ΕΛΛΑΔΑ

Δεν αντέχει η αγορά, άλλη απεργία στα πλοία!

Δεν αντέχει η αγορά, άλλη απεργία στα πλοία!
Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνουν πλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις ...

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνουν πλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών. Το πρωί του Σαββάτου συνεδρίασε η Διοίκηση της ΠΝΟ και αποφάσισε την συνέχιση για ακόμη 48 ώρες της απεργίας μέχρι τις 06.00 το πρωί της Τρίτης 30 Νοεμβρίου 2010.

Τα προβλήματα εστιάζονται στην τροφοδοσία των νησιών με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στις ελλείψεις φαρμάκων, καθώς και στην νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη των μικρότερων νησιών. Το newsbomb, συγκέντρωσε αναλυτικά τα κατά τόπους προβλήματα:

Αυξήσεις σε Αθήνα- Θεσ/νίκη με άλλοθι τις ελλείψεις

'Αμεσος είναι ο οικονομικός κίνδυνος για εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες που έχουν λάβει τραπεζικά δάνεια είτε για καλλιέργειες, είτε για εξαγωγές! Τα προϊόντα κινδυνεύουν να καταστραφούν, ενώ δεκάδες συμβόλαια με χώρες της Ευρώπης είναι πιθανό να "σπάσουν" αν δεν λείξει άμεσα η απεργία!

'Ηδη, σε πολλές περιοχές οι τιμές έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, ζημιώνοντας τους καλλιεργητές, και βοηθώντας κάποιους άλλους να θησαυρίσουν! Οι πρώτες ανατιμήσεις σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη με άλλοθι τις δήθεν ελλείψεις, έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Η εμπειρία προηγούμενων απεργιών, δείχνει ότι υπάρχουν στην αγορά επιτήδειοι οι οποίοι αυτές τις μέρες αγοράζουν κηπευτικά σε χαμηλές τιμές, τα αποθηκέυουν και τα πουλάνε πανάκριβα κυρίως στις αγορές των μεγάλων πόλεων.

Σε απόγνωση στην Κρήτη

Οι παραγωγοί της Κρήτης βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι απεργίες των ναυτεργατών γίνονται ακριβώς τη χρονική περίοδο που η παραγωγή εξαγώγιμων γεωργικών προϊόντων φτάνει στο 80%! Παράλληλα, είναι η εποχή που οι αγορές της κεντρικής Ευρώπης απορροφούν στο σύνολο της παραγωγή λόγω και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πληρώνουν ποινικές ρήτρες αφού καθυστερούν την παράδοση ενώ κινδυνεύουν άμεσα με ακύρωσή των συμβολαίων τους!

Αποκλεισμένοι στην...Αίγινα

Στην Αίγινα, μία ανάσα από την Αθήνα, δεκάδες κάτοικοι αντιμετωπίζουν προβλημα μετακίνησης, καθώς πολλοί διαμένουν μόνιμα στο νησί, αλλά εργάζονται στον Πειραιά και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Αποτέλεσμα να χάνονται μεροκάματα, να ακυρώνονται προγραμαμτισμένα ιατρικά ραντεβού ενώ ήδη καταφράφονται οι πρώτες ελλείψεις σε προϊόντα στην αγορά.

Σύρος- Νάξος, πρόβληματα ακόμη και με κηδεία!

Στη Νάξο δεν καταγράφονται για την ώρα σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα, ενώ γίνεται μεταφορά μόνο των επειγόνων περιστατικών ασθενών προς τη Σύρο ή την Αθήνα. Πρόβλημα παρουσιάστηκε με τη μεταφορά νεκρού από τη Σύρο, προκειμένου να κηδευτεί στη Νάξο, ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν αποκλειστεί σε άλλα νησιά και δε μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ελλείψεις σε φάρμακα και σάπια προϊόντα στην Τήλο

Το νησί της Τήλου αντιμετωπίζει πρόβλημα με ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και με τη νοσοκομειακή περίθαλψη ασθενών, οι οποίοι δε μπορούν να περάσουν απέναντι στη Ρόδο, για προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού και εξετάσεις. Παράλληλα, τόνοι λαχανικών που προορίζονταν για τις αγορές της Ρόδου και της Σύμης, έχουν ήδη σαπίσει!

Προβλήματα σε πετρέλαιο και βενζίνη

Σε πολλά νησιά, οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τα αποθέματα βενζίνης και πετρελαίου , θέρμανσης και κίνησης, αφού αν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν και περα από την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, οι ελλείψεις θα είναι αισθητές.

Με εντολή του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη, πάντως, απέπλευσαν το βράδυ του Σαββάτου 27 Νοεμβρίου από την Κρήτη, τρία πλοία που μετέφεραν φορτηγά με ευπαθή προϊόντα.