ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς: Τα παιδιά δεν θα πουν τα κάλαντα φέτος – Τι ισχύει για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Χαρδαλιάς: Τα παιδιά δεν θα πουν τα κάλαντα φέτος – Τι ισχύει για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτραπούν τα κάλαντα στα παιδιά στη διάρκεια των γιορτών, ενώ εξήγησε το πλαίσιο των μέτρων που θα ισχύουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στο γεγονός ότι άπαντες πρέπει να πειθαρχήσουν και να γιορτάσουν με περιορισμούς τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στάθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. «Είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί, για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση του κορονοϊού μετά τις γιορτές», είπε χαρακτηριστικά.

«Όπως γιορτάσαμε διαφορετικά το Πάσχα, έτσι διαφορετικά θα είναι και τα φετινά Χριστούγεννα», πρόσθεσε και εξήγησε: «Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, δεν θα γιορτάσουμε σε μεγάλες παρέες. Το ιδανικό είναι γύρω από το γιορτινό τραπέζι να είναι μόνο η οικογένειά μας ή ακόμα μια οικογένεια το πολύ μέχρι εννέα άτομα. Καλό είναι να είναι οι ίδιες οικογένειες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, για να διατηρήσουμε περιορισμένο τον κύκλο μας».

Ο κ. Χαρδαλιάς σχετικά με τα μέτρα ανέφερε πως δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση και διαφοροποίηση. Όπως ανέφερε η μοναδική αλλαγή θα είναι οι περισσότεροι και πιο αυστηροί έλεγχοι, ειδικότερα κατά τις ώρες που ισχύουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα, με αυστηρούς ελέγχους

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 22:00 ως τις 05:00 και δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η μοναδική εξαίρεση θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα. Η ΕΛ.ΑΣ. και οι μηχανισμοί ελέγχου θα είναι παντού. Ειδικότερα τις ώρες της απαγόρευσης», ανέφερε.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε: «Τα παιδιά φέτος δεν θα πουν τα κάλαντα, αυτά τα Χριστούγεννα τα πάντα είναι διαφορετικά. Εξάλλου, δεν προβλέπεται τέτοια κατ’ εξαίρεση μετακίνηση».

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως θα επιτραπεί η τέλεση λειτουργιών παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου), την Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου) και τα Φώτα (6 Ιανουαρίου), με παρουσία ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και με δυο μέτρα απόσταση προς κάθε κατεύθυνση εντός των ναών. Ο μέγιστος αριθμός πιστών που επιτρέπεται σε έναν ναό είναι τα 25 άτομα ενώ στις Μητροπόλεις μπορούν να βρίσκονται εντός μέχρι 50 άτομα. Μάλιστα, υπογράμμισε πως η μάσκα είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή των πιστών στους χώρους λατρείας.

«Οι φετινές γιορτές θα είναι ιδιαίτερες, τα μέτρα δεν μας επιτρέπουμε να γιορτάσουμε αλλά είναι απαραίτητα για τη δημόσια υγεία και την προστασία των ανθρώπινων ζωών», ανέφερε στη συνέχεια ο υφυπουργός και έφερε σαν παράδειγμα άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου κι εκεί τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.

Τα μέτρα για όσους έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο

«Πολλές χώρες δεν έκαναν άρση μέτρων ενώ ακόμα και χώρες που άνοιξαν καταστήματα και εστιατόρια τα έκλεισαν ξανά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει εντοπιστεί μια μετάλλαξη του ιού, που φέρνει νέα δεδομένα και στις αφίξεις από τη συγκεκριμένη χώρα», είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε τι συμβαίνει με όσους έρχονται στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασιλείο υπογραμμίζοντας πώς όσοι έρχονται θα πρέπει να κάνουν άμεσα rapid test και να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών. Για να βγουν από αυτή θα κάνουν νέο PCR, πέρα από αυτό που θα πρέπει να έχουν μέχρι 72 ώρες πριν το ταξίδι προς την Ελλάδα, το οποίο προφανώς και θα πρέπει να είναι αρνητικό για να βγουν από τον περιορισμό.

Η κατάσταση σε Κοζάνη και Δυτική Αττική

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αναφέρθηκε στη συνέχεια και στις δυο περιοχές που έχουν μπει σε καθολικό Lockdown από την προηγούμενη εβδομάδα. «Στην Κοζάνη υπάρχουν σήμερα 367 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 54 έτη. Σε κατ’ οίκον περιορισμό είναι 477 στενές επαφές high risk κρουσμάτων. Στη Δυτική Αττική οι σαρωτικοί και στοχευμένοι έλεγχοι δείχνουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερα εκτεταμένη διασπορά και ενεργά clusters που είναι εν δυνάμει πολλαπλασιαστές. Στο Δήμο Ασπροπύρου έχουμε 179 ενεργά κρούσματα, στον Δήμο Ελευσίνας 78 και στον Δήμο Μάνδρας 25», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά και την Πέμπτη θα παρθεί η απόφαση για το αν θα συνεχιστούν ή αν θα αρθούν τα σκληρά μέτρα. «Οι αποφάσεις μας βασίζονται στα σύνθετα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και μόνο», υπογράμμισε και για άλλη μια φορά κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα στο έπακρο για να έρθει πιο γρήγορα η άρση τους.

Αυστηρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά, αν δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα

Μάλιστα, σε ερώτηση που έγινε για το αν υπάρχει πλάνο να παρθούν σκληρότερα μέτρα ενόψει Πρωτοχρονιάς, αν παρατηρηθεί ελλιπής εφαρμογή τα Χριστούγεννα, ο κ. Χαρδαλιάς ήταν ξεκάθαρος. «Η απάντηση είναι απλή. Ναι», είπε και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων, αυστηρότερων μέτρων αν παρατηρηθεί χαλάρωση τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε με μια δήλωσή του και τη φερόμενη διαφωνία του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. «Έγινε μια προσπάθεια όχι μόνο να παραποιηθεί ή να εξηγηθεί αλλιώς από την ουσία η απάντησή μου, αλλά και η ερώτηση που μου έγινε. Η κυβέρνηση δίνει μαζί με την αυτοδιοίκηση τη μάχη από την αρχή της πανδημίας. Το ενδιαφέρον των δημάρχων είναι στου δημότες, της κυβέρνησης στου πολίτες. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη μάχη. Συζητάμε, αναλύουμε, προχωράμε σε συγκεκριμένες πολιτικές. Ο καθένας έχει ένα δικό του κομμάτι για τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες για τον κορονοϊό, στο τέλος της μάχης θα είναι κερδισμένοι οι πολίτες. Η μάχη είναι κοινή, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην μπαίνουμε σε τεχνητές αντιπαραθέσεις αλλά να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάθε γειτονιά ξεχωριστά», σχολίασε.

Τέλος, σε ερώτηση που έγινε αναφορικά με το αν η ιχνηλάτηση έχει συγκεκριμένα δεδομένα που μπορούν να δημοσιοποιηθούν κι αν έχει βοηθήσει στον έλεγχο της κατάστασης, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχουν ποσοτικά στοιχεία τα οποία ωστόσο δεν είχε μαζί του στην ενημέρωση για να τα αναφέρει. Όπως εξήγησε σε πολλές περιπτώσεις σε όλες τις φάσεις της πανδημίας εντοπίστηκαν φορείς, χώροι και συμβάντα που είχαν σαφείς ενδείξεις υπερμετάδοσης και αυτά τα δεδομένα προέκυψαν από την ιχνηλάτηση. «Αξιολογούνται όλα τα στοιχεία με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τη βάση για τους επιδημιολόγους έτσι ώστε να γίνονται οι εισηγήσεις. Προφανώς και υπάρχουν στοιχεία που μας βοηθούν να αξιολογούμε την κατάσταση. Με βάση αυτά προλαβαίνουμε μικρά ή μεγάλα clusters για να αποφύγουμε την υπρεμετάδοση σε μια περιοχή», σχολίασε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Mετάλλαξη κορονοϊού: Η Ε.Ε. ανοίγει τα σύνορα με την Βρετανία