ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα έως την 1η Φλεβάρη - Τι αλλάζει για μετακινήσεις, ταξί

Lockdown: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα έως την 1η Φλεβάρη - Τι αλλάζει για μετακινήσεις, ταξί

Lockdown:Ποια μέτρα ισχύουν από σήμερα και μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Η μετακίνηση των πολιτών συνεχίζει να διεξάγεται μόνο με sms στο 13033 και εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9:00 το βράδυ μέχρι της 5:00 το πρωί.  

Ενώ παράλληλα η νέα εβδομάδα θα κρίνει τα πάντα, καθώς αν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν, η συζήτηση για την άρση μετακινήσεων από νομό σε νομό θα μπει σε νέες βάσεις. Παράλληλα «παραθυράκι» αφήνει η κυβέρνηση σχετικά τις μετακινήσεις των φοιτητών.

Σε ό,τι αφορά τα ταξί, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων και συγκεκριμένα επιτρέπονται δύο επιβαίνοντες πλέον, πλην του οδηγού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε ότι παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό, ωστόσο ισχύουν οι εξής εξαιρέσεις:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής

Επίσης δίνεται πλέον η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).

Τα μέτρα αυτά ισχύουν για το διάστημα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.

Στα μέτρα αυτά αναφέρεται αναλυτικά ό,τι ισχύει για την αναστολή των συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των δικαστηρίων, των νοσοκομείων, κλινικών, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων όπως και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των κέντρων χρονίως πασχόντων, δομών και ξενώνων φιλοξενίας όπως και των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και των ανοιχτών δομών φιλοξενίας.

Επίσης αναφέρονται λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των βρεφικών και βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών, των χώρων λατρείας, των αρχαιολογικών χώρων, των ζωντανών θεαμάτων, κινηματογραφικών προβολών, γυρισμάτων και κέντρων διασκέδασης.

Αναλύονται οι παράμετροι της αναστολής λειτουργίας της εστίασης αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των μέσων μεταφοράς με αναφορά στα όρια επιβαινόντων και τα όρια πληρότητας σε κάθε μέσο. Ακόμη οι προβλέψεις για τις αθλητικές δραστηριότητες, την αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των λαϊκών αγορών και του λιανεμπορίου.

Επιπλέον ό,τι αφορά τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής. Τα συνέδρια και εκθέσεις, τις δραστηριότητες σχολών οδηγών, τις υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων, υπηρεσίες ιερόδουλων, ζωολογικούς κήπους αλλά και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης λεπτομέρειες για τη χρήση ανελκυστήρων όπως και για τη συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας χιονοδρομικών κέντρων και επιχειρήσεων διαχείρισης και λειτουργίας κατασκηνωτικών χώρων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εστίαση: Πότε ανοίγουν καφέ, μπαρ, εστιατόρια - Αντίστροφη μέτρηση για χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ