ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Μετά το κλείσιμο των σχολείων έρχεται επέκταση της τηλεργασίας

Lockdown: Μετά το κλείσιμο των σχολείων έρχεται επέκταση της τηλεργασίας

Το κλείσιμο των σχολείων ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας. Αυτό δεν ήταν, όμως, το μοναδικό μέτρο. Τι θα γίνει με τη τηλεργασία.

Οι πολύωρες συσκέψεις των λοιμωξιολόγων έφεραν την επιτροπή να προτείνει στην κυβέρνηση την λήψη μέτρων που θα πετύχουν την μείωση των μετακινήσεων όσο περισσότερο γίνεται. Με δεδομένο πως η μεγαλύτερη κίνηση στους δρόμους, αλλά και τα περισσότερα SMS στο 13033 παρατηρούνταν τις πρωινές ώρες, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για λουκέτο σε όλα τα σχολεία σε όλη την επικράτεια.

Η αρχική σκέψη που αφορούσε μόνο στα σχολεία της Θεσσαλονίκης ή της Βορείου Ελλάδος φάνηκε πως δεν θα είχε επαρκές επιδημιολογικό αποτέλεσμα και στο πλαίσιο αυτό το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη την χώρα.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στο Newsbomb.gr πως η απόφαση δεν ελήφθη γιατί τα σχολεία αποτελούν σημαντική εστία υπερμετάδοσης. Αντιθέτως μάλιστα, το γεγονός πως αποτελούν ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον που έχει δώσει λίγα κρούσματα μέχρι στιγμής δεν συνηγορούσε στο να ληφθεί μία απόφαση. Οι μετακινήσεις των γονέων, όμως, που πήγαιναν και παρελάμβαναν τα παιδιά τους από τα σχολεία, προκαλούσαν ένα πρόσθετο βάρος στην κίνηση που παρατηρείτο.

Έτσι πλέον η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο των σχολείων θα προχωρήσει και σε κάποια ακόμα βήματα τα οποία είναι απαραίτητα. Ένα από αυτά είναι ο νέος γύρος από χορήγηση και χρηματοδότηση των αδειών ειδικού σκοπού. Έτσι, οι γονείς που δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους θα είναι μαζί τους. Από την άλλη, πηγές από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν πως ακόμα και αυτό το μέτρο δεν αρκεί.

Έτσι εξετάζεται και είναι πολύ κοντά στο να ανακοινωθεί και η επέκταση της τηλεργασίας στο 75% από το 50% που είναι τώρα. Με αυτόν τον τρόπο περισσότεροι γονείς θα είναι δίπλα στα παιδιά τους, ενώ ένα τέτοιο μέτρο θα συμβάλει και στην μείωση των μετακινήσεων στις πόλεις αλλά και τις διαπροσωπικές επαφές.

Τι ισχύει για την τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα

Οι εργοδότες όλης της χώρας υποχρεούνταν από χθες να προαναγγείλουν το προσωπικό που απασχολούν υποχρεωτικά εξ αποστάσεως, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού».

Η υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 50%, εφαρμόζεται υποχρεωτικά από τις επιχειρήσεις μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως.

Εξαιρούνται:

  • τα σχολεία και γενικώς οι εκπαιδευτικές δομές του υπουργείου Παιδείας,
  • τα νοσοκομεία και γενικώς οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας,
  • οι φαρμακαποθήκες,
  • οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και
  • οι ταχυμεταφορές.

Κατά τον υπολογισμό του ποσοστού των τηλεργαζόμενων, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των πραγματικά απασχολουμένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως. Εξαιρούνται εκείνοι που οι συμβάσεις τους τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια (όπως μητρότητας, ασθένειας κ.α.)

Όσες επιχειρήσεις παραβούν την υποχρέωση της προαναγγελίας κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το ΣΕΠΕ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δημοτικά σχολεία: Οριστικό! Κλείνουν ...μέχρι νεοτέρας - Στις 12:00 οι ανακοινώσεις Κεραμέως