ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι διακοπές ρεύματος για όσους δεν πλήρωσαν το «χαράτσι»

Ξεκινούν οι διακοπές ρεύματος για όσους δεν πλήρωσαν το «χαράτσι»

Αντιμέτωποι με τις διακοπές ρεύματος θα έρχονται σταδιακά  από σήμερα χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι δεν πλήρωσαν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (κατά κόσμον χαράτσι) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς εξέπνευσε η προθεσμία των 80 ημερών εντός της οποίας έπρεπε να το καταβάλουν.

Τα γραφεία εξυπηρέτησης κοινού της ΔΕΗ δέχονται χιλιάδες κλήσεις από πολίτες που ζητούν πληροφορίες σχετικά με τα χρονικά περιθώρια που απομένουν μέχρι τη διακοπή του ρεύματος για να πάρουν πλέον την απάντηση από τους υπαλλήλους ότι το διάστημα παρήλθε και πλέον ανά πάσα στιγμή μπορεί να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Ήδη στην Καλαμάτα έχουν δοθεί εντολές να κοπεί το ρεύμα σε 7 σπίτια και 3 καταστήματα, καθώς όμως οι υπάλληλοι που πήγαν στα σημεία αντιμετώπισαν τα μέλη του ΠΑΜΕ, η διακοπή της ηλεκτροδότησης δεν έγινε.

Εντολές διακοπής έχουν δοθεί και στην Πάτρα, κάποιες εκ των οποίων έχουν αρχίσει να εκτελούνται.

Στη Ρόδο τα πρώτα κρούσματα σημειώθηκαν χθες, καθώς οι εντολές διακοπής της ηλεκτροδότησης εκδόθηκαν από την Τετάρτη.

Εντολές διακοπής έχουν εκδοθεί και στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα στις 12:45, κάτοικοι της Λαμίας θα συγκεντρωθούν έξω από το κτίριο της ΔΕΗ για να παραδώσουν τους λογαριασμούς τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας «για το παράνομο, αντισυνταγματικό και εκβιαστικό χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ» και καλούν «όλους τους πολίτες να παραβρεθούν και να ορθώσουν το ανάστημά τους όλοι μαζί ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ».


Μετά τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που αρνήθηκε να αναλάβει τη διακοπή του ρεύματος σε πολίτες που δεν έχουν πληρώσει το ειδικό τέλος, τώρα και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες ιδιωτών εργολάβων που έχει προσλάβει η ΔΕΗ για το έργο αυτό δηλώνουν απρόθυμοι να προχωρήσουν στη διακοπή της ηλεκτροδότησης οικιών αρνούμενοι να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους αντικοινωνικό έργο.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ υποστηρίζει ότι θα κηρυχθεί αντισυνταγματική η απόφαση να μπει το «χαράτσι» στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ μετά την παρέμβαση στην Κομισιόν του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, εξετάζεται ακόμη και η παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με κίνδυνο η χώρα να πληρώσει πρόστιμο για το χαράτσι.