιλιάδες άτομα παραμένουν για δεύτερο 24ωρο πίσω από τον συρμάτινο φράχτη προσδοκώντας την ευκαιρία για να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Την ίδια ώρα ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα. Ακόμη τέσσερις διμοιρίες έφυγαν το Σάββατο, εκτάκτως με C 130 από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, το απόγευμα του Σαββάτου, διμοιρίες της ΥΑΤ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναχώρησαν για τις Καστανιές, ενώ αναμένεται στις ήδη υπάρχουσες να προστεθούν ακόμη 6.

evros-synora-metanastes-16.jpg
Τέσσερις διμοιρίες έφυγαν εκτάκτως με C130 από την Αθήνα, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται πως περί τις 22.00 το βράδυ του Σαββάτου, ομάδες της ΕΚΑΜ διατάχθηκαν να μεταβούν στον Έβρο, ενώ περί τα 400 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα προστεθούν στην Ελληνική Δύναμη την Κυριακή από Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Ήπειρο.

Παράλληλα, και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής έχουν ενημερωθεί ώστε να είναι σε ετοιμότητα.

Δείτε εικόνες από τα σύνορα στη gallery που ακολουθεί:

Το Σάββατο (29/02), οι Αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο τείχος.

«Καμία εκκένωση»

Αργά το βράδυ του Σαββάτου κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι εκκενώνεται το χωριό Καστανιές, κάτι που διαψεύστηκε άμεσα από τους αρμόδιους.

Ο δημαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Βασίλη Μαυρίδης, διέψευσε μιλώντας στο CNN Greece τις πληροφορίες περί εκκένωσης χωριών και γκρεμίσματος αναχωμάτων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το μόνο φράγμα στην περιοχή είναι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αυτό έχει κανονική ροή.

Επίσης ο δήμαρχος Ορεστιάδος δήλωσε πως η κατάσταση το βράδυ του Σαββάτου, είναι ελεγχόμενη και ήρεμη.

Δείτε και την ανάρτηση του δημάρχου Ορεστιάδας στο Facebook:

ΔΟΜ: Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα

Περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας - Ελλάδας μετά την απειλή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου (29/2) ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», κατά υπολογισμούς του ΔΟΜ. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά».

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (...) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα.

«Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά», πρόσθεσε.

Ο Λάντο Γκβιλάβα ανέφερε ότι ο ΔΟΜ διανέμει τρόφιμα και άλλα απαραίτητα, όμως καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τόνισε πως είναι «ανήσυχος για τους πιο ευάλωτους και εκτεθειμένους» πρόσφυγες και μετανάστες.

Λεωφορεία γεμάτα με μετανάστες που ήλπιζαν να τους αφήσουν να μπουν στην Ευρώπη συνέχιζαν να φθάνουν το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία μισάνοιξε τις πόρτες προς την Ευρώπη την Παρασκευή, απειλώντας να αφήσει να περάσει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών αν δεν εξασφαλίσει ενεργή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μπραντεφέρ της με τη Ρωσία στη Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε χθες Σάββατο: «Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τις πόρτες. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες».

Επεισόδια και χημικά

Παρά τα συνεχώς ενισχυόμενα μέτρα ασφαλείας, ομάδες ατόμων επιχείρησαν, νωρίς το απόγευμα, να παραβιάσουν τα συρματοπλέγματα με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και οι δυνάμεις φρούρησης να «απαντήσουν» με δακρυγόνα στις πέτρες, τα ξύλα και τα χημικά, που έρχονταν από απέναντι.

Δείτε εικόνες από τα επεισόδια στη gallery που ακολουθεί:

Με φωτιές και αυτοσχέδιες σκηνές, οι συγκεντρωμένοι στην άλλη πλευρά των συνόρων προσπαθούν να «ξορκίσουν» το τσουχτερό κρύο και την υγρασία, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες Έλληνες αλλά και ξένοι δημοσιογράφοι από διεθνή μέσα ενημέρωσης βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο τελωνείο των Καστανεών.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσειων, στις Καστανιές, οι κάτοικοι έδειχναν εξοικειωμένοι με τη διαφορετική αυτή κινητικότητα που καταγράφεται στα σύνορα καθώς η παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή είναι στην καθημερινότητά τους.

Τούρκοι φέρονται να οδηγούν στα σύνορα και «ποινικούς»

Σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου ο ΣΚΑΪ, μεταξύ των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που έχουν μεταφερθεί από τους Τούρκους στον Έβρο, βρίσκονται και «ποινικοί».

Κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι Τούρκοι έχουν ανοίξει τις τελευταίες ώρες κλειστά κέντρα όπου κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά και με πούλμαν τους μεταφέρουν στα σύνορα με την Ελλάδα.

Τουρκικά χημικά πέταξαν οι μετανάστες στους Έλληνες αστυνομικούς

Σύμφωνα με πληροφορίες του evros24.gr, εναντίον των αστυνομικών εκτοξεύτηκαν και δακρυγόνα τουρκικής προέλευσης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, αναφέρει ότι οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στην τουρκική πλευρά του τελωνείου Καστανεών, έριξαν χημικά προς τους Έλληνες αστυνομικούς που κρατούν κλειστά τα σύνορα.

«Στέλνουμε μετανάστες στα νησιά με απόφαση Ερντογάν»

Μιλώντας σε τουρκικά Μέσα, ένας φερόμενος ως Τούρκος διακινητής δήλωσε ότι «οι μετανάστες κατάλαβαν λάθος και πήγαν στη συνοριακή γραμμή. Από εκεί δεν μπόρεσαν να περάσουν, το πέρασμα είναι εδώ. Κατασκευάζουμε φουσκωτά σκάφη και μηχανές, με κόστος 7-8 χιλιάδες ευρώ, κερδίζουμε 2.000 ευρώ. Μπαίνουν μέσα 35 άνθρωποι, αν και μπορούν να μπουν 45. Από εδώ τους αφήνουμε και πάνε στην Ελλάδα σε 20-25 λεπτά».

Δείτε περισσότερα στο βίντεο του Alpha που ακολουθεί:

Δείτε επίσης: Βίντεο ντοκουμέντο - Ο τουρκικός στρατός συνοδεύει λεωφορεία με μετανάστες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σάλος με φωτογραφίες του νεκρού Κόμπι Μπράιαντ (pics)

Κοροναϊός: Επιβεβαιώθηκε και πέμπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις