ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ΤΩΡΑ: Καίγεται ξανά η Αρχαία Ολυμπία - Μάχη να μην περάσουν οι φλόγες στον αρχαιολογικό χώρο

Φωτιά ΤΩΡΑ: Καίγεται ξανά η Αρχαία Ολυμπία - Μάχη να μην περάσουν οι φλόγες στον αρχαιολογικό χώρο
Στήνεται διπλή αντιπυρική ζώνη στο ξενοδοχείο "Αμαλία"
PATRIS NEWS

Εντολή εκκένωσης στην Αρχαία Ολυμπία  - Καταστροφές από τη φωτιά σε σπίτια στην Καυκανιά - Καίγονται σπίτια στο Πελόπιο - Στο σημείο σπεύδει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Λίνα Μενδώνη - Διακοπή  κυκλοφορίας στην ΕΟ Τριπόλεως - Πύργου

Αντιμέτωπη - για μια ακόμα φορά - με την πύρινη λαίλαπα βρίσκεται η Ηλεία με την Αρχαία Ολυμπία, το μοναδικό αυτό αρχαιολογικό μνημείο, να κινδυνεύει από τις φλόγες.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας ενώ στο σημείο μεταβαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη που θέλει να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στήνεται διπλή αντιπυρική ζώνη στο ξενοδοχείο "Αμαλία" που βρίσκεται κοντά στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Στην ουσία, δίνεται μάχη για να σωθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος.

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος, τα όσα διαδραματίζονται στην Αρχαία Ολυμπία, λόγω της φωτιάς.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και ένα άλλο μέτωπο της φωτιάς 'ανεβαίνει' προς τις κοινότητες».

Επίσης, ο Χάρης Σπηλιόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Να σημειωθεί ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι ανεξέλεγκτο, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και κινείται προς Ολυμπία ενώ σπίτια καίγονται στο Πελόπιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε στάβλο στην περιοχή (ένας πατέρας με τον γιό του). Νωρίτερα, υπήρχαν εγκλωβισμένα άτομα στο Οινοποιείο Ολύμπια Γη στο Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας από τη φωτιά αλλά χάρις τις γρήγορες προσπάθειες της πυροσβεστικής τώρα βρίσκονται ασφαλείς. Στο σημείο έφτασε και το ρωσικό αεροπλάνο Beriev 200 προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης-Πύργου έχει διακοπεί.

Εκκενώσεις χωριών

Επιπλέον, μήνυμα του 112 στάλθηκε και προς τους κατοίκους από Πελόπιο, Πλατανο, Κοσκινια, Μάγειρα, Κλαδέο, Λατζόι να εκκενώσουν προς Πύργο μέσω Ε.Ο Τρίπολης ενώ οι κάτοικοι από την Καυκανιά και το Χελιδόνι να εκκενώσουν προς Πελόπιο.

Στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 31 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Σε ετοιμότητα το Κέντρο Υγείας Ολυμπίας και το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου λογω της μεγάλης φωτιάς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα στο Newsbomb.gr, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η φωτιά προχώρησε γιατί στην αρχή δεν υπήρχαν εναέρια μέσα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.