ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Με το «βλέμμα» στην Αττική - Αγωνία για τα νέα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα: Με το «βλέμμα» στην Αττική - Αγωνία για τα νέα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο ΕΟΔΥ

Μεταξύ άλλων προβληματισμό προκαλεί και η επιβάρυνση που παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την κατάσταση στην πληρότητα  στις απλές κλίνες COVID να κυμαίνεται στο 43% ενώ στο 61% βρίσκονται οι ΜΕΘ

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν λοιμωξιολόγοι και κυβερνητικό επιτελείο την εξέλιξη της πανδημίας σε όλη την επικράτεια. Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, ειδικότερα για την Αττική η οποία τέθηκε πλέον στο Β επίπεδο (κόκκινο) του επιδημιολογικού χάρτη. Σημειώνεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, 941 νέα κρούσματα κορονοϊού σε όλη την επικράτεια από τα οποία τα 526 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση 45% στον αριθμό των κρουσμάτων ενώ πάνω από 2.800 ενεργά κρούσματα υπολογίζονται εντός της Αττικής.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί και η επιβάρυνση που παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την κατάσταση στην πληρότητα στις απλές κλίνες COVID να κυμαίνεται στο 43% ενώ στο 61% βρίσκονται οι ΜΕΘ.

Όπως άλλωστε ξεκαθάρισε και χθες κατά την ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, τα μέτρα αναμένεται να διαμορφώνονται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται. Αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για σκληρότερα μέτρα εάν δεν πέσει το ιικό φορτίο.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας στοχεύουν στο περιορισμό της κινητικότητας, ειδικότερα στις «κόκκινες» περιοχές, όπου οι ειδικοί έχουν στρέψει την προσοχή του

Πλέον οι ώρες κυκλοφορίας των πολιτών θα καθορίζονται ανάλογα τα επίπεδα (A κίτρινο ή Β κόκκινο) που θα βρίσκεται η κάθε περιοχή όπου διαμένουν, με βάση τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας ο οποίος επιστρέφει και πάλι, χωρίζοντας τη χώρα στη μέση.

Πιο συγκεκριμένα, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 θα παραμείνει σε ισχύ στις «κίτρινες» περιοχές (Α επίπεδο) καθώς και στην Αττική, παρόλο που προληπτικά εισήλθε στο επίπεδο Β, στις «κόκκινες» περιοχές. Για τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 18:00 το απόγευμα. Τα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν από αύριο Σάββατο (30/1).

Στο επίδεδο Β «κόκκινες» περιοχές εντάσσονται:

  • Μυτιλήνη
  • Η δημοτική ενότητα Εορδαίας στην Κοζάνη
  • Οι δήμοι Θηβέων και Τανάγρας στη Βοιωτία
  • Ο δήμος Σπάρτης στη Λακωνία
  • Ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας
  • Η Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής
  • Ο δήμος Πατρέων
  • Ο δήμος Θήρας στο νησί της Σαντορίνης
  • Η Μύκονος
  • Ολόκληρη η Περιφέρεια Αττικής, εκτός από τα νησιά

Φόβος για αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, εκτίμησε από την πλευρά του ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αναφερόμενος ειδικά στην Αττική, σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα του Φεβρουάριου θα υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων και την τελευταία εβδομάδα θα υπάρχει αύξηση περίπου στα 600 κρούσματα την ήμερα στο λεκανοπέδιο.

Σχετικά με τα νέα μετά για το λιανεμπόριο εξήγησε - μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ - ότι θα βοηθήσουν στο να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, λέγοντας ότι στα καταστήματα τα μέτρα τηρούνταν ενώ τόνισε πως θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίγαμε τα γυμνάσια χωρίς click away και τα υπόλοιπα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα μέτρα την επόμενη εβδομάδα