ΕΛΛΑΔΑ

Κλείνουν τα δημοτικά σχολεία από Δευτέρα: Πώς θα κάνουν μάθημα τα παιδιά από το σπίτι

Κλείνουν τα δημοτικά σχολεία από Δευτέρα: Πώς θα κάνουν μάθημα τα παιδιά από το σπίτι
Κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, σε όλη την Ελλάδα, από τη Δευτέρα
InTime

Σχολεία: Η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης και το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης για τους μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων μετά την απόφαση να κλείσουν και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τουλάχιστον ως τις 30 Νοεμβρίου.

Ημέρα ανακοινώσεων ήταν το Σάββατο (14.11) για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεωδορικάκου, γνωστοποίησε την απόφαση για να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου ως τις 30 Νοεμβρίου.

Μετά την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων έτσι ώστε να μειωθούν κι άλλο οι μετακινήσεις, το κλείσιμο των σχολείων ήρθε σαν επιπρόσθετο μέτρο στις ήδη υπάρχους απαγορεύσεις μετακίνησης και λειτουργίας σχολείων και καταστημάτων προκειμένου να σταματήσει η έξαρση του κορονοϊού στη χώρα. Τα μοναδικά σχολεία, πλέον, που θα είναι ανοικτά στη χώρα στο εξής, θα είναι οι μονάδες ειδικής εκπαίδευσης.

Όπως γνωστοποίησε η Νίκη Κεραμέως, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει με δυο τρόπους. Τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση και την εκπαιδευτική τηλεόραση. Παράλληλα, για τα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας θα συνεχιστεί το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, όπως και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με την ελπίδα βέβαια να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που παρατηρήθηκαν στην πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου.

Μάλιστα αργότερα την ίδια ημέρα, η υπουργός Παιδείας μέσω Twitter ανέβασε και το πρόγραμμα που θα υπάρξει για την εκπαιδευτική τηλεόραση και την τηλεκπαίδευση.

Πώς θα συνδέονται οι μαθητές στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, φ' όσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

Το ζητούμενο είναι το πώς θα συνδεθούν οι μαθητές, στην προκειμένη περίπτωση τα παιδιά του δημοτικού σχολείου αφού μαθητές γυμνασίων και λυκείων έχουν ήδη μπει στη διαδικασία εδώ και μια εβδομάδα.

Δείτε τη διαδικασία βήμα – βήμα

  1. Ανοίγετε τον φυλλομετρητή (browser) της επιλογής σας και πληκτρολογείτε τη διεύθυνση: https://webex.sch.gr
  2. Μεταφέρεστε στη σελίδα με τίτλο «Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση WebEx με το ΠΣΔ για εκπαιδευτικούς».
  3. Επιλέγετε «Σύνδεση στο Webex για μαθητές
  4. Μεταφέρεστε στη σελίδα με τίτλο «Σύνδεση μαθητών σε τηλεδιάσκεψη WEBEX»
  5. Για να συνδεθείτε σε τηλεδιάσκεψη WebEX πρέπει να γράψετε στον φυλλομετρητή σας (browser) τη δικτυακή διεύθυνση (url) της ηλεκτρονικής αίθουσας τηλεκπαίδευσης που σας έχει δώσει ο/η δάσκαλος/καθηγητής σας. Αυτή θα είναι της μορφής: https://minedu-.....webex.com/meet/.... .
Η αρχική σελίδα του συστήματος τηλεκπαίδευσης/webex.sch.gr

Από τη Δευτέρα στην ΕΡΤ η εκπαιδευτική τηλεόραση

Η εκπαιδευτική τηλεόραση θα αρχίσει από το πρωί της Δευτέρας (16.11) στις 9:00, από τη συχνότητα της ΕΡΤ2. Εκεί θα προβάλλονται τηλεοπτικά μαθήματα για τους μαθητές του Δημοτικού. Η τηλεκπαίδευση θα αρχίσει από την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η παρουσία των μαθητών στο πρόγραμμα θα είναι υποχρεωτική και κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτών, ενώ στα γυμνάσια και τα λύκεια η διάρκεια παραμένει 40 λεπτά. Η τηλεκπαίδευση θα γίνεται από τις 14:00 ως τις 17:00 για τα παιδιά του δημοτικού, ενώ για τα νηπιαγωγεία θα διεξάγεται από τις 14:00 ως τις 16:20 με μικρά διαλείμματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξήγησε και τους λόγους που αποφασίστηκε να γίνει η τηλεκπαίδευση σε απογευματινές ώρες. Οι άξονες που οδήγησαν σε αυτό το πλάνο, ήταν δυο. Σύμφωνα με την υπουργό η απόφαση πάρθηκε «αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ. Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη».

Το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης

Αξίζει να σημειωθεί πως από το βράδυ του Σαββάτου (14.11) η ΕΡΤ είχε αναρτήσει ήδη στην ιστοσελίδα της το πρόγραμμα των μαθημάτων που θα προβάλλονται από τη Δευτέρα (16.11) στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Η αρχή θα γίνει στις 9:00 το πρωί και μέχρι τις 12:00 θα προβάλλονται διαθεματικά μαθήματα όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου.

Προβολή προγράμματος θα υπάρχει και την Τρίτη (17.11), παρά τη σχολική αργία αφού σε κάθε περίπτωση η παρακολούθηση της εκπαιδευτικής τηλεόρασης είναι προαιρετική και δεν ελέγχονται οι μαθητές για το αν δίνουν το «παρών». Τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πλην του Σαββατοκύριακου.

Ήδη προστέθηκε στο πρόγραμμα της ΕΡΤ η σειρά μαθημάτων της εκπαιδευτικής τηλεόρασης.ert.gr

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δυο πρώτων ημερών

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου

  • Γλώσσα Α’: Διδασκαλία για τον τονισμό (Εκπαιδευτικός: Σοφία Γεωργανά)
  • Διαθεματικό Β’: Μαθαίνω την ώρα (Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Καρατζογιάννη)
  • Γλώσσα Γ’: Χρόνοι ρημάτων ενεργητικής φωνής (Εκπαιδευτικός: Ρενάτα Ζαφείρη)
  • Μαθηματικά Γ’ – Δ’: Τα τρίγωνα (Εκπαιδευτικός: Μίνα Τόδωρη)
  • Μελέτη Περιβάλλοντος Δ’: Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα (Εκπαιδευτικός: Σοφία Παναγιωτοπούλου)
  • Μαθηματικά Β’-ΣΤ΄: Νοερές πράξεις Α (Πρόσθεση & Αφαίρεση) (Εκπαιδευτικός: Γιάννης Καραγιαννάκης)
  • Ιστορία Ε’: Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο (Εκπαιδευτικός: Σοφία Κλαδά)
  • Γλώσσα Ε’ – ΣΤ’: Παράγραφος και κειμενικοί δείκτες (Εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνα Πατρικάκου)

Τρίτη 17 Νοεμβρίου

  • Γλώσσα Α’: Πρώτη Γραφή & Ανάγνωση (Εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνα Κότσαρη)
  • Γλώσσα Β’: Οικογένειες λέξεων – Λεξιλόγιο (Εκπαιδευτικός: Ειρήνη Ζέρβα)
  • Μαθηματικά Β’ – Γ’: Προπαίδεια (1, 2, 3) (Εκπαιδευτικός: Σοφία Πανταζή)
  • Μαθηματικά Γ’: Δεκαδικοί αριθμοί (Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Τσάλλα)
  • Μελέτη Περιβάλλοντος Δ’: Το σώμα μας (Εκπαιδευτικός: Σοφία Παναγιωτοπούλου)
  • Γλώσσα Δ’ – Ε’ – ΣΤ’: Επαναληπτικό μάθημα (Θέμα, Πολύς, Ενεστώτας & Αόριστος) (Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος)
  • Μαθηματικά Ε’: Διάταξη δεκαδικών αριθμών – Αξία θέσης ψηφίου (Εκπαιδευτικός: Ειρήνη Πιπερίδου)
  • Γεωγραφία ΣΤ’: Το σχήμα και οι κινήσεις της γης (Εκπαιδευτικός Μαριάννα Μυρσιάδη)

* Με πληροφορίες από minedu.gov.gr και ert.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες - ΜΕΘ και κρούσματα δείχνουν Χριστούγεννα χωρίς… εστίαση