ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τέλος Μαΐου ο εμβολιασμός των 18-59 ετών - Ο «χάρτης» παραλαβής των 7.000.000 νέων δόσεων

Κορονοϊός: Τέλος Μαΐου ο εμβολιασμός των 18-59 ετών - Ο «χάρτης» παραλαβής των 7.000.000 νέων δόσεων
ΙΝΤΙΜΕ

Ένα περιστατικό πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας του εμβολίου της AstraZeneca σε σύνολο 346.000 δόσεων στη χώρα μας. Σε ποιες περιπτώσεις είναι περισσότερο συχνή η θρόμβωση και θρομβοπενία. Τι είπαν κατά την επίσημη ενημέρωση για την πανδημία Θεοδωρίδου - Θεμιστοκλέους. Πότε και πώς θα γίνει η παραλαβή των επόμενων 7.000.000 εμβολίων.

Στη σημασία του ταχέος εμβολιασμού για τη δημιουργία τείχους ανοσίας αναφέρθηκε κατά την επίσημη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε εκ νέου στο εμβόλιο της ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία και φαίνεται, που είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών. Όπως εξήγησε, έχουν καταγραφεί έως σήμερα 22 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο και 8 περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία σε 18 εκατ. εμβολιασμούς στην Μ.Βρετανία.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, σε σύνολο 9,2 εκατ. δόσεων του εμβολίου, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο, που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση, είπε και συνέστησε προσοχή στα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος), σημείωσε, καλώντας άπαντες να περιμένουν, με ψυχραιμία την επιστημονική τεκμηρίωση επί του θέματος.

Παρότι η συσχέτιση του συνδρόμου αυτού με το εμβόλιο είναι υπό εξέταση από τον ΕΜΑ ο οποίος θα συνεδριάσει ξανά για να καταλήξει σε επιστημονικό πόρισμα , «η συσχέτιση ενός εμβολίου με μια σοβαρή παρενέργεια, όσο σπάνια κι αν είναι δημιουργεί και δισταγμό και φόβο για τον εμβολιασμό» τόνισε η Μ. Θεοδωρίδου η οποία πρόσθεσε με έμφαση ότι αν και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς τον δισταγμό και τον φόβο, «πρέπει να σκεφτούμε τα νούμερα, σήμερα είναι 73 οι νεκροί και να σταθμίσουμε τον άμεσο κίνδυνο σε σχέση με τον πιθανό και πολύ μακρινό κίνδυνο».

Επιπλέον, εξήγησε, ότι οι αρμόδιες Αρχές έχουν συγγράψει ήδη οδηγίες για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτού του σπάνιου συνδρόμου κάτι που μπορεί να γίνει προς το παρόν σε ένα εξειδικευμένο ιατρείο στην Αθήνα. Αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό θα πρέπει να αναφερθούν σε γιατρό ο οποίος οφείλει να συμπληρώσει κίτρινη κάρτα και να συμβουλευτεί αιματολόγο εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον που έχει εμβολιαστεί να απευθυνθεί στο γιατρό του. Αυτά είναι δύσπνοια, πόνος στο στήθος, νευρολογικά συμπτώματα, κεφαλαλγία που επιμένει για πάνω από 4 ημέρες και δερματικές εκδηλώσεις όπως μελανιές ή μικρές αιμορραγίες.

«Δεν χρειάζεται αντιπηκτικό πριν το εμβόλιο της AstraZeneca»

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με την λήψη ασπιρίνης ή κάποιου άλλου είδους αντιπηκτικού πριν είτε μετά τον εμβολιασμό, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι, «δεν υπάρχει σύσταση να λαμβάνουν πριν εμβολιαστούν την όποια μορφής αντιπηκτικής αγωγής. Αν, ωστόσο, είναι σε αντιπηκτική αγωγή να συνεχίζουν κανονικά την αγωγή τους».

Ως απόρροια του προβληματισμού που έχουν προκαλέσει τα περιστατικά θρομβώσεων διεθνώς, αρκετοί πολίτες σπεύδουν να αλλάξουν το ραντεβού τους, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr αν θα καταργηθεί η δυνατότητα να αλλάζουν ραντεβού οι πολίτες μέσω του emvolio.gov, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζουμε κάποια αλλαγή στον προγραμματισμό μας, όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κάνουν μία αλλαγή στο ραντεβού τους στο emvolio.gov.gr και αυτό παραμένει».

«Η απόδειξη ότι το εμβόλιο σώζει ζωές»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το ποσοστό θανάτων εμφανίζεται αυξημένο για τους ηλικιωμένους που δεν είχαν εμβολιαστεί, σε σχέση με εκείνους, που είχαν κάνει μία ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Όπως είπε, από την αρχή του έτους στην ηλικιακή ομάδα 80 έως 89 ετών καταγράφηκαν συνολικά 1.039 θάνατοι και από αυτούς οι 925, ποσοστό 90%, αφορούν ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Είναι η απόδειξη ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι 86 θάνατοι καταγράφηκαν σε όσους είχαν κάνει τη μια δόση του εμβολίου και 28 σε όσους είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας προανήγγειλε, ότι μέχρι το τέλος της χθεσινής ημέρας, οι εμβολιασμοί θα ξεπερνούσαν τις 53.000, αριθμός που ισοδυναμεί με ημερήσιο ρεκόρ.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα - Τέλος Μαΐου ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Συνολικά, στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί 1.847.000 δόσεις. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 1.214.000, ποσοστό 11,56% και με τις δύο δόσεις 663.000, ποσοστό 6,31%.

Ο κος Θεμιστοκλέους ανέφερε, ότι ήδη έχουν γίνει 1.395.000 δόσεις με το εμβόλιο της Phizer στη χώρα μας, 128.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Moderna και 346.876 με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Aπό τα ραντεβού που έχουν κλείσει ως τώρα για εμβολιασμό, το 67% αφορά το εμβόλιο της Pfizer, το 25% το εμβόλιο της AstraZeneca και 8% το εμβόλιο της Moderna.

Όπως ανέφερε επίσης, από τις 27 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου, το ποσοστό εμφάνισης πολιτών για εμβολιασμό είναι 97% για το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna και 94% για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όσον αφορά τις ακυρώσεις των ραντεβού, αυτές φτάνουν στο 1% για τα εμβόλια της Phizer και Moderna και 3% για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τέλος, εκτίμησε, ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ μέσα στο Μάιο θα έχουν κάνει το εμβόλιο και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, ενώ σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσουν να εμβολιάζονται τα άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών, είπε ότι θα ξεκινήσει σιγά-σιγά ο εμβολιασμός τους στα τέλη Μαΐου, και θα συνεχιστεί τον Ιούνιο για όσους είναι μέχρι 59 ετών.

Ο χάρτης παραλαβής 7.000.000 εμβολίων μέχρι τον Ιούνιο

Σύμφωνα με το πλάνο των παραδόσεων των εταιριών μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου θα έχουμε 7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων επιπλέον.

Πιο συγκεκριμένα:

Τον Απρίλιο θα παραληφθούν 1.620.000 δόσεις

-Pfizer 1.100.000 δόσεις

-Astra-Zeneca 450.000 δόσεις

-Johnson 70.000 δόσεις

Τον Μάιο 2.400.000 δόσεις

-Pfizer 1.550.000 δόσεις

-Astra-Zeneca 450.000 δόσεις

-Johnson 300.000 δόσεις

-Moderna 100.000+ δόσεις

Τον Ιούνιο 3.110.000 δόσεις

-Pfizer 1.700.000 δόσεις

-Johnson 960.000 δόσεις

-Astra-Zeneca 450.000 δόσεις

Ακόμη, τέλος Ιουνίου θα έχουμε επιπλέον 7.130.000 δόσεις εμβολίων και θα έχουν γίνει 5.000.000 εμβολιασμοί.

Βρετανία: Προς αναστολή της χορήγησης του AstraZeneca στους νεότερους

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή υγείας εξετάζει μια πρόταση να μην χορηγείται το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε νεότερους ανθρώπους λόγω ανησυχιών για πολύ σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων, μετέδωσε σήμερα το Channel 4.

«Δύο ανώτερες πηγές δήλωσαν ότι ενώ τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι ασαφή, υπάρχουν αυξανόμενα επιχειρήματα που δικαιολογούν να προσφέρεται σε νέους - κάτω των 30 ετών τουλάχιστον - ένα διαφορετικό εμβόλιο», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA) έχει τονίσει στο παρελθόν ότι τα οφέλη του σουηδο-βρετανικού εμβολίου στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν κατά πολύ ενδεχόμενου κινδύνου αιματικών θρόμβων.

Το MHRA πάντως, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να σχολιάσει την αναφορά του Channel 4.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.