ΕΛΛΑΔΑ

Παιχνιδάδικα: «Μπούκωσαν» με το... καλημέρα οι Click Away παραγγελίες

Παιχνιδάδικα: «Μπούκωσαν» με το... καλημέρα οι Click Away παραγγελίες
InTime

Click away: Πρώτη ημέρα με προβλήματα αλλά και αυξημένη ζήτηση που «φράκαρε» το σύστημα των καταστημάτων που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους.

Πρεμιέρα για το σύστημα click away με το οποίο λειτουργούν και πάλι τα καταστήματα του λιανεμπορίου στην Ελλάδα. Από τις 11:00 της Κυριακής έχουν ξεκινήσει να παραδίδονται παραγγελίες εκτός καταστημάτων σε όσους πολίτες είχαν σπεύσει να κάνουν τις αγορές τους είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά. Τα προβλήματα, βέβαια, δεν λείπουν καθώς πολλά είναι τα καταστήματα που αντιμετώπισαν μεγάλο φόρτο παραγγελιών με αποτέλεσμα να σταματήσουν να δέχονται νέες.

Ειδικότερα τα καταστήματα παιχνιδιών που έχουν αυξημένη κίνηση ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θέλοντας να εναρμονιστούν με τα μέτρα και να μην δημιουργήσουν συνωστισμό, ανακοίνωσαν πως δεν θα δεχθούν άλλες παραγγελίες.

Από τα πρώτα λεπτά υπήρξε επιχείρηση που πουλά παιχνίδια, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχθεί καμία άλλη παραγγελία για την Κυριακή, αφού το σύστημα «μπούκωσε» και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει άλλους καταναλωτές.

«Φράκαραν» τα καταστήματα παιχνιδιών

Έτσι λειτουργεί το click away

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των υγειονομικών συνθηκών δεν επιτρέπεται η λειτουργία του λιανεμπορίου όμως κατ' εξαίρεση, από σήμερα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και έως τις 7 Ιανουαρίου, επιτρέπεται η μετάβαση του πελάτη στο κατάστημα για την παραλαβή της παραγγελίας του για να αποφορτιστεί όγκος παραδόσεων στις ταχυμεταφορές.

Η προαγορά του προϊόντος, δηλαδή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία είναι υποχρεωτική, ενώ η παραλαβή γίνεται από ένα και μόνο άτομο. Για την παραλαβή ο πελάτης πρέπει να έχει έγγραφο αποδεικτικό της αγοράς από την επιχείρηση μέσω e-mail και να αναφέρει την επωνυμία, τη διεύθυνση και το ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και την ακριβή ώρα παραλαβής. Ταυτόχρονα απαιτείται και αποστολή sms με τον κωδικό 2.

Η παραλαβή γίνεται από την είσοδο του καταστήματος, δηλαδή ο πελάτης δεν εισέρχεται στο κατάστημα και η πληρωμή γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Μεταξύ των πελατών πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα, ενώ στην ουρά μπορούν να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα.

Η παραλαβή από τα καταστήματα δεν επιτρέπεται στην περίπτωση καταστημάτων που βρίσκονται μέσα σε κλειστά εμπορικά κέντρα ή που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος».

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, για παραλαβή παραγγελίας επιτρέπεται η μετακίνηση εντός της ίδιας περιφέρειας.

Οι κανόνες λειτουργίας:

 • Μέτρα Λειτουργίας Λιανικού Εμπορίου με τη μέθοδο «click away»
 • Έναρξη λειτουργίας από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου
 • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, τις Κυριακές 13-20 και 27 Δεκεμβρίου
 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ
 • Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (ηλεκτρονική και τηλεφωνική παραγγελία) και παραλαβή από την είσοδο του καταστήματος από ένα (1) και μόνο άτομο
 • Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα
 • Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία – Διεύθυνση –ΑΦΜ - Χρονικό διάστημα παραλαβής
 • Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS
 • Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά)
  Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή
 • Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων σε κλειστά εμπορικά κέντρα και σε όσα λειτουργούν με συμφωνίες - συνεργασίας, όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop).

Βαριά τα πρόστιμα στους παραβάτες

Τα πρόστιμα:

«Τσουχτερά» είναι τα πρόστιμα για επιχειρήσεις και καταναλωτές, που θα παραβιάσουν τους κανόνες.

Ειδικότερα:

- Πρόστιμα για επιχειρήσεις

Παρουσία κοινού εντός των καταστημάτων:

Πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ
Αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημερολογιακές ημέρες

- Πρόστιμα για Καταναλωτές

Παρουσία εντός καταστήματος

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Μη επίδειξη εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Τα όργανα επιβολής κυρώσεων

 • Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
 • Ελληνική Αστυνομία
 • Δημοτική Αστυνομία
 • Περιφερειακές Ελεγκτικές Υπηρεσίες
 • Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε)
 • Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κατασκοπευτικό θρίλερ: Κατάθεση μάγειρα «έκαψε» τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου

Ρoή Ειδήσεων