ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Βίλια: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο, εκκενώθηκαν οικισμοί και γηροκομείο -Στη «μάχη» το Beriev

To θηριώδες Beriev
To θηριώδες Beriev
Φωτογραφία αρχείου Intimenews

Φωτιά στα Βίλια: Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις και τα εναέρια μέσα, σε μία προσπάθεια να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο το οποίο εκτείνεται στα 10 χιλιόμετρα.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν το βράδυ της Δευτέρας οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η φωτιά που καίει τα Βίλια από χθες (16/8) το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα) και το γηροκομείο «Παναγιά Φανερωμένη», καθώς οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα.

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κίνηση των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών από την 33 χ/θ (θέση Άγιος Χριστόφορος Ερυθρών) με κατεύθυνση προς Ελευσίνα, έχει διακοπεί προσωρινά και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω της Εθνικής Οδού.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή επιχειρούν 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχημάτων, του ΜΕΤΠΕ (Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων), καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Λαυρεωτική και στα Βίλια.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας το 112 κάλεσε τους πολίτες να εκκενώσουν τον οικισμό Βενίζα με κατεύθυνση προς τα Μέγαρα, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, ‘Αγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, με οδηγίες στους κατοίκους να κινηθούν προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Φωτιά στα Βίλια: Το μέτωπο έχει μήκος δέκα χιλιόμετρα

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής Λεύτέρη Κοσμόπουλο το μέτωπο έχει μήκος 10 χιλιόμετρα.

«Ο κόσμος υπακούει στις εντολές. Χτες το βράδυ στον δρόμο που ενώνει τα Βίλια με το Πόρτο Γερμενό πραγματικά έδωσαν μάχη οι εθελοντές. Πάνω από 150 άνθρωποι με αλυσιπρίονα έκαναν ζώνη, που έκοψαν όλα τα πεύκα, και κάτσανε να σώσουνε την περιοχή τους», είπε ο κ. Κοσμόπουλος. «Ότι έγινε έγινε από εθελοντές, πυροσβέστες και βυτιοφόρα του Δήμου», πρόσθεσε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας άφησε αιχμές πως οι φωτιές σε Κερατέα και Βίλια είναι αποτέλεσμα εμπρησμού. «Θα φανεί εάν είναι εμπρησμός ή όχι. Οι πυρκαγιές έπεσαν μαζί και είναι περιοχές που έχουν δάσος. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά, σίγουρα», κατέληξε.

Φωτιά στην Κερατέα: Καλύτερη η κατάσταση στην περιοχή, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο

Όλο το βράδυ η Κερατέα βρέθηκε αντιμέτωπη με αναζωπυρώσεις, ωστόσο πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Στην πυρκαγιά της Κερατέας που εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Μαρκάτι και έχει κάψει σπίτια και δάσος, αντιμετωπίζονται διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της περιμέτρου όπου επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Χαρδαλιάς: Η πρώτη ανάρτηση της συζύγου του μετά το ισχαιμικό - Τα τελευταία νέα της υγείας του