ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση της Αστυνομίας στο ΑΠΘ: Συνελήφθησαν οι 16 από τους 33 προσαχθέντες

Επιχείρηση της Αστυνομίας στο ΑΠΘ: Συνελήφθησαν οι 16 από τους 33 προσαχθέντες
astynomia.gr

Συνελήφθησαν οι 16 από τους 33 προσαχθέντες της πρωινής αστυνομικής επιχείρησης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν στη διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή κατάληψη, και θα αφεθούν ελεύθεροι.

Πρόκειται για άτομα που συμμετείχαν στην κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας του ιδρύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νόμου Κεραμέως.

Σε βάρος των συλληφθέντων θα σχηματιστεί δικογραφία και ακολούθως θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr.

Τι είπε ο Πρύτανης για την επιχείρηση εκκένωσης του ΑΠΘ

«Η σημερινή αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Στο Αριστοτέλειο δεν παύει η εισαγγελική δικαιοδοσία, η οποία ασκείται κατά ισότιμο τρόπο σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας και εφόσον διαπιστώνεται πως διακινδυνεύεται, παρεμποδίζεται ή παραβιάζεται η άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων από παρεμβάσεις τρίτων, την αρμοδιότητα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, έχει η αστυνομία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, μετά την πρωινή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του Κτηρίου Διοίκησης, που από τις 22 Φεβρουαρίου τελούσε υπό κατάληψη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ υπενθύμισε ότι η Σύγκλητος του Ιδρύματος, που από τις 24 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, εξέδωσε τρία ψηφίσματα (24/2, 1/3, 2/3), στα οποία ζητούσε την άμεση λήξη της κατάληψης του κτηρίου, τονίζοντας ότι «η συνέχισή της καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και Τμημάτων Σχολών στο κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ».

Η απόφαση αυτή της αναστολής της κεντρικής διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, είχε κοινοποιηθεί σε όλες τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και διαβιβαστεί υπογεγραμμένη από τον πρύτανη προς δημοσίευση σε ΦΕΚ, καθώς τις ημέρες της κατάληψης παρήλθαν ή εξέπνεαν ημερομηνίες που αφορούν πληρωμές, προμήθειες, διαγωνισμούς, εργολαβίες, εξελίξεις μελών ΔΕΠ, την επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και κάθε άλλη κεντρική διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου.

«Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου είναι καθ' ύλην και προστατεύεται. Αφορά τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την έρευνα, τη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και δεν απαλλάσσει κανέναν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα και τους νόμους», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, εξηγώντας ότι «φυσικά δεν τίθεται ζήτημα ακαδημαϊκών ελευθεριών, οι οποίες όχι απλώς κατοχυρώνονται, αλλά και προστατεύονται έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να τις καταλύσει ή περιορίσει, όπως συνέβη με την κατάληψη του κτηρίου διοίκησης για δυόμισι εβδομάδες».

Σε ό,τι αφορά την παραλαβή του κτηρίου διοίκησης και τον τερματισμό της αναστολής διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του ΑΠΘ, ο πρύτανης γνωστοποίησε ότι είναι σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες κατά τον νόμο διαδικασίες και «όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα και για την κατάσταση μέσα, θα ακολουθήσει επίσημη ενημέρωση», ενώ «άμεσα ενημερώθηκαν οι Κοσμήτορες των Σχολών του ΑΠΘ, σε διαδικτυακή συνεδρίαση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κοτανίδου: Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων έχασε τον δρόμο – Η κούραση μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις