ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Μάχη για τις ΜΕΘ: Ασφυκτική πίεση, στο 89% η πληρότητα στη Θεσσαλονίκη

Κορονοϊός - Μάχη για τις ΜΕΘ: Ασφυκτική πίεση, στο 89% η πληρότητα στη Θεσσαλονίκη
INTIME

Τα πολλά κρούσματα που καταγράφονται έχουν αρχίσει να ασκούν μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία με τις αρμόδιες αρχές να καταστρώνουν σχέδια για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το κύμα της πανδημίας. Τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, έχουν παραχωρηθεί περισσότερες από 1.300 απλές κλίνες για περιστατικά Covid-19 και πάνω από 170 κλίνες Εντατικής στις Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη.

Όπως δήλωσε μάλιστα την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η κυβέρνηση επιστρατεύει και τα ιδιωτικά νοσοκομεία στη μάχη κατά του κορονοϊού σε μία προσπάθεια να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.

Δείτε το βίντεο:

Οι ΜΕΘ Covid-19 που έχουν διατεθεί, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 496. Από αυτές χθες οι 335 ήταν κατειλημμένες και οι 161 κενές. Ωστόσο, η πανελλαδική πληρότητα -67% - δεν αντικατοπτρίζει την πίεση και τα προβλήματα που καταγράφονται σε κάθε περιοχή. Η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα έχει πληρότητα 89%.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Έχουμε ήδη αξιοποιήσει το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Πηγαίνουν περιστατικά σε κλινική COVID και περιστατικά στη ΜΕΘ του. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σήμερα στην εφημερία του “Ιπποκράτειου” στην Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, το Διαβαλκανικό. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο 'Κυανούς Σταυρός' και αύριο μπαίνει ο 'Άγιος Λουκάς'», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας.

«Έχω δώσει ήδη την έγκριση στο ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, εάν και εφόσον χρειαστεί, να μεταφέρονται περιστατικά. Και γίνεται αυτή τη στιγμή από άλλα νοσοκομεία, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης. Ανακοίνωσα χθες, ότι αν χρειαστεί, θα μπορούν να γίνουν και αεροδιακομιδές σε ειδικές κάψουλες από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Νότια Ελλάδα», συνέχισε.

Πηγή γραφήματος: Ελεύθερος Τύπος

Ενδεικτικό μάλιστα της ανάγκης να πάρει μια «ανάσα», αλλά και της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα, είναι το γεγονός ότι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Ιπποκράτειο στήθηκαν τέντες, ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα πιθανά κρούσματα κορονοϊού με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Οι σκηνές τοποθετήθηκαν προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού που έχουν συμπτώματα Covid-19, ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το GrTimes.

Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί.

Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο ο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Ανάλογες σκηνές έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες και στους εξωτερικούς χώρους του ΑΧΕΠΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr