ΕΛΛΑΔΑ

Σταυρούλα Ακριβού: Η νεαρή «μαστόρισσα» της μπουγάτσας αποκαλύπτει τα μυστικά της στο Newsbomb.gr

H Σταυρούλα Ακρίβου
H Σταυρούλα Ακρίβου μπροστά στις βιτρίνες με τις μπουγάτσες

Η Σταυρούλα Ακρίβου είναι μόλις 26 ετών αλλά γνωρίζει όσο κανείς άλλος ξέρει τα μυστικά της τέχνης της… μπουγάτσας

Η Σταυρούλα Ακριβού είναι μια κοπέλα που από μικρή πασπάλιζε τα όνειρα της με ζάχαρη και κανέλα. Δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην τέχνη που εκτελούσαν με επιδεξιότητα o πατέρας της και οι θείοι της και έτσι σήμερα δημιουργεί μπουγάτσες με τον παραδοσιακό τρόπο.

Τι και αν ξυπνάει κάθε πρωί στις 4:30, πάντα παραδίδει την πρώτη μπουγάτσα στις 6:00 με ένα χαμόγελο και εύχεται καλημέρα μέσα από την καρδιά της.

Έχει σπουδάσει στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Ιωαννίνων και όνειρο της είναι να εξελίξει την οικογενειακή της επιχείρηση. Η ίδια μιλάει στο Newsbomb.gr για την ζωή της, για τα όνειρα της και για την τέχνη της που πίσω από τις γεύσεις κρύβονται πολλά μυστικά.

Σπούδασες και όμως έμεινες στο εργαστήριο του πατέρα σου και των θείων σου, για ποιο λόγο;

«Από μικρή, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έκανα βόλτες στο μαγαζί μας. Όταν μεγάλωσα και ήθελα χαρτζιλίκι δούλευα εδώ. Με τα χρόνια δέθηκα. Είδα και την αγάπη που είχαν τόσο ο πατέρας μου όσο και ο θείος μου που είναι και νονός μου και ο άλλος μου θείος για αυτή την τέχνη… Ε, το μικρόβιο μου το κόλλησαν και πιστεύω ότι μου βγήκε σε καλό».

H Σταυρούλα Ακρίβου ανοίγει το φύλλο

Ποια είναι η καθημερινότητα σου;

«Ξυπνάω πολύ νωρίς. Σκοπός μου είναι να προσφέρω την πρώτη μπουγάτσα στις 6:00 με το πιο μεγάλο μου χαμόγελο. Μια όμορφη καλημέρα σου γεμίζει την ημέρα με πολλά όμορφα συναισθήματα. Δεν είναι μόνο το προϊόν αλλά η αγάπη που το φτιάχνω και το δημιουργώ αλλά και αυτή που μεταδίδω στον κόσμο προσφέροντας του το και εκείνη την στιγμή προσλαμβάνω την ίδια αγάπη και από τον κόσμο».

H Σταυρούλα Ακρίβου με τον θείο της

Τα βήματα ποια είναι;

«Αρχικά φτιάχνονται οι γεμίσεις - κρέμα, σπανάκι (πλύσιμο-καθάρισμα), κιμάς, τυρί. Μετά πλάθω τα μπαλάκια και τα αφήνω να ξεκουραστούν και εκείνη την ώρα ξεκινώ να ανοίγω το φύλλο. Στην συνέχεια του βάζω τις γεμίσεις και το τοποθετώ στην λαμαρίνα και αφού ξεκουραστεί, το πατάω και το ψήνω…».

Αλήθεια, τι σημαίνει η λέξη μπουγάτσα;

«Μπουγάς είναι τουρκική λέξη και σημαίνει αέρας και λέγεται έτσι από τον τρόπο που φτιάχνεται. Δηλαδή το στριφογύρισμα στον αέρα μέχρι να λεπτύνει το φύλλο και να γίνει όπως πρέπει».

Η μπουγάτσα είναι ένα από τα προϊόντα ζύμης που είναι πιο παραδοσιακά;

«Θεωρώ πως ναι, η μπουγάτσα έχει την δική της ιστορία και προέλευση. Είναι συνώνυμη με τη γεύση αλλά έχει μια πιο μεγάλη δυναμική».

H βιτρίνα της Σταυρούλας

Οι νέοι αγοράζουν μπουγάτσα σήμερα;

«Οι πελάτες μας, οι άνθρωποι που μας στηρίζουν από το 1980 έως σήμερα έχουν μεγαλώσει μαζί μας και έχουμε μεγαλώσει και εμείς μαζί τους. Χαρακτηριστική εικόνα τα Σάββατα όπου έρχονται οι παππούδες με τα εγγόνια τους για να πάρουν μπουγάτσα να φάνε μαζί. Αυτή εικόνα για εμένα είναι μαγική, είναι ιδιαίτερη. Δείχνει μια συνέχεια. Έρχονται και οι νεότεροι και έφηβοι ακόμη… η γεύση δεν έχει ηλικία. Στο μαγαζί έρχονται και οι 3 γενιές που έχουν μεγαλώσει μαζί μας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.